La Rambla de Barcelona

Actualització 20 març 2024

La Rambla de Barcelona, la nostra rambla, la rambla conformada per 5 rambles diferentes és, sens dubte, el carrer més conegut de la ciudad. Té una longitud de 2km que diàriament recorren multitud de turistes atrets pels innombrables encants i llocs d’interès turístic, cultural i històric que es troben en ella i en els seus voltants.

Aquest apartat del Web en la seva versió en català, va dirigit tant a les persones de la resta de Catalunya que vulguin conèixer millor La Rambla de Barcelona com als propis barcelonins. Perquè encara que en els últims anys molts hagin fugit d’ella, m’agradaria que tinguessin clar que La Rambla de Barcelona, mai ha deixat de ser nostra.

És la Rambla que van recórrer els nostres avis i pares, la que podem gaudir nosaltres avui i la que viuran els nostres fills i nets. Això sí, és tan bonica i té tanta història que, per descomptat, ens encanta compartir-la amb tot aquell que ens visita i vol gaudir d’ella de la mateixa manera que nosaltres ho fem en els nostres viatges amb els llocs més icònics d’altres ciutats.

Tota la informació sobre Les Rambles de Barcelona

La paraula “rambla” prové de la paraula àrab “ramla”, el significat de la qual és “torrent”, “riera” o “arenal”. Això ens indica clarament el orígen de la nostra Rambla, i és que originàriament La Rambla de Barcelona era una riera, coneguda com a Riera d’a Malla.

La Rambla de Barcelona

Gràcies al desviament de part de la riera a causa de la construcció de la muralla de la ciutat durant el segle XV, sumat a la construcció de diversos convents al llarg del seu recorregut, molts d’ells destruïts posteriorment, La Rambla va començar a prendre un caire molt diferent, millorant ostensiblement la seva imatge i fent que a poc a poc es convertís en un dels llocs preferits pels barcelonins per anar a passejar.


Molt ha canviat La Rambla de Barcelona des de llavors. Actualment en ella trobareu restaurants, gelateries, les famoses parades de flors, tendes de bijuteria i d’articles elaborats a mà, els artistes que venen els seus dibuixos o realitzen caricatures dels transeünts que així ho sol·liciten, les icòniques estàtues humanes i, per descomptat, les omnipresents botigues de souvernirs.

Les 5 Rambles que conformen La Rambla de Barcelona

Tot i que el seu veritable nom és La Rambla, moltes vegades es fa referència a ella en plural, com Les Rambles. Això és pel fet que en realitat La Rambla la conformen cinc rambles diferents, cadascuna d’elles amb un nom propi. Malgrat això totes aquestes maneres de denominar-la són vàlides i utilitzeu la que utilitzeu tothom sabrà de quin carrer de Barcelona esteu parlant.

Rambla de Canaletes

Es tracta de la part més alta de la Rambla i es denomina així a causa de la localització en aquest tram de la coneguda Font de Canaletes.

Rambla dels Estudis

Aquest tram de La Rambla rep tal nomeni pel fet que en aquesta zona, durant el segle XVI, es trobava l’Estudi General o Universitat.

Rambla de les Flors

Se la coneix com a Rambla de les Flors ja que segons sembla era l’únic lloc durant gran part del segle XIX en el qual es venien flors. Actualment continuen existint diverses floristeries en les quals es pot comprar una gran varietat de plantes i flors.

Rambla dels Caputxins

Encara que també se la coneix com a Rambla del Centre, se la denomina Rambla dels Caputxins degut a que en el passat, en l’enclavament que ocupa actualment la Plaça Reial, es trobava el convent dels Caputxins. Va ser el primer tram a reformar-se per a convertir-se en passeig i durant el seu recorregut us trobareu amb llocs tan coneguts com La Boqueria o el Gran Teatre del Liceu.

La Rambla de Santa Mònica

L’antic convent de Santa Mónica, destruït en gran part durant els avalots del 1936, dona nom a la part més baixa de la Rambla. En l’espai que abans ocupava el convent, ara es troba el Centre d’Arts Santa Mònica. Cal destacar que és en aquest tram de la Rambla de Barcelona on es poden veure les conegudes estàtues humanes.

Rambla de Mar

És cert que havíem dit que La Rambla estava formada per cinc rambles, i no sis, però just després de passar el monument a Colom es troba l’anomenada Rambla de Mar, una passarel·la de fusta ondulada que serveix per a creuar la mar i arribar al Moll d’Espanya, on està el centre comercial Maremàgnum i l’Aquàrium.


Celebració de festes i esdeveniments a Les Rambles

Donada la seva fama i cèntrica localització, La Rambla de Barcelona sol ser l’escenari escollit a l’hora de celebrar esdeveniments i actes festius de diversa índole. D’entre totes elles, volem destacar algunes de les més importants:

Tast a la Rambla: l’esdeveniment Tast a la Rambla és una fira gastronòmica que es realitza durant el mes de juny i que aconsegueix una cosa molt difícil, és a dir, atreure a multitud de Barcelonins al carrer més famós de la ciutat.

Sant Jordi: la diada de Sant Jordi (23 d’abril) és una festa típica de Catalunya. Durant aquesta, tant la Rambla com altres carrers del centre de la ciutat s’omplen de parades de llibres i de roses.

La Mercé: es tracta de la Festa Major de Barcelona. Encara que se celebra el 24 de setembre, els actes festius s’allarguen durant diversos dies i tenen com a escenari diversos punts de la ciutat, inclosa la Rambla.

Què veure i en què fixar-se durant el passeig per la Rambla de Barcelona?

Són gairebé incomptables els llocs i detalls, molts d’ells històrics, en els quals aturar-se i focalitzar l’atenció durant un passeig per les Rambles de Barcelona. Encara així, és probable que a causa de la gran quantitat de gent que sol passejar per ella a tota hora, pugui resultar una mica difícil gaudir-ne tranquil·lament.

Rocambolesc, una gelateria Gurmet Made in Catalunya

La gelateria Rocambolesc és un projecte del xef Jordi Roca, un dels tres germans Roca (propietaris d’un dels millors restaurants del món, El Celler de Can Roca i responsable d’idear i elaborar la seva excel·lent carta de postres.

Justament aquest és l’origen de Rocambolesc, una gelateria gurmet amb meravelloses creacions ideades per Jordi Roca i la seva dona, la xef Alejandra Rivas Gomez. Estem convençuts que us sorprendran i us fascinaran així que no ho dubteu i acostar-vos a provar algun dels seus fantàstics gelats!

Localización
Adreça: La rambla 51-59, Barcelona. (a tocar del Gran Teatre del Liceu)
Horari
De dilluns a dijous: d’13:00h a 21:00h.
De divendres a diumenge: d’12:00h a 23:00h / 00:00h.

drac façana Casa Bruno Cuadros

Fira Nova d’Artesania a La Rambla

Situada en la part baixa de la Rambla, a pocs passos del Monument a Cristòfor Colom, aquesta fira d’artesania, originada l’any 1977 i que en els seus inicis va ser coneguda de manera informal com a Fira dels Hippies, és el lloc ideal per a comprar algun article de regal.

Horari de la fira

D’octubre a maig: dissabtes, diumenges, festius i vespres de festius de 10:00h a 21:00h.

D’abril a setembre: divendres, dissabtes, diumenges, festius i vespres de festius de 10:00h a 21:00h.

Malgrat que únicament té 2 Km. de longitud, volent, el recorregut per la Rambla de Barcelona pot allargar-se durant diverses hores. Això és degut al fet que són molt nombrosos els llocs de gran interès, tan històrics com culturals que es troben en ella o en el seu entorn més proper.

Espai promocional del Patrimoni Català

A la planta baixa del Palau Moja es troba un espai promocional del patrimoni català. És un lloc ideal per detenir-se uns minuts i compta amb tres espais diferenciats:

Oficina de turisme especialitzada en el patrimoni cultural de Catalunya
Promoció i venda d’articles i souvenirs de Barcelona i Catalunya
Restaurant amb especialitats de la gastronomia catalana

Palau Moja
C/ Portaferrisa 1, Barcelona (també entrada per la Rambla)
De 10:00h a 21:00h
De 08:00h a 00:00h (només l’espai gastronòmic)

Llocs d’interès a La Rambla de Barcelona i voltants

Què és el ‘Pla de l’Os?

El Pla de l’Os és una petita esplanada en plena Rambla de Barcelona. En ella, es troba un colorit mosaic de ceràmica realitzat per l’artista Joan Miró que malgrat la seva gran magnitud us pot passar desapercebut si no esteu prou atents.


Cafè Restaurant NBA

El primer cafè restaurant de la NBA a Europa es troba a La Rambla de Barcelona. Dissenyat com un pavelló de bàsquet, el restaurant temàtic compta amb una extensió de 1.200m2 i nombroses pantalles multimèdia, sent la més impactant d’elles el “jumbotron” situat al centre.

Passejar per la Rambla de Barcelona tant de dia com de nit

Com ocorre amb tants carrers i places de Barcelona, no és el mateix recórrer La Rambla de dia que de fer-ho de nit ja que en tots dos casos hi ha matisos que fan que el passeig en un moment o un altre del dia canviï radicalment.

Cada moment té el seu encant, encara que durant el dia la gran quantitat de gent fa que en uns certs instants del dia i punts concrets de la Rambla no s’acabi de gaudir 100% de tot el que ens ofereix aquest esplèndid carrer. Per aquest motiu, és recomanable repetir el passeig per la Rambla durant la nit.

La Rambla de Barcelona nit

Tant si es passeja de nit com de dia en ser un dels punts més cèntrics i plens de turistes de la ciutat molts carteristes miren d’aprofitar qualsevol distracció per a fer-se amb alguna cartera, càmera de fotos, telèfon mòbil o objecte de valor així que us aconsellem que prengueu unes certes precaucions.

Més enllà de les Rambles

De la Rambla de Barcelona no sols val la pena l’ambientació i fascinació que transmet ella mateixa sinó que existeixen multitud d’encantadors carrerons que es troben a banda i banda.

Així doncs, us animem a endinsar-vos en aquests carrers limítrofs a la Rambla. D’aquesta manera podreu descobrir altres llocs d’interès històric i cultural i que, lamentablement, solen passar desapercebuts per a la majoria de persones que recorren de dalt a baix el famós carrer de Barcelona.

Galeria de fotos de les Rambles de Barcelona

Mapa del carrer més famós de Barcelona

Adreça

La Rambla, Barcelona.

Com arribar?

Metro: Catalunya (línia 1 i 3), Passeig de Gràcia (línia 2, 3 i 4) i Drassanes (línia 3).

RENFE: Catalunya

FGC: Catalunya i Diagonal

Autobuses: línies 7, 16, 17, 22, 24, 28, 47, 141 i autobús turístic.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright