Muntanya i Parc de Montjuïc

Actualització 04 abr. 2024

Amb 173 metres d’altura i situada enfront de la mar, la Muntanya de Montjuïc, també coneguda com Parc de Montjuïc, és un dels paratges més bonics de Barcelona. Es pot dir que, si voleu gaudir d’un dia diferent a Barcelona, segurament el Parc de Montjuïc és el lloc ideal és el lloc ideal per a visitar. Això es degut a la seva gran oferta lúdica i cultural, plena de museus, jardins, miradors, instal·lacions esportives, atraccions i infinitat d’encants que poblen cadascun dels seus racons.

Origen del nom de “Montjuïc”

La teoria més estesa sobre el significat de la paraula “Montjuïc” és que aquest nom prové de la frase “Muntanya dels jueus”, a causa de l’existència d’un cementiri jueu d’origen medieval que estava situat a la muntanya.

Altres historiadors defensen la teoria que realment el nom de “Montjuïc” és una derivació de “Muntanya Jovis”, en referència a l’existència d’un hipotètic temple romà que estaria consagrat al Déu Júpiter.

Va ser arran de la celebració de l’Exposició Internacional de 1929 quan la situació d’oblit que patia la muntanya de Montjuïc va donar un gir de 180°. Gràcies a aquest important esdeveniment es van projectar diverses actuacions urbanístiques i paisatgístiques de les quals podem gaudir actualment, donant lloc al que avui es coneix com a Parc de Montjuïc.

Anys més tard, quan algunes de les seves infraestructures i jardins començaven a estar en un estat pròxim a l’abandó, va ser un altre gran esdeveniment, en aquest cas la celebració dels Jocs Olímpics de 1992, el que va impulsar un nou revulsiu per a la muntanya, revulsiu que per sort continua més viu que mai.

Què visitar a la Muntanya de Montjuïc?

La gran quantitat d’alternatives i propostes, algunes molt properes entre si, permeten visitar més d’un lloc de la Muntanya de Montjuïc durant un matí o una tarda. Però, volen, també es possible reservar un dia sencer, per exemple un diumenge o dia festiu per explorar el Parc de Montjuïc. En aquest cas, segurament un dia de primavera o principis d’estiu sigui la millor opció, ja que la temperatura és molt agradable i la muntanya llueix en tot el seu esplendor gràcies a la floració dels seus nombrosos jardins.


Museus i oferta cultural a la muntanya de Montjuïc

L’oferta cultural de la muntanya de Montjuïc poc o res ha d’envejar a la d’altres zones de Barcelona, inclosa la de Ciutat Vella, centre històric de la ciutat. I és que gran part de l’interès que suscita Montjuïc és gràcies a l’existència d’alguns dels seus museus, sent els més importants i destacats el del MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) i el de la Fundació Miró.

Viu Montjuïc, el parc de la cultura

Durant un cap de setmana del mes d’octubre, la muntanya es converteix en l’epicentre de l’oferta cultural i d’oci de la ciutat gràcies a “Viu Montjuïc, el parc de la cultura”. En aquesta interessant proposta, participen els espais culturals escampats per tot el parc de Montjuïc i resulta ideal per a viure d’una manera diferent la sempre atractiva i interessant muntanya.

Consulta el programa oficial de Viu Montjuïc, el parc de la cultura d’enguany.

Tots els jardins de Montjuïc

El Parc de Montjuïc compta amb una desena de bells jardins. Aquests jardins resulten molt diferents entre si, ja que quan es van projectar es va dotar a cadascun d’ells d’unes característiques molt peculiars, relacionades tant amb la seva vegetació com amb els seus elements decoratius.

Així doncs, passejant pel Parc de Montjuïc podem topar-nos, per exemple, amb el Jardí de Mossèn Costa i Llobera, on els cactus són els autèntics protagonistes o el Jardí de Joan Maragall, que va ser projectat en total harmonia amb el Palauet Albéniz.


Rutes a mida per Montjuïc

Us ve de gust visitar el parc de Montjuïc acompanyats per un guia oficial de Barcelona? Si és així, podreu conèixer la història de la muntanya, amb tota mena d’informació i curiositats. A més, es tracta d’una ruta personalitzada per a cada grup, en el qual podreu recórrer els llocs que més us interessin.

Els miradors de Montjuïc més espectaculars

Un dels majors encants de Montjuïc és la gran quantitat de miradors situats en diversos punts i altures de la muntanya, la qual cosa permet que cadascun d’ells ofereixi unes vistes úniques de diferents llocs de la ciutat. Atès que gran part de la muntanya dóna directament a la mar, moltes de les panoràmiques tenen com a protagonista el litoral de Barcelona.

El retrobament dels barcelonins amb la Muntanya de Montjuïc

L’actual idil·li entre els barcelonins i la muntanya de Montjuïc no sempre va existir i durant moltes dècades la ciutat i els seus habitants li van donar l’esquena. Gran culpa d’aquest fet, i fins i tot recel i temor amb què els ciutadans de Barcelona miraven a Montjuïc, té el seu origen en els episodis bèl·lics que va patir la ciutat. Això es degut a que la ciutat de Barcelona i la seva població van ser bombardejades en diverses ocasions des del Castell de Montjuïc.

Atraccions, oci i entreteniment en Montjuïc

A la Muntanya de Montjuïc no sols hi ha temps per a la cultura i els passejos pels seus jardins o miradors, i és que en ella es troben algunes de les atraccions més visitades, tant pels turistas com per molts barcelonins i resta de catalans.

La petjada de Montjuïc a Barcelona

És tal la importància de Montjuïc que la seva petjada històrica no solament és present a la muntanya sinó que es troba repartida per tota la ciutat. Això és pel fet que, gràcies a les seves propietats, la pedra de la muntanya de Montjuïc resulta excel·lent per a la construcció. Per aquest motiu la immensa majoria d’edificacions històriques aixecades fins a mitjan segle XX estan elaborades amb pedra provinent de la pedrera de Montjuïc.

La Muntanya de Montjuïc Post Olímpica

La petjada de les Olimpíades de 1992 segueix molt present a Barcelona i, sobre tot, a Montjuïc. Això és la conseqüència que la muntanya fos l’escenari on es van celebrar competicions de diferents disciplines olímpiques. D’entre les seus olímpiques principals a Montjuïc, destaquen l’Estadi Olímpic Lluís Companys, el Palau Sant Jordi i les Piscines Picornell, situades en la zona coneguda com Anella Olímpica.

Altres llocs d’interès per a visitar en Montjuïc

Per si l’oferta cultural i d’oci detallada no us sembla prou atractiva, comentar-vos que encara hi ha altres encants repartits per la muntanya i que us convidem a descobrir.


Encants en forma de monuments històrics com les Torres Venecianes, les Quatre Columnes de Josep Puig i Cadafalch, de mausoleus modernistes, neoclàssics i gòtics de gran interès arquitectònic situats a l’interior del Cementiri de Montjuïc, de Teatre (Teatre Lliure) i molts altres (Torre de Telecomunicacions, Mercat dels Flors, Far de Montjuïc, gran font monumental de la Plaça Espanya, etc). Fins i tot es pot visitar, prèvia reserva, un refugi antiaeri de la Guerra Civil Espanyola.

Mapa i com arribar a Montjuïc?

Es pot arribar amb metro, autobús, funicular, telefèric, vehicle privat i fins i tot caminant des d’algunes zones de la ciutat fent un petit passeig. En funció del punt de la ciutat des del qual partiu i del recorregut que vulgueu fer pel Parc de Montjuïc haureu de valorar quin mitjà de transport us resulta més adequat.

Arribar a peu
Tot i ser cert que existeixen diversos punts d’accés a Montjuïc, els més accessibles i utilitzats són els que us comentem a continuació.

Plaça Espanya i voltants
Des de la Plaça Espanya i voltants, l’accés a peu més còmode es realitza a través de l’avinguda Maria Cristina, que porta fins a la Font Màgica de Montjuïc i el Palau Nacional. Una altra opció és pujar pel carrer Lleida, des d’on es possible endinsar-se a la muntanya a través dels Jardins del Teatre Grec.

Part final de La Rambla i voltants
Des de la part final de La Rambla de Barcelona (al costat del monument a Cristòfor Colom) es pot arribar caminant a la Muntanya de Montjuïc en uns 15 minuts. Així doncs, es pot optar per pujar pel Passeig de Montjuïc i a continuació prosseguir pel Passeig de Miramar fins als Jardins de Miramar. Una altra possibilitat és la d’accedir per les escales de Forestier, situades al costat del Passeig de Josep Carner, i que porten directament als Jardins de Mossèn Costa i Llobera.

Metro

Depenent del punt per on vulgueu començar el vostre recorregut per la muntanya, haureu de triar la parada de metro més convenient.

Espanya: línies 1 i 3.
Paral·lel: línies 2 i 3.
Poble Sec: línia 3.

Autobús

Línies: 13, 21, 23, 55, 64, 91, 125, 150, H12, D20 i autobús turístic.

De tots els autobusos, l’únic que porta fins a l’alt de la muntanya de Montjuïc, a les portes del castell, és el 150.

Funicular

El Funicular s’agafa a l’estació de metro de Paral·lel (línies 2 i 3) i amb el mateix bitllet de transport públic es pot arribar fins a la muntanya, aturant-se a l’avinguda de Miramar, molt a prop de jardins com el de Mossèn Cinto Verdaguer i Joan Brossa.

Aeri del Port

L’Aeri del Port és un telefèric que realitza un impressionant trajecte des de la Torre de Sant Sebastià, a la Barceloneta, fins als jardins de Miramar, a Montjuïc.

Vehicle privat

Si voleu podeu pujar a Montjuïc amb cotxe o moto, on existeixen diverses zones en les quals es pot aparcar, incloent la zona més propera a la part alta de la muntanya, al costat del castell.

Bars, restaurants i oci nocturn a la zona

El barri del Poble Sec, al costat de Montjuïc, compta amb una gran oferta gastronòmica, amb bars i restaurants de totes les especialitats. Així doncs, es pot prendre el famós aperitiu en algun dels típics bars de la zona (Celler Calç Marí, Bar Sec, Quimet i Quimet, etc.), prendre uns pinchos La Tasqueta de Blai Blai 9, Blai Tonight…) o sortir a sopar a qualsevol dels bars de l’animat carrer Blai. També el centre comercial de Les Arenes, a la plaça Espanya, compta amb diversos bars i locals per a menjar.

Menjar a la muntanya de Montjuïc

En el cas que decidiu passar tot el dia a la muntanya, una opció molt econòmica per a menjar és que us compreu uns entrepans en algun bar abans de començar a pujar i que us els mengeu asseguts en qualsevol dels jardins o miradors.

També hi ha diversos quiosquets i terrasses a la muntanya, d’entre els quals destaquen el Restaurant Miramar per les seves vistes i la Terrassa Martínez per la qualitat dels seus productes, tots dos al costat dels Jardins de Miramar.

Si queréis alargar la noche las opciones más destacadas son las del teatro El Molino, un local mítico de la ciudad que ofrece actuaciones de cabaret y espectáculos nocturnos, la Sala Apolo, discoteca mítica del barrio del Poble Sec y La Terrrazza, una discoteca que abre con la llegada del buen tiempo y que cuenta con gran terraza al aire libre ubicada en el interior del Poble Espanyol.

Esdeveniments destacats a Montjuïc

Com el magnífic escenari que que resulta ser, la muntanya de Montjuïc és el lloc triat per a la celebració d’un gran nombre d’esdeveniments, alguns dels quals van començar com a petites iniciatives puntuals, orientades en gran manera al públic local, però que gràcies a l’èxit obtingut han acabat sent activitats indispensables i esperades cada any per tots els ciutadans, atraient també a un gran nombre de turistes.

Brunch -in The Park
Festival de Música Electrònica a l’aire lliure.
Diumegnes de juny a setembre.
Jardins de Joan Brossa.
+ info.
Sala Montjuïc
Mostra de cinema en versió original subtitulada i a l’aire lliure.
Dies puntuals de juliol i agost.
Exterior del Castell de Montjuïc. +info.
Piromusical de La Mercè
Focs d’artifici.
24 de setembre.
Font Màgica de Montjuïc.
+info.
Festa de Cap d’Any
31 de desembre a la nit.
Avinguda Reina Maria Cristina, al costat de la Font Màgica de Montjuïc. +info
Fira Barcelona
Als peus de la faldilla de Montjuïc, en l’avinguda de Maria Cristina i al costat de les torres venecianes, es troben diversos pavellons, on s’organitzen durant tot l’any fires i esdeveniments de tot tipus, algunes tan importants com el Mobile World Congress, Alimentària, el Saló del Còmic de Barcelona, el Saló del Turisme, el Sónar Festival, etc.
Activitats al Poble Espanyol
En el recinte del Poble Espanyol s’organitzen esdeveniments durant tot l’any. Des de concerts a mostres de curtmetratges passant per tota mena d’activitats, moltes d’elles infantils.

Altres zones i barris de Barcelona

Barri Gòtic de Barcelona

Barri Gòtic

El Born - La Ribera

El Born – La Ribera

Passeig Marítim de Barcelona

Passeig Marítim de Barcelona

districte de Gràcia Barcelona

Barri de Gràcia

districte Eixample Barcelona

Districte de l’Eixample

barri de La Barceloneta

Barri de La Barceloneta

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright