Jardins de Baluard

Actualització 04 abr. 2024

Els Jardins del Baluard, situats al barri del Raval, just a la frontera que limita amb el Barri del Poble Sec, és un d’aquests llocs del centre de Barcelona que encara romanen ocults als ulls de la immensa majoria dels turistes que visiten la ciutat i per a molts dels habitants de Barcelona.

Què és un Baluard?

La paraula Baluard, també anomenada bastió, fa referència a una petita fortificació de forma pentagonal que s’aixecava en una muralla i on es podien acumular un bon nombre d’homes, fent d’aquestes construccions un excel·lent punt de defensa de la muralla i de, per descomptat, la ciutat.

L’actual Baluard de Drassanes o Santa Madrona data de la segona meitat del segle XVIII però el seu origen es remunta diversos anys enrere, ja que es va construir sobre un baluard anterior, aixecat durant la Guerra dels Segadors. La part baixa del baluard s’utilitzava com a aquarterament de les tropes i com a magatzem de l’armament mentre que en la part superior es col·locaven els carros i canons.

Informació sobre els Jardins del Baluard i el Portal de Santa Madrona

Els jardins del Baluard depenen del Museu Marítim de Barcelona (MMB) i formen part del complex de les drassanes reials. La seva curiosa ubicació, just a la part alta del baluard, un dels 11 bastions que va arribar a tenir la muralla de Barcelona, li atorga a aquest jardí un encant especial. Malgrat que no es troba en un punt excessivament alt, des de la seva privilegiada posició es gaudeix d’una panoràmica diferent de la zona, on hi destaca la imatge de l’estàtua de Cristóbal Colón i la de les tres xemeneies del Paral·lel, de finals del segle XIX i principis del segle XX i patrimoni Històric-Artístic de la ciutat des de 1979.

Jardins de Baluard

Portal de Santa Madrona

Un dels atractius de les restes de la muralla de les drassanes reials de Barcelona i que formen part del seu bastió és el Portal de Santa Madrona, una de les portes de la muralla medieval de la ciutat i la que millor s’ha conservat. En èpoques passades custodiada per la Coronela de Barcelona actualment la porta de Santa Madrona ès tancada i només s’obre amb motiu d’alguna data destacada.

La Coronela de Barcelona

La coronela era una milícia urbana que comptava amb diversos privilegis militars, encarregant-se de certes tasques, sent una d’elles la de custodiar els accessos a la ciutat. La Coronela de Barcelona va realitzar tals funcions fins al 1714, any on la ciutat va capitular davant les tropes del Rei Felip V.

Com visitar els Jardins de Baluard?

Inaugurats l’any 1953, per desgràcia, els jardins del Baluard han romàs tancats al públic des de l’any 1993. Des de llavors només s’han obert de forma molt esporàdica, fent-ho coincidir amb la celebració d’alguna data o esdeveniment destacat, com les Festes del Raval, les Festes de Santa Eulàlia o les de La Mercè.


rampa Jardins Baluard

El fet que els jardins hagin romàs tancats tant temps ha provocat que el seu aspecte interior llueixi bastant descurat. Per sort, després de dur-se a terme una remodelació i condicionament del seu espai, que ha inclòs l’enjardinament del seu interior, el 2015 els Jardins de Baluard han obert les portes a les visites. L’accés als jardins es fa per la mateixa entrada del segle XVIII, per després recórrer la rampa que es va construir per poder pujar els carros i canons que havien de protegir les drassanes i la ciutat. Una vegada al capdamunt i entre altres coses, es poden observar les torres de la muralla medieval del segle XIII i una figura de la Santa Madrona.

L’Estiu als Jardins del Baluard

Durant els mesos d’estiu es programen diverses activitats, amb l’objectiu de difondre entre els visitants i ciutadans de Barcelona aquest desconegut espai. Així doncs, es té la intenció d’organitzar alguns concerts de petit format i diversos espectacles infantils per gaudir en família.

Galeria fotogràfica

Mapa


Mapa més gran de Barcelona

Adreça

pl. Blanquerna, s/n, Barcelona.

Horari de visita

1er i 3er diumenge de mes: d’11:00h a 14:00h.

Preu de l’entrada

Gratis.

Com arribar-hi

Metro: Drassanes (línia 3) i Paral·lel (línia 2).

Autobusos: línies 20, 21, 64, 120, D20, H14 i autobús turístic.

Llocs propers d’interès

Museu Marítim de Barcelona
La Rambla de Barcelona
Monument a Cristòfor Colom de Barcelona
Refugi Antiaeri 307
Església de Sant Pau del Camp

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright