Jardins de Mossèn Costa i Llobera

Actualització 21 juny 2023

Els Jardins de Mossèn Costa i Llobera deuen el seu nom al gran poeta mallorquí Miquel Costa i Llobera. Gran part de l’encant dels jardins és que, tot i comptar amb unes dimensions d’aproximadament 6 hectàrees, segurament siguin uns dels més desconeguts dels molts jardins que poblen la muntanya de Montjuïc. Això fa que passejar per aquests jardins sigui ideal per evadir-se del soroll i enrenou de la ciutat i d’alguns dels punts més turístics de la resta del parc de Montjuïc.

Tota la informació sobre el jardí dels cactus

Els jardins estan especialitzats en tot tipus d’espècies de zones desèrtiques i subdesérticas, tropicals i fins i tot es poden trobar diverses plantes típiques de l’alta muntanya, encara que el que més crida l’atenció és la seva gran col·lecció de cactus, originaris de diferents zones geogràfiques i països. A excepció d’altres jardins de Montjuïc, projectats amb motiu de l’Exposició Internacional de 1929, els jardins Mossèn Costa i Llobera van ser creats molt més tard, concretament l’any 1970, encara que l’estructura i l’estètica actual es deu a una gran reforma realitzada entre els anys 2006 i 2011.

Qui va ser Mossèn Costa i Llobera?

Miquel Costa i Llobera va ser un mossèn i gran poeta del segle XIX i principis del XX. Originari de Mallorca va tenir una estreta relació amb Barcelona, on va estudiar dret i va arribar a presidir en una ocasió els Jocs Florals.

La vegetació al jardí

Un total de 800 espècies de cactus i altres espècies suculentes i arbres subtropicales, molts d’ells centenaris, poblen els jardins, xifra que dóna bon compte de la magnitud i importància de la col·lecció de plantes que s’hi poden observar.

detall jardins Mossèn Costa i Llobera

Gràcies a la seva estratègica situació, en la part sud de la muntanya de Montjuïc i al costat del mar, a l’interior dels jardins es registren temperatures 2ºC superiors a les de la resta de la zona, creant un microclima molt adequat per a les espècies que es troben en ell. A més a més, com que gràcies a la seva ubicació es troba bastant protegit, s’eviten els intensos vents que de vegades solen bufar i que podrien afectar a algunes de les plantes.

Espècies destacades del jardí

Drago
Arbre típic dels climes subtropicales

Xiules
Plantes originàries de Mèxic que únicament floreixen una vegada

Xanthorrhoea
Plantes natives d’Austràlia

Cereus jamacaru
Cactus de Brasil que arriben a aconseguir importants grandàries

Aloe brevifolia
Cactus originari de Sud-àfrica, també conegut com a dents de cocodril


Elements decoratius i artístics del jardí

A més de les diferents espècies de plantes, que són la base i l’encant principal dels jardins, aquests també compten amb diversos elements decoratius i artístics que enriqueixen l’idíl·lic escenari en el qual es troben. Entre ells, destaca la presència d’una pèrgola que ajuda a protegir-se dels rajos del sol, ja que aquests hi arriben gairebé a tots els racons del parc. Durant el passeig també us topareu amb diverses escultures, sent segurament la més important “La Puntaire“, situada en un sortint de la muntanya que resulta ser un magnífic mirador i que compta amb uns bancs per asseure’s.

escultura La Puntaire

Escultures

L’au dels temporals, el pi de Formentor
Joaquim Ros i Bofarull

La Puntaire
Josep Viladomat

A Joan Pañella
Mertixell Duran

La visita als jardins de Mossèn Costa i Llobera

L’accés als jardins és totalment gratuït. A causa de la intensa calor que sol fer en el seu interior i als escassos espais amb ombra us suggerim que en cas de visitar els jardins durant un dia molt assolellat de l’estiu eviteu les hores en les quals el sol és més intens (de 12:00h a 16:00h). Donada la seva extensió, els jardins de Mossèn Costa i Llobera compten amb diversos accesos, sent les dues més accessibles les que hi ha al costat de la Terrassa Martínez, en els Jardins de Miramar i la que es troba en la carretera de Miramar, a poca distància de la plaça de l’Armada. Una vegada accediu als jardins us adonareu que hi han diverses escales i camins, alguns d’ells en forma de zig zag, i que segons la seva localització recorren l’interior en diferents nivells. Us suggerim que recorreu els jardins per un d’aquests nivells fins a l’altre extrem per tornar posteriorment per un altre dels nivells.

mirador litoral de Barcelona

Durant el vostre passeig gaudireu de petits llocs des d’on es poden observar unes fantàstiques vistes del mar, el port i la resta del litoral. Us animen a fer moltes fotografies, tant del port i el litoral com de les diferents varietats de plantes dels jardins, moltes d’elles realment espectaculars.

Suggeriment per quan visitis el jardí de Mossèn Costa i Llobera

Des de irBarcelona us suggerim que agafeu l’Aeri del Port a la parada de Sant Sebastià, a la platja, que us portarà directament fins als Jardins de Miramar. Una cop arribats i després de gaudir de les vistes des del seu mirador podeu endinsar-vos dins dels Jardins de Mossèn Costa i Llobera. Després d’aquest agradable i entretingut passeig podeu tornar als Jardins de Miramar, on podreu descansar menjant o prenent alguna cosa en una de les seves dues terrasses (Miramar restaurant o la Terrassa Martínez), cadascuna a un extrem del jardí.

Galeria de fotos

Mapa


Mapa de Barcelona

Adreça

ctra. de Miramar, a tocar de la pl. de L’Armada.

Horari de visita

De dilluns a diumenge a partir de les 10:00h i fins al capvespre.

Preu de la entrada

Gratis.

Com arribar-hi?

Metro: Paral·lel (linies 2 i 3) i caminar uns 15 o 20 minuts (accès crta. de Miramar / pl. de l’Armada).

Autobusos: línies 21 (accès crta. de Miramar / pl. de l’Armada), 150 i autobús turístic (accès Jardins de Miramar).

Funicular de Montjuïc: i baixar per l’avinguda de Miramar (accès Jardins de Miramar).

Aeri del Port

Llocs propers d’interès

Jardins de Miramar
Telefèric del Port de Barcelona
Mirador de l’Alcalde
Fundació Miró
Refugi Antiaeri 307

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright