Recinte Modernista Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Actualització 04 abr. 2024

El recinte modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, és una de les obres magnes del modernisme català. Malauradament, la seva importància no ha estat suficient per impedir que, durant molts anys, aquest complex arquitectònic hagi romàs marginat o, almenys, eclipsat, per altres grans obres més conegudes d’aquest icònic estil de finals del segle XIX i principis del XX.

Comprar entrades online per a visitar el Recinto Modernista de Sant Pau de Barcelona


Recinte Modernista Santa Creu i Sant Pau

Entrades Recinte Modernista Sant Pau


edificio convento Santa Creu i Sant Pau

Visita guiada al Recinte Modernista Sant Pau

La visita al Recinte Modernista de Sant Pau

Durant la visita, tant per lliure com guiada, es recorren els jardins, que compten amb una gran presència d’escultures i detalls simbòlics i moment on realment un s’adona de la magnificència de l’obra que té davant dels seus ulls.

També és possible visitar l’interior de 3 dels pavellons restaurats (la resta estan ocupats per diferents organismes), permetent observar el gran detall en els seus acabats i el recurrent ús, per motius decoratius i funcionals, de la ceràmica.


Donades les seves dimensions i ornamentació, el pavelló més destacat és el Pavelló d’Administració, en el seu moment dedicat a les tasques de direcció i administració i lloc per on es realitzaven els ingressos hospitalaris.

decoració Pavelló Administración

Els altres dos pavellons que es poden visitar són el Pavelló de Sant Rafael, que permet observar com eren els pavellons durant l’ús del recinte com a hospital i el Pavelló de Sant Jordi, que compta amb panells informatius on s’ofereix una detallada explicació sobre cadascun dels pavellons que conformen el recinte modernista de Sant Pau.

Espais i zones visitables

Espai expositiu

Pavelló d’administració

Jardins i exterior pavellons

Part xarxa de túnels

Pavelló de Sant Rafael

Pavelló de Sant Jordi

Visita per lliure

Durant la visita per lliure es recorren els mateixos espais que durant la visita guiada. Amb la compra de l’entrada es lliura un llibret informatiu (disponible en català, castellà, anglès) sobre la història de l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau i sobre el propi recinte modernista.

La informació es complementa amb la projecció d’un vídeo just a l’inici del recorregut i amb els panells informatius disposats al Pavelló de Sant Jordi.

€ Preus

General: 16€
Reduït: 11,2€ per més grans de 65 anys, joves entre 12 i 29 anys, residents a Barcelona, persones amb una discapacitat inferior al 65% i titulars de la Targeta Rosa Reduïda.
Gratis: per menors de 12 anys, persones amb una discapacitat igual o superior al 65%, docents acreditats, titulars de la Targeta Rosa Gratuïta i membres ICOM.

Horaris

De novembre a març: de dilluns a dissabte de 09:30h a 17:00h. Diumenges i festius de 09:30h a 15:00h.
D’abril a octubre: de dilluns a dissabte de 09:30h a 19:00h. Diumenges i festius de 09:30h a 15:00h.

Llums de Nadal a Sant Pau

Llums de Nadal a Sant Pau

Inclou la visita al recinte modernista de Sant Pau


Data i venda online pendent de confirmació

Visita guiada al Recinte Modernista de Sant Pau

La visita guiada es fa en diversos idiomes (castellà, català i anglès). Durant la mateixa es recorre part del complex en companyia d’un guia oficial que explica la història de l’hospital i del recinte modernista, a més d’oferir pinzellades històriques i explicar diverses anècdotes.

En acabar la visita guiada es pot romandre a l’interior del recinte per recórrer lliurament les instal·lacions.

€ Preus

General: 34€
Reduït: 27€ per més grans de 65 anys i 12€ per a nens entre 3 i 11 anys, persones amb una discapacitat inferior al 65% i titulars de la Targeta Rosa Reduïda.
Gratis: per menors de 12 anys, persones amb una discapacitat igual o superior al 65%, docents acreditats, titulars de la Targeta Rosa Gratuïta i membres ICOM.

Horaris

Català: 12:30h (cap de setmana).
Castellà: 11:00 i 15:15h.
Anglès: 11.00h i 15:15h.

Tancat: 1 i 6 de gener i 25 de desembre.
Jornades de portes obertes: 12 de febrer, 23 d’abril, 8 de maig, 24 de setembre i primer diumenge de mes.

Visites en altres idiomes i grups

Per sol·licitar una visita guiada en un altre idioma o una visita exclusiva per a grups s’ha de contactar prèviament amb el Recinte Modernista de Sant Pau a través del següent email: visites.recinte@santpau.cat.

Breu història de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau va ser la resposta de la ciutat de Barcelona al col·lapse que patia l’antic Hospital de la Santa Creu (primer hospital general de Catalunya), situat al centre de la ciutat, concretament al barri del Raval, des de l’any 1401.


Aquest col·lapse va ser motivat pel gran increment demogràfic que es va produir a Barcelona, que ja havia obligat a la ciutat a començar a construir fora de les seves muralles, en l’actual districte de l’Eixample.

Problemes econòmics van interrompre el projecte

La construcció del nou hospital va romandre aturada uns anys a l’espera que l’Ajuntament obtingués els ingressos necessaris per afrontar l’inici de l’obra, moment que va arribar gràcies al testament de Pau Gil i Serra, un comerciant i banquer d’èxit que, després de la seva mort, va donar la meitat de la seva fortuna a la ciutat de Barcelona, amb els únics requisits que els seus diners s’utilitzés per a la construcció d’un modern hospital i que fora sota el patronat del seu sant, Pau.

La construcció del nou hospital de Sant Pau

Lluís Domènech i Montaner, un dels grans arquitectes del modernisme català, va ser l’encarregat de dur a terme el projecte.

interior pavelló recinte Sant Pau

Creative Commons santpaubarcelona.org

Va dissenyar un total de 48 pavellons (cadascun dedicat a una especialitat mèdica), dels quals només es van arribar a construir 27, que havien d’ocupar part dels 156.000m2 dels terrenys de l’hospital, l’equivalent a 9 illes urbanes de l’Eixample.

El confort dels pacients

Lluís Domènech i Montaner va idear un hospital pensat per al confort dels malalts, sent un clar exemple els jardins que, d’ús gairebé exclusiu per a ells, envoltaven els diferents pavellons.

Amb l’objectiu que no es veiés afectada la tranquil·litat que havia de regnar en aquests jardins, l’arquitecte va dissenyar una xarxa de túnels (d’aproximadament 1km. de longitud) que s’encarregaven de comunicar tots els pavellons i que permetien als metges, infermers i altres empleats moure’s pel subsòl del recinte de l’hospital amb total normalitat i sense alterar en cap moment la tranquil·litat que havia de respirar-se en els jardins.

Un altre exemple de la cerca del confort dels pacients és el disseny dels pavellons, que a més de tenir una gran altura per donar sensació d’amplitud van ser decorats tenint en compte les pautes de la cromoterapia.

Lluís Domènech i Montaner va treballar en el projecte des de 1902 fins a 1918, finalitzant únicament la construcció de 12 pavellons (la filera central que va des de l’epicentre fins a la part inferior del seu projecte original).

Represa de les obres per part de Pere Domènech i Saló

Després de la seva mort l’any 1923, el seu fill, Pere Domènech i Saló va aconseguir que es reprenguessin les obres gràcies als diners obtinguts amb la venda dels terrenys de l’antic hospital.

El problema va ser que, malgrat que en quatre dels pavellons va seguir al detall els plànols del seu pare, en els altres casos (com per exemple l’Església, el Convent i la Casa de Convalescència) va optar per un estil diferent, ja que el modernisme era un corrent que estava passant de moda i s’optava per un estil arquitectònic molt més sobri.

Recinte Modernista Santa Creu i Sant Pau

Tot i que el projecte original de Lluís Domènech i Montaner no es va arribar a finalitzar mai, l’hospital va ser inaugurat l’any 1930 pel Rei Alfons XIII.

La Restauració del Recinte Modernista de Sant Pau

Com ja va succeir anys enrere, el nou hospital de la Santa Creu i Sant Pau va quedar desfasat, motiu pel qual es va aixecar un altre hospital en la part dels seus terrenys que encara estava sense edificar.

Va ser llavors quan es va prendre la decisió de recuperar el recinte modernista (en ús com a hospital fins a l’any 2009), molt danyat a causa del mal ús que es va fer de les seves instal·lacions durant part dels anys en que va estar en funcionament com a hospital.

Després de 5 anys de laboriosos treballs, l’any 2014 es va poder obrir a les visites el recinte modernista de Sant Pau. Tot i això, s’espera que fins l’any 2020 no es finalitzin per complet tots els treballs de restauració.

El recinte modernista de Sant Pau en l’actualitat

Des de l’any 1997 declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, a més de ser un espai visitable, alguns dels seus pavellons modernistes reformats han passat a ser la seu de centres i organismes relacionats amb el coneixement i la divulgació cultural.

Organismes amb seu als pavellons

CASA ASIA
INSTITUT FORESTAL EUROPEU
GUSI
UN-HABITAT / GWOPA
OMS
UN-HABITAT / CRPP
GUNI

Galeria fotogràfica

Mapa de la zona de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau


Mapa de Barcelona

Adreça

c/ de Sant Antoni Maria Claret, 167, Barcelona.

Horari de visita

La informació es detalla més amunt.

Preu de l’entrada

La informació es mostra més amunt.

Com arribar-hi?

Metro: Sant Pau 2 de Maig (línia 5), Guinardó Hospital de Sant Pau (línia 4).

Autobusos: línies 19, 47, 117, D50, H8, N1, N4 i V23.

A peu: situat a 1km de la Sagrada Família resulta ideal anar a peu abans o després de visitar l’obra de Gaudí. El camí més recte i ràpid es fa recorrent l’avinguda Gaudí d’un extrem a un altre.

Llocs propers d’interès

Sagrada Família de Barcelona
Casa Macaya
Plaça de Toros La Monumental
Museu del Disseny de Barcelona
Els Encants Vells de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright