Tibidabo Barcelona

Actualització 01 jul. 2023

La muntanya del Tibidabo de Barcelona, també coneguda com la muntanya màgica, es troba al Parc Natural de Collserola i és, juntament amb Montjuïc, una de les dues muntanyes icòniques del skyline de Barcelona. Malgrat això, és el Tibidabo, amb els seus 512 metres d’altura, el punt més alt de la ciutat.

Breu història de l’apropament dels Barcelonins al Tibidabo

Tot i que l’any 1886 ja es va aixecar una petita ermita neogòtica, no va ser fins a l’any 1889, amb la creació de la Societat Anònima El Tibidabo, impulsada pel promotor immobiliari Salvador Andreu i Grau, que es va començar a urbanitzar seriosament la muntanya del Tibidabo. Les primeres obres que es van dur a terme van ser la construcció d’una avinguda, un parc d’atraccions i un funicular i un tramvia, que van possibilitar l’accés al cim de la muntanya d’una manera ràpida i còmoda.

El perquè del nom de “Tibidabo”

No se sap amb certesa l’origen del topònim Tibidabo, tot i que sembla indicar que fa referència a les paraules en llatí «Tibi dabo», el significat en català del qual és «Et donaré». Aquestes paraules es troben en uns versicles de la Bíblia Vulgata. Són unes paraules que va dir el Diable a Jesús mentre li mostrava unes grans vistes de la terra com a símbol de tot el que podia oferir-li.

El gran èxit del parc i els nous mitjans de transport construïts van ser definitius per a acostar als Barcelonins la, fins aleshores, aïllada muntanya del Tibidabo. A poc a poc, tal com ja tenia planificada la Societat Anònima El Tibidabo, es va anar urbanitzant la part baixa de la muntanya i, en conseqüència, la zona va anar cobrant cada vegada més vida.

Què visitar a la Muntanya del Tibidabo?

Són molts i molt variats els llocs d’interès que es troben a la muntanya del Tibidabo. Els dos més coneguts són el Parc d’Atraccions i el Temple del Tibidabo però també cal destacar l’Observatori Fabra, un magnífic observatori astronòmic a 415 metres sobre el nivell del mar, i la Torre de Collserola, una torre de telecomunicacions projectada per l’arquitecte Norman Foster, totes dues visitables. A més, també es poden realitzar diverses activitats, com les excursions en bici o a peu, el que permet gaudir al 100% de tots els encants que s’amaguen a la muntanya.

Els miradores del Tibidabo
mirador Tibidabo

Innombrables racons de la Muntanya del Tibidabo permeten observar unes impressionants vistes de la zona més baixa de la muntanya així com de tota la ciutat de Barcelona. Segurament, els miradors més espectaculars del Tibidabo són dos; el punt més alt del Temple Expiatori del Sagrat Cor de Jesús, punt més alt de la muntanya i que ofereix una vista panoràmica de la ciutat i el mirador situat a la Torre de Collserola, al qual es pot accedir mitjançant un ascensor.


Una altra sèrie de miradors es troben repartits en les diferents carreteres que recorren la muntanya (Carretera de Vallvidrera, Passeig dels Aigües, Carretera de Sant Cugat, etc.)

Excursions pel Tibidabo i per la Serra de Collserola
excursions Serra Collserola

El Tibidabo, igual que la resta del Parc Natural de la Serra de Collserola, és un escenari ideal per a realitzar tot tipus d’excursions, ja siguin a peu o amb bicicleta, descobrint la fauna i flora de la zona. Per a obtenir tota la informació sobre totes les rutes i propostes disponibles en tot el territori del Parc Natural de la Serra de Collserola, així com sobre els diferents punts d’informació situats en diferents punts del parc, us suggerim visitar el seu Web oficial parcnaturalcollserola.cat.

Llocs d’interès als peus de la muntanya del Tibidabo

A més dels propis llocs d’interès que es troben en la mateixa muntanya del Tibidabo, hi ha altres punts d’interès que es localitzen ala faldilla de la muntanya i que val la pena visitar. A continuació us destaquem alguns d’aquests llocs que us recomanem visitar.

Passejar per Vallvidrera
modernisme Vallvidrera

Antigament una població independent de Barcelona, en l’actualitat Vallvidrera és un dels barris situats en la perifèria de la ciutat. És un punt de partida per a realitzar algunes de les excursions del Parc Natural de Collserola, motiu pel qual compta amb un punt d’informació del parc. Si finalment us decidiu a realitzar alguna excursió us recomanem fer un volt pel poble, ja que es poden observar precioses cases modernistes.

Recorreguts guiats pel Tibidabo

Us agradaria endinsar-vos pel Tibidabo però temeu que us pugueu perdre o no trobar els llocs que teniu pensat veure i visitar? Si és així, desde irBarcelona us oferim la possibilitat de realitzar recorreguts guiats acompanyats per un guia oficial de Barcelona i Catalunya. Això us permetrà passar una meravellosa jornada i conèixer una mica més de la història de la muntanya.

Mapa i com arribar i pujar al Tibidabo?

Són diversos els mitjans de transport que es poden utilitzar per pujar fins el cim de la muntanya del Tibidabo; des del vehicle propi (cotxe o moto) fins a l’autobús , passant pel Funicular del Tibidabo o, perquè no, caminant fint una excursió).


També és possible que vulgueu arribar a un altre punt de la muntanya que no sigui el cim, per la qual cosa a continuació us desenvolupem totes les opcions de transport disponibles així com els seus avantatges i inconvenients.

Vehicle privat
Ja sigui al cim del Tibidabo (al costat del parc d’atraccions), com en altres zones de la muntanya, hi han aparcaments on poder aparcar el cotxe o la moto.

Avantatges: la comoditat i llibertat de moviment i horaris que suposa pujar la muntanya amb el cotxe o la moto.

Inconvenients: el cost que suposa deixar el cotxe (amb moto sempre és possible trobar algun aparcament gratis) al pàrquing del parc d’atraccions. Si es va a una altra zona de la muntanya és possible que aparcar el cotxe gratis o per un import inferior.

Autobús Tibibús

Amb un cost de 2,95€ per trajecte, el Tibibús és l’autobús que el Parc d’Atraccions del Tibidabo posa a la disposició dels usuaris del parc (encara que no és necessari comprar l’entrada al parc per a poder anar en el Tibibús) i que té la seva parada al costat de l’entrada del parc d’atraccions i del Temple Expiatori del Sagrat Cor de Jesús.

Parades del Tibibús

“> Línia T2A (anada): Plaça Catalunya – Centro de acogida de animales – Tibidabo
“> Línia T2A (anada i tornada): Tibidabo – Plaça Catalunya
“> Línia T2B (anada): Sant Genís – Vall d’Hebrón – Tibidabo
“> Línia T2B (anada i tornada): Tibidabo – Vall d’Hebron – Sant Genís

Avantatges: possibilitat d’agafar l’autobús des del centre de Barcelona (Plaça Catalunya) i que es tracta d’un servei directe per a arribar al cim del Tibidabo.

Inconvenients: si no es té com a destí el cim del Tibidabo el Tibibús no és el transport adequat.

Funicular del Tibidabo

El Funicular del Tibidabo permet arriba a la part alta de la muntanya d’una forma ràpida i directa. Per a agafar-ho s’ha d’arribar fins a la plaça del Dr. Andreu (mitjançant el Tramvia Blau o l’autobús 196). La seva parada es troba a pocs passos del Parc d’Atraccions i del Temple Expiatori del Sagrat Cor de Jesús. + info Funicular Tibidabo

Avantatges: la rapidesa del trajecte i el seu encant.

Inconvenients: el preu del trajecte és bastant elevat i que només permet arribar fins al cim. Així doncs, si es vol anar a una altra zona del Tibidabo no és útil.

Pujar a peu
Existeixen infinitat d’excursions possibles per fer al Tibidabo i la resta del Parc Natural de Collserola. En funció del recorregut a peu que es vulgui fer s’ha de partir des d’un punt o un altre, ja sigui des d’algun dels barris perifèrics de Barcelona (Vallvidrera, Roquetes o Els Plans) o des d’alguna de les poblacions veïnes (Sant Cugat o Cerdanyola).

Avantatges: fer una mica d’exercici i descobrir alguns dels molts racons amagats de la zona mentre s’aprèn sobre la flora i fauna que habita al Parc Natural de Collserola i s’observen espectaculars vistes des dels seus nombrosos miradors.

Inconvenients: no és un inconvenient sinó més aviat una recomanació. A l’hora de realitzar alguna de les excursions convé informar-se bé del seu grau de dificultat i anar ben equipats.

Autobús 111 per pujar al Tibidabo

L’autobús 111 realitza un petit recorregut per la muntanya del Tibidabo, permetent el desplaçament entre el cim de la muntanya i la part superior de la població de Vallvidrera.

Bars, restaurants i locals d’oci nocturn

En funció de la mena de pla que tingueu pensat fer, podreu optar per una oferta gastronòmica o una altra. En cas de passar el dia al Parc d’Atraccions, una possibilitat és la de comprar el menjar dins del propi parc (menjar ràpid a base, sobretot, d’entrepans) o menjar a la Masia Restaurant Tibidabo, situada al costat de l’entrada.


Si voleu estalviar una mica de diners, el millor és emportar-se uns entrepans o dinar preparat i menjar en una de les taules disposades a l’aire lliure en diverses zones del parc (algunes d’aquestes taules es troben en la zona d’accés lliure al parc, fet que peret fer-ne ús encara que no s’hagi comprat l’entrada).

Bars i restaurants recomanats al Tibidabo

A continuació us suggerim 4 bars i restaurants, diferents entre si i amb una oferta gastronòmica variada, en els quals poder menjar bé si us trobeu en alguna part de la muntanya del Tibidabo o de la resta de la Serra de Collserola.

Restaurant Casa Trampa
Menjar casolà amb productes de la màxima qualitat. També prepara uns boníssims entrepans.
Plaça de Vallvidrera, 3.
casatrampa.com
Mirablau
Menjar d’excel·lent qualitat en aquest restaurant amb excel·lents vistes de la ciutat situat als peus del Tibidabo.
Plaça del Dr. Andreu.
Restaurant Mirablau
Restaurant La Venta
Oferta gastronòmica de la màxima qualitat en la part baixa del Tibidabo, al costat de la parada del Funicular.
Plaça del Dr. Andreu.
restaurantelaventa.com
Restaurant Can Cortés
Masia especialitzada en una gastronomia catalana moderna i de qualitat.
Av. de Can Cortés, 36 (Serra de Collserola – Sant Cugat del Vallès).
cancortes.com

Si esteu fent una excursió a peu pel Tibidabo us suggerim prendre un descans mentre degusteu algunes de les excel·lències gastronòmiques catalanes menjant en algun dels bars, restaurants o masies de la Serra de Collserola o també per portar-vos uns entrepans i aturar-vos a menjar en algunes de les esplanades de la muntanya.

Locals nocturns recomanats al Tibidabo

En la part baixa del vessant del Tibidabo hi ha una discoteca i diversos locals nocturns que ofereixen una oferta d’oci nocturn atractiva per a tots aquells que vulguin passar una divertida nit. Aquests locals solen estar molt concorreguts durant el cap de setmana.

Atlantic Barcelona
Discoteca.
Av. Tibidabo, 56.
atlanticbarcelona.com
Merbeyé
Cocteleria.
Plaça del Dr. Andreu, 2.
merbeye.net
Mirablau
Bar de copes i local musical.
Plaça del Dr. Andreu, s/n.
Restaurant Mirablau
Mirabé
Bar de copes i local musical.
C/ Manuel Arnús, 2.
Restaurant Mirabé

Altres zones i barris de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright