
Actualització 30 maig 2023
Els Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer són un dels més de 10 jardins que es troben a la muntanya de Montjuïc. Per recórrer tranquil·lament els seus més de 4ha d’extensió és recomanable dedicar-li uns 30 minuts, temps que permet no perdre’s cap dels nombrosos detalls i encants que s’hi amaguen.
Informació d’interès sobre els Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer
Inaugurat l’any 1970, al mateix temps que el molt proper jardí de Mossèn Costa i Llobera, el jardí de Mossèn Cinto Verdaguer és un dels quatre jardins del Parc de Montjuïc que estan dedicats a la memòria de poetes de parla catalana.
El jardí està dedicat a la figura de Jacint Verdaguer i Santaló. Nascut a mitjan segle XIX, va ser mossèn alhora que un dels poetes més importants de la literatura catalana, sent la figura més representativa del corrent literari coneguda com “La Renaixença”.
Els encants que amaga el Jardí de Mossèn Cinto Verdaguer
Tot i ser cert que, degut a les característiques de la seva floració, tots els jardins canvien el seu aspecte en funció de l’estació de l’any, no menys cert és que segurament els Jardins de Mossèn Cinto Verdaguer sigui un dels jardins de Barcelona on aquesta transformació visual és més accentuada. És durant la primavera (març i abril) i el final de l’estiu (de juliol a setembre) quan els jardins llueixen amb més esplendor, gràcies en gran part a la gran quantitat de flors, com les tulipes de diferents colors, que disposades en diverses zones del jardí li atorguen una varietat i intensitat de tonalitats que no es poden veure a la resta de jardins de Montjuïc.
A més de les flors, el jardí compta amb una gran varietats de plantes, algunes d’elles aquàtiques, com les nimfes i els lliris d’aigua, que es troben tant a l’estany de la zona sud dels jardins com a les parcel·les amb aigua situada una mica més amunt. Els arbres (Tipuana, Eucaliptus, Cedre de l’Himàlaia…) també són presents al jardí, sent els encarregats d’oferir una bona ombra, molt preuada durant els mesos més calorosos per les nombroses famílies, parelles i grups d’amics que s’acosten als jardins a la recerca d’un recés de pau o bé per gaudir d’un deliciós pícnic.
Un altre dels encants d’aquests paradisíacs jardins són les vistes de Barcelona que es poden observar des de la seva part més alta, propera al petit pont de fusta, i on os podem assegurar que val la pena pujar.
Escut floral de la ciutat
Un atractiu dels jardins és l’escut floral que dona la benvinguda als visitants que accedeixen a través de l’entrada principal, situada al carrer dels Tarongers. De dimensions considerables, el conformen una gran quantitat de plantes bulboses i magnòlies que, situades estratègicament, aconsegueixen mostrar la forma i els colors de l’escut de la ciutat.
Escultures
Les dues escultures que es troben als jardins daten de l’any 1970 i tenen forma de dona. Són La Noia dels Lliris, de Ramon Sabí i Serra i dedicada al poeta Jacint Verdaguer i Santaló i Maternitat, de Sebastià Badia.
La Cascada
A la part superior dels jardins i una mica amagada per la vegetació, es troba una petita cascada la parte superior de los jardines y medio camuflada por la vegetación hay una pequeña cascada per la qual flueix l’aigua fins a les diferents zones aquàtiques del parc.
Parcel·les d’aigua
Les parcel·les d’aigua estancada situades al costat d’una escala, compten amb nimfes d’aigua i, depenent de l’època de l’any, una sèrie de tulipes al seu voltant que, segons des d’on s’observin, semblen formar una tupida catifa multicolor.
Estany
L’estany, situat a la part baixa del parc, també compta amb nimfes i altres plantes aquàtiques. L’estany està envoltat per una zona de gespa que normalment ocupen les famílies, grups d’amics i parelles per tombar-se i relaxar-se.
Si es disposa d’un Smartphone i de connexió a Internet es pot utilitzar qualsevol de les aplicacions que permeten llegir codis QR per obtenir informació detallada mitjançant els panells amb codis QR que es troben en diferentes elements destacats del jardí.
Galeria de fotos
Mapa i com arribar
Els jardins compten amb més d’una entrada però el més habitual és accedir-hi per l’entrada principal, situada al carrer dels Tarongers, a pocs metres de l’avinguda de Miramar i del Funicular i Telefèric de Montjuïc.
Adreça
c/ dels Tarongers, 1-5, Barcelona.
Horari de visita
Tots els dies des de les 10:00h i fins que el cel comença a enfosquir-se.
Preu de l’entrada
Gratis
Com arribar-hi?
Funicular: s’agafa a la parada de metro de Paral·lel i s’atura a escassos metres de l’entrada principal dels jardins.
Metro: la parades més propera és la de Paral·lel, des d’on es pot arribar a peu pujant pel passeig de Miramar, per després prendre l’avinguda de Miramar fins al carrer dels Tarongers. És una opció interessant si voleu caminar una estona, sinó és millor optar pel funicular.
Autobusos: línies 55, 150 i autobús turístic.
Aeri del Port: des de la parada de Miramar del telef’eric Aeri del Port és possible arribar-hi caminant (uns 15 miuts).
Llocs propers d’interès
Jardins de Joan Brossa
Fundació Joan Miró
Telefèric de Montjuïc
Funicular de Montjuïc
Piscines Bernat Picornell