Torres Venecianes

Actualització 01 jul. 2023

Les dues Torres Venecianes, situades al peu de la muntanya de Montjuïc i en l’actualitat un dels monuments icònics de Barcelona, formen part del llegat arquitectònic que va deixar a la ciutat la celebració de la Exposició Internacional de l’any 1929.

Tot sobre les Torres Venecianes de Barcelona

De planta quadrada i totalment simètriques entre si, les dues Torres van ser aixecades entre els anys 1927 i 1928 per l’arquitecte Ramon Reventós, autor d’altres monuments i edificacions que també van sobreviure a l’Exposició Internacional de 1929 i que segueixen formant part del paisatge urbà de Barcelona, com és el cas de la molt propera Plaça d’Espanya, del Poble Espanyol i del Teatre Grec.

Torre Veneciana

El perquè del nom de “Torres Venecianes”

Les Torres Venecianes reben aquest nom degut a que el seu disseny està inspirat en les formes de el Campanar de Sant Marc de Venècia (Campanile di San Marco). Malgrat això no es tracta d’una rèplica exacta i les seves dimensions tampoc són les mateixes ja que les Torres Venecianes fan 47 metres d’alçada i 7,2 metres per cada costat, pels 50 metres d’alçada i 12 metres per costat que atresora el Campanar de Sant Marc.

La idea inicial era que les Torres Venecianes fossin destruïdes després de concloure l’Exposició Internacional, el que va motivar que els materials utilitzats per a la seva construcció fossin poc nobles (pedra artificial per a la seva base, maó de fàbrica per a la resta de l’edificació i fusta i coure per a la part superior).


La decisió final de mantenir en peu les torres després de finalitzar l’exposició i la utilització d’un material poc adequat per aquesta nova situació ha obligat a dur a terme diverses accions de manteniment i alguna que altra rehabilitació més exhaustiva en cadascuna de les torres.

Es pot pujar a dalt de les Torres Venecianes?
interior Torres Venecianes

Malauradament no és possible, de forma habitual, visitar l’interior de les Torres Venecianes ni pujar els 200 esglaons que porten fins a la seva part més alta. Només s’obren al públic de forma molt puntual, sent habitual que ho facin durant la celebració del Festival d’Arquitectura de Barcelona 48H Open House BCN, iniciativa que ens va permetre pujar-hi l’octubre de 2014.

A més de tenir una funció merament ornamental i marcar l’entrada a l’Exposició Internacional, a les torres se’ls va donar un ús més pràctic, instal·lant-se el control d’accessos a la torre oest i col·locant un altaveu a la part més alta de la torre est, que servia per fer arrivar diferents avisos als visitants de l’exposició.

Actualment segueix sent punt de benvinguda i referència, tant per tots aquells que s’apropen fins a algun dels nombrosos atractius que ofereix la muntanya de Montjuïc com per als visitants de qualsevol de les fires de mostra que tenen lloc a la Fira de Barcelona.

Galeria fotogràfica

On es troben les Torres Venecianes de Barcelona? Mapa i com arribar


Mapa més gran

Adreça

Av. Reina Maria Cristina / Pl. Espanya, Barcelona.

Horari de visita

No es pot visitar l’interior de les torres.

Com arribar-hi?

Metro: Espanya (línies 1 i 3).

Renfe i FGC: Espanya.

Autobusos: línies 13, 23, 52, 91, 109, D20, H12, L94, N0, N1, N2, N13, N14, N15, N16, N17, N8, N28, V7 i autobús turístic.

A peu: fent una passejada des del barri de Montjuïc o fins i tot des del Poble Sec i Hostafrancs.

Llocs propers d’interès

Plaça Espanya de Barcelona
Les Arenes
CaixaForum Barcelona
Font Màgica de Montjuïc
Pavelló Mies Van der Rohe

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright