
Actualització 27 juny 2023
Quan visiteu la nostra ciutat us recomanem que aneu més enllà del que seria la seva part més, potser, superficial i turística i us aproximeu una mica més a la seva gent i a la seva cultura. Per aconseguir-ho d’una forma amena no se’ns acut millor manera que animant-vos a que us introduïu en la gastronomia catalana, fet que sense dubte farà que obtingueu un major i millor coneixement de Barcelona i Catalunya.
Productes típics de la gastronomia catalana
La gastronomia catalana es basa fonamentalment en la cultura de la gastronomia mediterrània, enriquida amb les característiques dels productes locals. Per aquesta raó té un pes fonamental en l’alimentació els animals marins terrestres de la zona així com els productes naturals cultivats en les seves riques terres.
Gaudir d’un bon aperitiu o Vermut a Barcelona
Els diumenges (i fins i tot els dissabtes) és habitual que grups d’amics i famílies es reuneixin en bars o cellers abans de menjar (sobre les 12:00) per fer l’aperitiu, també conegut com Vermut ja que se sol acompanyar amb aquest vi aromatitzat del que existeixen moltes receptes per a la seva elaboració.
En què consisteix un aperitiu típic?
Vermut o qualsevol altra beguda (vi, cervesa, refrescs…)
Olives
Llauna de conserva (escopinyes, anxoves, musclos…)
Embutits
Formatges
Resulta gairebé imprescindible acompanyar l’aliment en conserva amb una salsa, ja sigui d’elaboració pròpia del bar o el celler o preparades, sent en aquest cas molt recomanable la coneguda Salsa Espinaler.
Certs plats i productes que originàriament són d’altres parts d’Espanya s’han anat introduint al llarg dels anys a la gastronomia catalana, com succeeix amb diverses tapes, els pintxos (originaris d’Euskadi) i algunes receptes, per la qual cosa en l’actualitat també són considerats plats, no típics però sí habituals de la nostra gastronomia.
Menjar típic a Barcelona i Catalunya
Coca de recapte
Pa amb tomàquet
Escalivada
Samfaina
Varietat de sopes
Taula d’embutits
Taula de formatges
Ous farcits
Amanida catalana
Varietat de bolets
Patates braves
Varietat d’olives
Croquetes (pernil, pollastre, ceps)
Gambes a la planxa
Amanida russa
Pebrots del Padrón
Calamars a la romana
Aletes de pollastre
Truita de patates
Calamars / Sepia a la planxa
Escudella i carn d’olla
Calçots
Suquet de peix
Bacallà a la llauna
Butifarra amb mongets
Mar i montanya
Cargols a la llauna
Dorada a la sal
Mel i matò
Crema catalana
Pa de pessic
Panellets
Coca (LLARDONS, PINYONS…)
Flam
Magdalenes
Postres de músic
Pijama
Ametlles garrapinyades
Braç de gitano
Arròs amb llet
Bunyols de vent
Carquinyolis
Macedònia
Maduixes (nata / vi o sucre)
Pastís (poma / formatge)
Pera al vi
Salses per acompanyar
Salsa romesc
Salsa Espinaler
All i Oli
Olivada
Almadroc
Picada d’ametlles
Begudes típiques
Vi
Cava
Ratafia
Cervesa
Licor (poma / herbes…)
Vi ranci
Vermut
Anís del Mono
On gaudir de la millor gastronomia catalana?
Per sort existeixen diversos restaurants i bars en els quals degustar la gastronomia local, la majoria dels quals segueixen el criteri del km 0, o el que és el mateix, utilitzen productes de màxima proximitat per a l’elaboració de les seves receptes.
I és que…hi ha una forma millor i més entretinguda de gaudir de la nostra cultura gastronòmica?
Nosaltres pensem que no i es precisament per aquest motiu que us suggerim fer alguna de les moltes rutes gastronòmiques que s’organitzen arreu de Catalunya o participar en alguna de les classes de cuina amb degustació final que moltes empreses, institucions o Centres Cívics fan a Barcelona. D’aquesta manera podreu explorar les excel·lències dels nostres productes gastronòmics.
Una altra fantàstica manera d’endinsar-se en la gastronomia catalana és visitar alguna de les moltes carnisseries, peixateries, fruteries i mercats de la ciutat on podrem veure, en primera persona, fruites, peixos, marisc, carn i un sense fi dels millors productes locals.