Pavelló Alemany Barcelona

Actualització 12 ag. 2023

El Pavelló Mies Van der Rohe, també anomenat Pavelló Barcelona, va ser l’encarregat de representar a Alemanya durant la celebració de l’Exposició Internacional de 1929 que va tenir lloc a la muntanya de Montjuïc. Per aquest motiu també es fa referència a ell, de manera més informal, com a Pavelló Alemany.

Visites al Pavelló Alemany de Mies van der Rohe

Per a tots els afeccionats o estudiants d’arquitectura i, per descomptat, per a tots els arquitectes, el pavelló Alemany és una visita obligada, sent molts els que, tot i tractar-se d’una rèplica, encara s’emocionen quan fan la visita.

Pavillon Mies Van der Rohe

Entrades Pavelló Mies Van Der Rohe

Entrades

Barcelona Turisme

Per tots els que no tingueu un marcat interès per l’arquitectura és molt possible que l’edifici no us cridi tant l’atenció, per això us recomanem realitzar una visita guiada, el que us ajudarà a comprendre millor la filosofia de Mies Van der Rohe, què volia transmetre amb la seva obra i perquè segueix sent, gairebé 100 anys després, un autèntic referent en l’arquitectura actual.

Visites guiades

Visita guiada en anglès: dissabte a les 10:00h.
Visita guiada en castellà: dissabte a les 11:00h.
Visita guiada en català: dissabte a les 12:00h.

Cadira Barcelona

Un dels elements més destacats de l’interior del pavelló és l’anomenada Cadira Barcelona, una cadira feta en pell i perfil metàl·lic, dissenyada especialment per a l’ocasió, i que en l’actualitat segueix de plena actualitat, sent un dels models de cadira més habituals en tendes de tot el món.

Cadira Barcelona

Escultura de George Kolbe Barcelona

L’escultura és una rèplica perfecta de la que, sota el nom d’“Alba“, va realitzar l’escultor George Kolbe per al pavelló original. La seva estratègica posició, sobre un dels extrems del petit estany, possibilita el reflex de la mateixa ja no solament sobre l’aigua, sinó també sobre la gran vidriera que separa l’espai obert del tancat i sobre la paret feta en marbre verd dels Alps.

escultura George Kolbe

Informació i història de la construcció del Pavelló Alemany a Barcelona

Dissenyat per l’arquitecte Mies Van der Rohe, el pavelló representava la primera participació d’Alemanya en una fira internacional després de la finalització de la I Guerra Mundial, motiu pel qual l’arquitecta va estar pendent de tots els detalls.


Un dels més significatius va ser l’elecció de la seva ubicació i és en un principi el pavelló havia de construir-se en una altra zona, molt proper al Palau Nacional (actual seu del Museu Nacional d’Art de Catalunya) i al costat dels pavellons dels altres països, però Mies Van der Rohe va insistir fins a la sacietat perquè finalment es construís en un altre lloc.

Pavelló Alemany Barcelona

El motiu no era un altre que el de situar el pavelló just en l’avinguda que anava des de l’espai d’oci de l’Exposició, el Poble Espanyol, fins a la zona més cultural i institucional, assegurant-se d’aquesta manera que acabessin visitant l’edifici gairebé la totalitat dels visitants que passegessin per l’exposició.

Una rèplica a escala 1:1

El pavelló Alemany es va acabar desmantellant després de finalitzar l’Exposició Internacional, per la qual cosa l’actual edificació que es pot visitar és una rèplica realitzada l’any 1986 per iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Mies Van der Rohe.

Es tracta d’una reconstrucció a escala 1:1, situada en el punt exacte on es va aixecar el pavelló original i per la seva construcció es van utilitzar els mateixos materials, fins i tot extraient la pedra de les mateixes pedreres. Malauradament, de l’obra original només es conserva un tros de ferro que, en contades ocasions ocasions s’exposa al públic.

La filosofia que s’amaga després de la construcció del pavelló Mies van der Rohe

Gran part de la importància del pavelló Barcelona radica en la capacitat que va tenir Mies Van der Rohe de plasmar en la realitat la idea que molts arquitectes tenien sobre el que havia de ser l’arquitectura moderna, motiu pel qual l’edificació de seguida es va convertir en autèntic símbol de l’arquitectura moderna pragmàtica.

Pavelló Mies Van der Rohe

Per dur a terme el seu projecte, i per estrany que pugui semblar, Mies Van der Rohe es va nodrir de l’estil clàssic, utilitzant per aixecar les parets un tipus de marbre molt habitual en els temples romans i optant per un sòl que recorda al d’alguns temples clàssics. Com a contrapunt modern a aquests materials, va utilitzar el vidre i l’acer, aconseguint d’aquesta forma una harmonia global de tot el conjunt.

Presentacions i exposicions

Donat l’interès que suscita, el pavelló sol acollir de manera ocasional algunes exposicions temporals, en la immensa majoria d’ocasions relacionades de forma directa o indirecta amb l’arquitectura, el que pot provocar la modificació parcial de certs elements de la seva decoració interior.

Malgrat tot això, el que realment va permetre a Mies Van der Rohe assolir la revolució i l’impacte arquitectònic que buscava va ser la innovadora distribució de l’espai (no jeràrquic, sinó que donava la mateixa importància a cadascuna de les estades), amb clar predomini de les línies rectes i jugant amb els límits entre els espais oberts i tancats, i la seva funcional i minimalista decoració (evitant qualsevol tipus d’element decoratiu que no fos estrictament necessària).

Galería de fotos

On està el Pavelló Barcelona? Mapa i com arribar


Mapa de Barcelona

Adreça

Av. Francesc Ferrer i Guàrdia, 7, Barcelona.

Horari de visita

De dilluns a diumenge: de 10:00h a 20:00h.

Preu de l’entrada

General: 5€.

Estudiants: 2,60€.

Grups: 4€ por integrant del grup.

Gratis: menots de 16 anys.

Com arribar-hi?

Metro: Espanya (línies 1 i 3).

Autobusos: línies 13 (més proper), 23, 37, 50, 65, 79, 91, 109, 165, H12, H16 i autobús turístic.

A peu: podeu arribar caminant si us trobeu en els voltants de la muntanya de Montjuïc.

Llocs propers d’interès

CaixaForum Barcelona
Font Màgica de Montjuïc
Columnes de Puig i Cadafalch
Poble Espanyol
Museu Nacional d’Art de Catalunya

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright