Jardí botànic històric de Barcelona

Actualització 30 maig 2023

El jardí botànic històric de Barcelona és un dels secrets millor guardats del Parc de Montjuïc. Això es deu al fet que es troba situat en dos clots originats per l’extracció de pedra de l’antiga pedrera de Montjuïc. Aquest fet, unit a l’existència de frondoses branques d’alguns arbres dóna com resultat el camuflatge involuntari del jardí, provocant que, de vegades, fins i tot passi desapercebut a molts dels que hi passen per davant.

Breu Història d’aquest encantador Jardí a Montjuïc

L’any 1930, després de la celebració de l’Exposició Internacional de Barcelona que havia deixat com a llegat una gran quantitat de jardins que van servir per embellir algunes parts de la muntanya de Montjuïc, se li va encarregar al botànic i químic Pius Font i Quer, la creació d’un jardí botànic. Malgrat això, no va ser fins a 1941 quan, sota la direcció d’un altre botànic, Antoni de Bolòs, i després d’introduir-se noves espècies originàries de punts tan diversos però relativament propers com són les Illes Balears i el Pirineu, que el jardí botànic finalment es va inaugurar. Anys més tard es va dotar al jardí amb varietats de plantes originàries d’altres zones més exòtiques del planeta, com es el cas de l’Amèrica Central.

Sot de l'Estany

Des del 1986 i durant gairebé 20 anys el jardí va estar tancat per problemes derivats de les accions urbanístiques que es van realitzar amb motiu de les Olimpíades de l’any 1992, fet que va provocar la creació d’un nou jardí botànic, situat a, aproximadament, 1km de distància, just darrere de l’Estadi Olímpic. Finalment l’any 2003, i després d’unes importants reformes, l’actualment anomenat jardí botànic històric de Barcelona va reobrir les seves portes al públic.

Encants del Jardí Botànic Històric

Donada la seva ubicació, en dos clots coneguts com Sot de la Masia i Sot de l’Estany, la temperatura en la part inferior del jardí botànic històric és una mitjana de 4º inferior a la que es registra fora d’ell, el que afavoreix el creixement d’espècies habituals de climes més freds, moltes d’elles molt rares de veure a Barcelona (exemplars de Sisal, Cicas, Ginkgo biloba, etc.) i fins i tot algunes que només es troben aquí.

flors jardí botànic històric

En tractar-se d’un petit oasi dins del conjunt de la muntanya de Montjuïc, el jardí resulta ideal per relaxar-se passejant per les seves estretes senderes mentre es gaudeix de les diferents varietats d’espècies vegetals, tant d’arbres com de plantes, el nom de les quals s’indica amb plaques informatives situades al seu costat.

Un jardí ideal per gaudir d’un moment de relax

Si voleu fer un petit descans abans de prosseguir amb el vostre recorregut per Montjuïc podeu, o bé aprofitar per tombar-vos a la zona de gespa situada al costat de la Masia mentre preneu el sol o, si fa molta calor, optar per endinsar-vos en la part més frondosa i plena de zones d’ombra on podreu asseure-us en algun dels seus bancs o al costat de la petita cascada d’aigua.

Cascada
La petita cascada es troba en el Sot de l’Estany, i asseure’s al costat d’ella mentre s’escolta el soroll de l’aigua fluint és un dels plaers que ofereix una passejada pel jardí.


Masia
La típica Masia Catalana es troba en el Sot de la Masia i la seva construcció és anterior a la del jardí. Va formar part de l’Exposició Internacional, amb l’objectiu de mostrar als visitants de la mostra la vida rural a Catalunya. Actualment, l’Associació d’Amics del Jardí Botànic realitza diverses activitats en el seu interior i organitza iniciatives enfocades a conèixer els beneficis que el bon ús de les plantes pot tenir per a tots nosaltres.

Masia Catalana

Jardí sensorial
El petit jardí sensorial, també en el Sot de la Masia, alberga algunes espècies de plantes que, d’una manera o un altre, ofereixen qualsevol tipus de reacció sensorial, sigui a causa de la seva olor o fins i tot al tacte, com el curiós cas de la coneguda com a “mimosa púdica”, que davant qualsevol contacte reacciona tancant les seves fulles.

Hort ecològic
Al costat de la masia es troba un petit hort ecològic que s’usa per preservar i promoure el cultiu d’algunes de les varietats d’hortalisses més típiques de Catalunya.

Curiositat sobre el jardí botànic històric

Com a dada curiosa comentar que els arbres més alts de Barcelona es troben en el jardí botànic històric, concretament en la part del Sot de l’Estany. Per aquesta raó, en aquesta zona del jardí, es pot gaudir de zonens amb ombres i d’una agradable temperatura a l’estiu! ;).

Galeria de fotos

Mapa i com arribar-hi

El jardí té un únic accés, situat en l’avinguda dels Muntanyans, concretament al costat de les escales que porten fins a l’Avinguda de l’Estadi, entre el Palau Sant Jordi i l’Estadi Olímpic.

Mapa de Barcelona

Adreça

Avinguda dels Muntanyans (al costat de l’escala d’accés a l’avinguda de l’Estadi), Barcelona.

Horari de visita

Novembre, desembre i gener: de 10:00h a 17:00h.

Febrer, març i octubre: de 10:00h a 18:00h.

Abril, maig i setembre: de 10:00h a 19:00h.

Juny, juliol i agost: de 10:00h a 20:00h.

Cerrado: 1 de gener i 25 de desembre.

Preu de la entrada

Gratis

Com arribar-hi?

Metro: Espanya (línies 1 i 3) i caminar uns 15 o 20 minutos per l’avinguda Reina Maria Cristina, en direcció al Palau Nacional de Montjuïc.

Autobusos: línies 55, 125, 150 i autobús turístic.

Llocs propers d’interès

Museu Nacional d’Art de Catalunya
Estadi Olímpic de Barcelona
Palau Sant Jordi
Font Màgica de Montjuïc
Jardins de Joan Maragall

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright