Refugi Antiaeri 307 Barcelona

Actualització 31 ag. 2023

El Refugi 307 és un dels més de 1.400 refugis antiaeris que es van construir a Barcelona durant la Guerra Civil Espanyola i que protegien als seus habitants dels bombardejos sistemàtics que sofria la ciutat durant aquell període.

Informació a destacar sobre el Refugi Antiaeri 307

El seu nom no fa referència a cap fet històric de gran rellevància sinó que es deu al fet que va ser el refugi número 307 a ser inscrit en el registre de l’Ajuntament L’Ajuntament de Barcelona. Al contrari del que va ocórrer amb la majoria de refugis de Barcelona, construïts sota el subsòl de la ciutat, el Refugi 307 es va construir a nivell de superfície ja que es va aprofitar la faldilla de la Muntanya de Montjuïc, en el barri del Poble Sec, per a excavar la galeria de túnels del refugi.

Visites guiades al Refugi Antiaeri 307

L’única manera de visitar el Refugi antiaeri 307 és mitjançant les visites guiades que organitza el MUHBA (Museu d’Història de Barcelona) i que tenen com a objectiu difondre part de la història recent més terrible de la ciutat i del país així com donar a conèixer els horrors d’una guerra que no va fer distinció entre civils i combatents. Es tracta d’una visita recomanada per a tots aquells que siguin apassionats de la història així com per a tots els que sentin una certa curiositat i inquietud per conèixer una mica més de la ciutat de Barcelona.

panells informatius Refugi 307

Entrades Refugi 307 i a d’altres seus del MUHBA

Comprar

idioma català Visita guiada en català

(Imprescindible reservar previament)

Barcelona Turisme

La visita guiada, en català, castellà i anglès i d’uns 45 minuts de durada, comença amb unes explicacions a l’exterior, on hi ha una sèrie de fotografies i panells informatius que instrueixen al visitant sobre els esdevinents d’aquells anys. El guia comenta cadascuna de les fotografies i amb les seves explicacions ens fa retrocedir fins a una de les èpoques més tràgiques viscudes a la ciutat. Una vegada finalitzes les explicacions del guia, durant les quals se li pot preguntar qualsevol dubte que us sorgeixi, és el moment d’accedeir a l’interior del refugi. Una vegada dins el guia prossegueix amb les explicacions mentre es recorren part dels túnels.

El Refugi Antiaeri 307 i la claustrofòbia

Les estretes dimensions dels túnels no fan molt recomanable la visita per a aquelles persones que sofreixin de fòbia als espais tancats. Toti i així comentar que hi ha zones dels túnels on l’amplitud és major i gràcies a que gran part del recorregut es troba il·luminat la sensació d’estar en el seu interior no arriba a ser aclaparadora.

Túnel Refugi 307

Història dels refugis antiaeris de Barcelona

La petjada de la Guerra Civil Espanyola encara es troba molt present en diversos punts de la ciutat, com succeeix a les parets de l’església de la Plaça de Sant Felip Neri o als búnquers del Carmel, a la part alta del Turó de la Rovira. Els refugis antiaeris són altres dels elements claus durant la Guerra Civil que encara perduren i que permetien a la població civil resguardar-se durant els bombardejos aeris. La construcció dels mateixos va ser impulsada des del Govern de Catalunya i l’Ajuntament de la ciutat i duta a terme conjuntament amb la població, en molts casos nens, dones i ancians, ja que els joves es trobaven lluitant al front. Quan es detectava l’arribada d’avions es feien sonar sirenes per tota la ciutat i es llançava un avís per radio, moment en el qual la gent es dirigia ràpidament cap al refugi antiaeri més pròxim.


Refugis antiaeris de Barcelona que es poden visitar

Refugi 307
Refugi Plaça del Diamant
Refugi Palau de les Heures
Refugi Plaça de la Revolució

La vida al Refugi antiaeri 307

Quan es va començar a construir el Refugi 307 es va dissenyar un eixam de túnels de 400 metres ideat perquè donés cabuda a unes 2.000 persones, però en el moment en el qual va finalitzar la guerra únicament s’havien construït la meitat dels metres inicialment previstos. Els seus túnels de volta tenen una altura aproximada d’uns 2,10 metres i una amplària que va des dels 1,5 fins als 2 metres. Per a evitar taps quan la gent entrés al refugi es van habilitar tres accessos, que anaven seguits d’un túnel en zig-zag, dissenyat per a evitar l’extensió de la metralla pel seu interior en cas que caigués una bomba al costat d’alguna de les entrades.

En el seu interior es va disposar tot el necessari perquè la gent pogués resistir el temps necessari i en les millors condicions possibles, sent la raó per la qual es podia trobar una petita infermeria, una cuina, latrines, una deu d’aigua que baixava de la Muntanya de Montjuïc i fins i tot una zona específica on els més petits podien distreure’s i així oblidar-se per uns instants de tot el que estava succeint.

El Refugi Antiaeri 307 en l’actualitat

Quan va finalitzar la guerra, el refugi va quedar totalment abandonat però amb el pas del temps va tenir diversos usos, des de magatzem d’una fàbrica de vidre de la zona fins a habitatge particular d’una família gitana, de la qual encara es conserva la xemeneia que utilitzaven els seus membres per a escalfar-se. Més tard, i després d’una sèrie de treballs al recinte per a la seva adequació com a espai museístic, va passar a formar part del Museu d’Història de Barcelona, (MUHBA).

Missatges a les parets

Al llarg dels túnels del refugi es poden observar restes d’alguns missatges que poblaven les seves parets, com ara “es prohibeix fomentar el pessimisme” o “es prohibeix parlar de política” i l’objectiu de la qual era el de preservar l’harmonia de tots aquells que es trobaven dins ja que eren moments molt crítics i tibants que podien provocar que alguns arribessin a perdre els nervis.

Galeria de fotos

Mapa: On es troba i com arribar al Refugi 307?


Mapa de Barcelona més gran

Adreça

c/ Nou de la Rambla 169, Barcelona.

Horari de visita

Visita guiada el diumenge: a les 10.30 en anglès, a les 11.30 en castellà i a les 12.30 en català.

Visita guiada per a grupos: en català, castellà, anglès i francès de dilluns a dissabte i sempre amb reserva prèvia contactant a través de l’email reserves-mhcb@bcn.cat o del número de teléfono (0034) 932. 562. 122.

Tancat: 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre.

Preu de l’entrada

General: 3,40€

Com arribar?

Metro: Paral·lel (líneas 2 y 3).

Autobuses: línies 20, 21, 36, 57, 64 i 157.

Llocs propers d’interès

Fundació Joan Miró
Jardins de Miramar
Mirador de l’Alcalde
Museu Marítim de Barcelona
La Rambla de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright