Barri El Raval de Barcelona

Actualització 03 abr. 2024

Parc i muntanya de Montjuïcbars al barri del Raval de BarcelonaEl Raval de Barcelona és un dels quatre barris que conformen el districte de Ciutat Vella i el que compta amb una major densitat de població.

Gran part de l’encant del barri del Raval radica en l’ambient que es respira en les seves places, carrers i, per descomptat, el mercat de La Boqueria, on es barregen la gent del barri, en molts casos immigrant, amb els turistes que el recorren, fet que li atorga una imatge molt cosmopolita i intercultural.

Origen i breu Història del barri del Raval de Barcelona

L’origen del barri del Raval de Barcelona es remunta fins al segle XIV, quan el rei Pere IV d’Aragó va ordenar construir unes noves muralles més enllà d’un dels límits de la ciutat d’aquella època, La Rambla.

L’objectiu era dedicar els nous terrenys a l’ús agrícola i instal·lar en ells alguns serveis sanitaris bàsics (hospitals, orfenats, leproserias, cases de caritat) cada vegada més necessaris.

Origen de la paraula “Raval”

Raval deriva de la paraula àrab “rahal” i fa referència a una finca amb una extensió de terra dedicada al cultiu agrícola, en clara al·lusió a l’ús que va tenir el barri del Raval quan es va crear.

A poc a poc El Raval va anar guanyant població, el que va provocar que l’activitat agrícola s’anés traslladant a altres parts més allunyades de la ciutat. Durant la segona meitat del segle XVIII el barri va sofrir un gran impuls econòmic ja que en ell es van establir importants fàbriques (moltes d’elles tèxtils) el que acabaria convertint a la zona en el motor industrial i econòmic de Barcelona durant el segle XIX.

Explorant tots els encants del barri del Raval de Barcelona

Malgrat tractar-se d’una de les zones més cèntriques, animades i fins i tot de moda de la ciutat, encara són molts els turistes i, per què no dir-ho, també alguns dels habitants de Barcelona que, encara que sí que és probable que s’acostin fins algun dels seus atractius culturals, encara no s’animen a explorar-ho en profunditat.


El motiu d’aquesta desafecció pel barri és la mala reputació que es va guanyar durant gran part del segle XX, moment en el qual passejar pels seus carrers era sinònim d’una certa brutícia, prostitució, delinqüència i fins i tot perillositat, arribant-se a conèixer com a Barri Xinès, en al·lusió a les clares similituds que la seva imatge tenia amb els barris xinesos d’algunes ciutats dels EUA.

El Raval és un barri perillós?

No, el Raval no és en sí un barri perillós, i us ho diu alquien que ha viscut en El Raval durant més de 3 anys i mai ha tingut cap problema ni ha viscut cap situació conflictiva.

Es tracta d’un barri en el qual com en qualsevol altra zona de Barcelona o una altra ciutat de qualsevol país del món es pot produir algun acte delictiu, sent els més habituals els petits furt, per la qual cosa sempre és important que tingueu controlades les vostres pertinences.

Durant la nit, en alguns punts concrets i de manera ocasional, sí que pot donar-se alguna situació més desagradable, com algunes baralles.

Per sort, bastant ha canviat El Raval durant les últimes dècades i encara que puguin quedar petites restes d’aquest tèrbol passat no és per a res el senyal d’identitat d’un barri en el qual actualment es pot gaudir de la història (esglésies centenàries), cultura (museus i centres d’art), entreteniment (teatres) i oci (restaurants, bars i locals) a parts iguals amb total tranquil·litat.

Desgraciadament, després de diversos anys en què semblava que la cosa havia millorat, sembla que es torna als pecats de joventut i el barri no llueix com hauria de fer-lo un lloc tan històric i amb tant d’encant de la ciutat.

Art, història i cultura en el barri del Raval de Barcelona

A continuació us oferim informació més detallada sobre alguns dels molts llocs d’interès que es troben en El Raval, entre els quals destaquen el Palau Güell, una de les obres més interessants d’Antoni Gaudí, la mil·lenària església de Sant Pau del Camp, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), el recinte de l’Antic Hospital de la Santa Creu i, com no, l’autèntic centre neuràlgic del barri, la famosa Rambla del Raval.

Rutes guiades a mesura pel barri del Raval

Amb les paraules que nodreixen aquesta secció esperem mostrar-vos el veritable Raval, descobrir-vos llocs nous i oferir-vos una visió diferent o un major coneixement sobre el barri. Com a complement a aquesta secció, us suggerim realitzar una visita guiada a través del barri, fet que us permetrà conèixer més profundament la seva història i evolució i descobrir els molts encants que s’amaguen en ell.


En irBarcelona col·laborem amb guies oficials de turisme de Barcelona i Catalunya. Per aquest motiu us podem oferir i gestionar recorreguts a mesura en els quals a més de veure tot el que tingueu pensat podreu, si voleu, descobrir la història medieval del barri així com la seva industrialització i veure i entrar a alguns dels locals històrics de la zona.

Si preferiu recórrer i explorar El Raval al vostre aire també serà una excel·lent opció i esperem que la nostra aportació us resulti d’utilitat.

Antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona

Antic Hospital de la Santa Creu de Barcelona

Donada la importància que va tenir per a la ciutat l’Antic Hospital de la Santa Creu, mereix un esment especial. Després de 6 segles de funcionament (des del 1401 al 1926) en la mateixa localització, l’hospital es va quedar petit per a atendre les necessitats d’una població que havia sofert un gran augment demogràfic.

Com no era possible ampliar les seves dependències a causa de la falta d’espai de la zona, es va optar per construir un nou hospital als afores de la ciutat (l’actual Eixample), el conegut com a Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona.

En l’actualitat, en el recinte de l’Antic Hospital de la Santa Creu es troben els jardins de Rubió i Lluch.

Pel que respecta a les diferents instal·lacions del propi hospital, l’aspecte del qual s’ha mantingut gairebé intacte al llarg del temps, es va optar per donar-los un ús divers a cadascuna d’elles.

Jardines Rubió i Lluch

Jardins de Rubió i Lluch

Biblioteca de Catalunya

Biblioteca de Catalunya

Jardins Mercè Rodoreda

Casa de Convalescència i Jardins Mercè Rodoreda

Mapa del barri del Raval de Barcelona

Botigues i mercats ambulants en El Raval de Barcelona

mercats ambulants El Raval

No tot és art, història i cultura, sinó que els comerços també tenen un lloc destacat al barri del Raval, destacant la presència d’algunes de les botigues més antigues i històriques de la ciutat. Algunes d’elles encara estan dedicades a la venda del mateix producte mentre que altres són negocis nous que han respectat la seva estètica i mobiliari original.


Els mercats ambulants són un altre dels elements que donen vida al barri, sent el màxim exponent el Mercat Raval, un petit mercat ambulant a l’aire lliure en el qual sobresurten les parades de complements i que s’organitza tots els caps de setmana (excepte a l’agost) a La Rambla del Raval (actualment no se celebra).

Un altre mercat ambulant que se celebra el cap de setmana és la Fira Nova Artesania en la part final de La Rambla de Barcelona (pròxima al Monument a Cristòfor Colom), just a la frontera entre El Raval i el Barri Gòtic.

També és habitual la presència, en alguna dels carrers o places del barri, de mercats ambulants itinerants o que s’organitzen de manera puntual, cas dels cada vegada més famosos Flea Market o Festivalet.

Bars, restaurants i locals en el barri del Raval

bars al barri del Raval de Barcelona

En tractar-se d’un barri molt cèntric, els bars, restaurants i locals tenen un gran ambient, sobretot els que estan més de moda i durant els caps de setmana. Tot i així, per norma general, no solen estar tan massificats com els del Barri Gòtic, en els quals la presència de turistes sol ser molt més notable.

Carrers i places del Raval on menjar o prendre alguna cosa

Carrer Joaquim Costa

Carrer Fernandina / Plaça dels Àngels

Rambla del Raval

Bars

Bar Mendizabal

Bar Olímpic

Café de les Delícies

Tosca del Carme

Bar Fidel

Bodega Berlanga

Casa Almirall

Granja M. Viader

Bar Muy Buenas

Pesca Salada Cocktail Bar

Foxy Bar

Oveja Negra Ramblas

La Confitería

La Llibertària

La Monroe de la Filmo

Restaurants

Suculent

Flax & Kale

Resolis

Casa Guinart

Doña Rosa – Cocina Urbana

Ca L’Estevet

Biocenter

Cera 23

Fonda España

Restaurant Centric

En Ville

Locals

Nevermind

33/45 Bar & Gallery

Sala Recreo

Big Bang Bar

London Bar

Bar Manchester

Bar Pastís

El Cangrejo

Absenta

Boadas Cocktails

Bar Marsella

Festes del barri del Raval i esdeveniments destacats

festes i esdeveniments al barri del Raval

Festa Major del Raval

Festes del barri
Principis / mitjans de juliol
Diversos carrers i places del barri

Arrossos del Món

Festes de La Mercè
24 de setembre
Rambla del Raval

Sant Jordi

Parada de llibres i roses
24 d’bril
Rambla del Raval

Raval(s)

Festival de Cultura
Mitjans de novembre
Diferents localitzacions del barri

Fira del Comerç

Activitats i parades al carrer
Maig
En diversos carrers del barri

Altres barris i zones de Barcelona

Barri Gòtic de Barcelona

Barri Gòtic

barri de La Barceloneta

Barri de La Barceloneta

El Born - La Ribera

El Born – La Ribera

districte de Gràcia Barcelona

Districte de Gràcia

districte Eixample Barcelona

Districte de l’Eixample de Barcelona

Passeig Marítim de Barcelona

Passeig Marítim de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright