Cementiri de Montjuïc

Actualització 26 maig 2023

Inaugurat l’any 1883, el Cementiri de Montjuïc rep el seu nom per trobar-se en la falda de la muntanya de Montjuïc, un lloc màgic de Barcelona que li atorga un halo especial a un lloc tan sagrat com aquest.

Informació d’interés sobre el Cementiri de Montjuïc

La construcció del cementiri es va dur a terme per la imperiosa necessitat de la ciutat de disposar d’un cementiri de grans dimensions, motivat pel gran increment demogràfic esdevingut durant la meitat del segle XIX.

L’obra se li va encarregar a Leandre Albareda, un reconegut arquitecte de l’època, que va estudiar diversos cementiris europeus per poder portar endavant el projecte. Amb constants ampliacions aquestes van deixar de realitzar-se l’any 1960, moment en que el Cementiri de Montjuïc va assolir un límit geogràfic que li impedia seguir creixent.


L’interès de el conjunt monumental del Cementiri de Montjuïc és més que notable, destacant-hi l’estil modernista, encara que tampoc queden al marge estils com el realista, neogòtic o neoegipci.

El llegat artístic actual va ser possible, en gran part, gràcies a l’auge econòmic de la burgesia catalana entre finals del segle XIX i principis del segle XX, que no solament volia presumir de la seva classe social en vida sinó també una vegada haguessin mort. Per a això van contractar els serveis de reconeguts arquitectes de l’època com Leandre Albareda, Josep Puig i Cadafalch, Lluís Domènech i Montaner, Antoni Rovira o Enric Sagnier.

Fossar de La Pedrera

Un altre punt de gran importància històrica és el conegut com Fossar de la Pedrera, una fossa comuna on es troben enterrats els cossos d’uns 4000 represalidados pel Franquisme, entre ells els de Lluís Companys, president de la Generalitat de Catalunya, condemnat a mort en el Castell de Montjuïc

Així doncs, dos clars exemples de personatges il·lustres de la burgesia que compten amb panteons al Cementiri de Montjuïc són, Josep Batlló i Casanovas i Antoni Amatller. A més, el cementiri compta amb un altres tipus de personatges històrics enterrats, com Ildefons Cerdà, Francesc Macià o Joan Miró entre molts uns altres.

Visita per lliure a la zona monumental del Cementiri de Montjuïc

L’accés al recinte del Cementiri de Montjuïc és lliure i gratuït, el que us permetrà fer la visita pel vostre compte. Per a això podeu agafar un fullet que trobareu a l’entrada, on es mostra la localització dels panteons que històricament i artísticament són els més importants, així com una petita explicació dels mateixos.

Codis QR

Com a complement al fullet s’ha implementat la tecnologia de codis QR, que situats tant a l’entrada principal com al costat dels panteons més importants, us oferirà una informació més completa de cadascun d’ells. Disponible en català, castellà, anglès i francès, per poder accedir a aquesta informació addicional haureu de disposar d’un smartphone i tenir instal·lada una aplicació que us permeti escanejar aquests codis.

Rutes culturals guiades pel al Cementiri de Montjuïc

Tot i l’ajuda dels codis QR i que som dels que pensem que moltes vegades es descobreix millor un lloc anant per lliure, en aquest cas us recomanem que, sempre que us resulti possible, assistiu a alguna de les tres rutes guiades i totalment gratuïtes (només disponibles en català i castellà), que s’organitzen cada 2º i 4º diumenge de mes i per les que no és necessari fer una reserva prèvia tret que es tracti d’un grup amb més de 10 integrants.

Ruta artística

Què es visita: El recorregut d’aquesta visita guiada al Cementiri de Montjuïc comprèn des de 1888 fins a 1936 i durant la mateixa es visiten escultures i mausoleus de grans artistes, realitzats per encàrrec d’importants personalitats de l’època.

Durada: 3 hores.

Ruta històrica

Qué es visita: Durant el transcurs d’aquest recorregut es visiten un total de 48 tombes de personatges il·lustres de la Barcelona de finals del segle XIX i principis del segle XX.

Durada: 3 hores.

Ruta combinada

Qué es visita: Com bé indica el seu nom aquesta ruta pel Cementiri de Montjuïc és una combinació de la ruta històrica i de la ruta artística, visitant-se durant la mateixa algunes de les tombes incloses en algun dels dos recorreguts.

Durada: 2 hores.

Reserves per a grups

Per obtenir més informació o per fer la reservar d’una ruta guiada per a grups en castellà, català o altres idiomes s’ha de contactar prèviament amb Cementiris de Barcelona:

Telf: (0034) 934 841 999
Email: cbsa@cbsa.cat

Galeria fotogràfica

Mapa i com arribar al Cementiri de Montjuïc

Tot i que la seva llunyania fa que el seu accés resulti una mica més complicat, es pot arribar en vehicle privat (es pot aparcar fàcilment), o si es prefereix fer-ho en transport públic, ja sigui amb autobús o en taxi.

Reserva el teu taxi per arribar al Cementiri de Montjuïc


Mapa de Barcelona

Direcció

c/ Mare de Déu de Port, 56-58 Barcelona.

Horari de visita

De dilluns a diumenge: de 08:00h a 18:00h.

Rutes guiades

2on i 4art diumenge de mes: visita guiada a les 11:00h en català i a les 11:15h en castellà.

Preu de l’entrada

Gratis: tant la visita per lliure com les rutes guiades que s’organitzen.

Com arribar-hi?

Autobusos: línies 21, 23, 37, 107 (intern del cementiri i només els caps de setmana), 109 i 193.

Llocs propers d’interès

Col·lecció de Carrosses Fúnebres
Mirador del Migdia
Castell de Montjuïc
Telefèric de Montjuïc
Jardins de Mossen Costa i Llobera

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright