Festes La Mercè 2023 Barcelona

Actualització 23 gen. 2024

Per la majoria de Barcelonins, així com per gran part dels habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona, la fi de l’estiu no solament significa l’arribada de temperatures més agradables i el fet que cada vegada el cel s’enfosqueix abans, sino que la fi de l’estiu és sinònim de Festa Major de Barcelona, o el que és el mateix, la Festa de la Mercè.

La Mercè, la (co)Patrona de Barcelona

La Verge de la Mare de Déu de la Mercè, també coneguda com Nostra Senyora de Les Mercès i que compta amb una basílica al Barri Gòtic dedicada a la seva figura, és des de l’any 1687, patrona de la ciutat de Barcelona, “títol” que comparteix amb la que, fins aleshores, era l’única patrona de la ciutat, Santa Eulàlia. Des de l’any 1871, la festivitat de La Mercè (24 de setembre) és també la Festa Major de Barcelona.

La festivitat és el 24 de setembre, però les celebracions s’allarguen durant més dies. En l’edició de 2024, la Festa de la Mercé se celebra del 20 al 24 de setembre (pendent de confirmació).

Informació sobre Les Festes de La Mercè

Molts cops, per referir-nos a la Festa de La Mercè, parlem de les Festes de La Mercè i es que, són tantes i tan variades les activitats que s’organitzen durant els dies que duren les celebracions que, sens dubte, és segurament la forma més correcta per parlar de la Festa Major de Barcelona.

La Mercè… és un dia festiu?

A la ciutat de Barcelona el dia 24 de setembre és festiu, fet que no s’estén a la resta de Catalunya. Segons el calendari, algunes poblacions adjacents o molt properes a Barcelona, com per exemple Badalona i L’Hospitalet, també opten per fer festa el 24 de setembre.

Pel que respecta a la resta de dies en els quals es realitzen activitats lúdiques o culturals amb motiu de La Mercè, no són dies festius (a no ser, òbviament, que es tracti d’un diumenge)

Així doncs, es pot dir que tothom troba “la seva festa”, ja que durant aquests dies els protagonistes són la música en directe, amb concerts a l’aire lliure de tot tipus i a diferents punts de la ciutat, la tradició, amb exhibicions castelleres i dels falcons de Barcelona, els diables amb els seus correfocs, el cercaviles, els gegants i capgrossos, el bestiari…, la llum, amb espectacles visuals al carrer i al Parc de la Ciutadella, el vídeo mapping a la Casa de la Ciutat (i, segons l’edició de La Mercè, també a d’altres llocs emblemàtics de la ciutat) i els focs artificials, amb espectacles pirotècnics a la Platja de La Barceloneta i l’acte de cloenda, l’esperat Piromusical davant la Font Màgica de Montjuïc.

Et pots descarregar el programa oficial complet de La Mercè 2024 en el següent enllaç:


La Mercè 2024: Programa d’activitats

A continuació, trobareu un resum dels diferents tipus d’activitats que propossa l’edició 2024 de la Festa Major de Barcelona.

ot i que moltes de les propostes són comuns en les darreres edicions de La Mercè i molt esperades cada any (espectacle piromusical i resta del Festival del Foc i la Llum, BAM Festival i altres actuacions musicals, Mercè Arts de Carrer, etc.) el contingut de les mateixes varia de manera molt significativa, aconseguint d’aquesta manera atreure l’atenció de tots els barcelonins i visitants, tant d’aquí com de fora.

Quines coses canvien durant les Festes de la Mercè 2024?

Piromusical particular: El famós piromusical de La Mercè, després de dos anys en què va sofrir alguns canvis, torna al seu format original. És a dir, es realitzarà des de l’avinguda de la Reina María Cristina de Montjuïc.


En alguns casos, la descripció que us oferim sobre les activitats es complementa amb un link que permet obtenir informació oficial adicional (informació sobre la programació, la seva ubicació precisa i els horaris).

Casablanca, La ciutat convidada a La Mercè d’enguany

Cada any, La Festa de la Mercè convida a una ciutat a participar en diferents actes festius. La ciutat convidada en l’edició 2024 de les festes de La Mercè serà Casablanca, la ciutat més gran del Marroc. Estem convençuts que ens farà gaudir amb cadascuna de les seves propostes lúdiques i culturals.

Concerts La Mercè 2024

Amb motiu de les Festes de la Mercè se celebra el Festival BAM, o el que es el mateix, el Barcelona Acció Musical, en el qual es munten diversos escenaris musicals en diferents espais de Barcelona (Parc del Fòrum, Plaça Reial, Plaça de Catalunya, Plaça dels Àngels, Antiga Fàbrica Damm…), on actuen tant grups nacionals com internacionals de diferents estils i tendències musicals.

A més a més, es programen altres concerts, englobats dins l’anomenat Mercè Música. Cal destacar que l’entrada per assistir a aquestes actuacions musicals és gratis.

Preu de les activitats: Gratis.
BAM Festival: + info.
Mercè Música: + info.

Parc de la Ciutadella: Arts de Carrer i molta Llum

Un dels escenaris fundamentals de la Festa de La Mercè en totes les seves edicions és el Parc de la Ciutadella, lloc on se celebra el MEC (Mercè Arts de Carrer).

Durant el dia són protagonistes les Arts de Carrer (teatre, música, ball i altres disciplines), moltes d’elles orientades a l’entreteniment dels més petits de la casa.

La inmensa majoria d’aquestes activitats es van repetint durant tota la jornada per diferents escenaris del parc i en horaris previament programats. Quan comença a enfosquir-se, és precisament la llum l’element protagonista al parc.

Així doncs, es poden observar projeccions de vídeo mapping, arts escèniques, espectacles visuals on destaca la presencia de la llum, etc.

Parc de la Ciutadella i Passeig Lluís Companys.
Diürnes: 21, 22, 23 i 24 de setembre.
Nocturnes: 21, 22, 23 i 24 de setembre.
+ info: Consulteu el programa oficial en PDF (més amunt).

Cartell de La Mercè d’aquest any 2024

 
cartell Festes La Mercè 2023

El cartell les Festes de la Mercè d’aquest any 2024 encara no s’ha confirmat.

Piromusical i Focs artificials Mercè 2024

La importància dels focs artificials durant les festes és tal que són els encarregats de tancar les Festes de la Mercè, i no ho fan amb un simple espectacle de focs artificials sinó amb un Piromusical (música + focs artificials) que té lloc davant la Font Màgica de Montjuïc.


A més del Piromusical, altres dies de les festes, es realitzen espectacles de focs artificials a la platja de Barcelona, concretament entre les platges de Sant Miquel i del Somorrostro.

Piromusical

Font Màgica de Montjuïc.
24 de setembre.
22:00h.

Focs Artificials

Pendent de confirmació.
Pendent de confirmació.
22:00h.

Festes de la Tradició Popular

Les festes tradicionals, tot i programar-se dins de les activitats de Mercè Arts de Carrers, mereixen una menció especial. Així doncs, els Gegants, els Capgroços, els Diables i els seus Correfocs, els Castellers i els Falcons i el Bestiari de la ciutat omplen de vida els carrers de Barcelona.

A més a més, cal destacar les ballades de Sardanes que s’organitzen així com les exhibicions de diversos balls tradicionals.

Tot i que són molt diverses les localitzacions on tenen lloc tots els actes relacionats amb les tradicions populars, la Plaça de Sant Jaume és un dels escenaris principals d’aquestes activitats.

Plaça Sant Jaume, La Rambla, Via Laietana i altres localitzacions

El Circ al Castell de Montjuïc

Diverses propostes relacionades amb les arts circenses es troben incloses dins del denominat MAC Festival (Festival Mercè Arts de Carrer).

Malgrat tenir lloc en un espai no precisament cèntric, com és el Castell de Montjuïc, la celebració d’aquests espectacles del món del circ aconsegueixen atreure cada any a un gran nombre de persones, sobretot famílies amb nens, que són els que més gaudeixen de les activitats programades.

Castell de Montjuïc.
pendent de confirmació.
de 11:00h a 20:00h.
+ info: Consulteu el programa oficial en PDF (més amunt).

Cursa de La Mercè 2024

La Cursa de la Mercè és una de les curses més coneguda de totes les que es organzian al llarg de l’any a Barcelona i Catalunya i una de les activitats esportives que compta amb una major participació.

Famílies i grups d’amics amb ganes de passar un diumenge diferent s’uneixen als atletes amb ganes de millorar la seva marca personal, tot això en un acte que és tan esportiu com festiu i lúdic.

La seva programació no coincideix amb la resta d’activitats del programa de festes (sol organitzar-se un cap de setmana diferent), ja que s’han de tallar un gran nombre de carrers i això afectaria l’organització d’altres activitats.

av. de la Reina Maria Cristina
pendent de confirmació
08:30h
10 km
+ info e inscripciones: aquí

Portes obertes i visites a edificis emblemàtics

Alguns museus de Barcelona se sumen a la Festa de la Mercè programant una jornada de portes obertes el dia 24 de setembre.

A més alguns edificis històrics de gran importància de la ciutat i que normalment no permeten visites, com l’Ajuntament de Barcelona, també obren les seves portes als ciutadans.

Portes obertes La Merce 2024

CCCB
Pendent de confirmació.
d’11:00h a 20:00h.
reserva prèvia.
Sagrada Família
Pendent de confirmació
reserva prèvia.
Monestir de Pedralbes
24 de setembre.
de 10:00h a 19:00h.
Museu Olímpic i de l’Esport
24 de setembre.
de 10:00h a 19:00h.
CosmoCaixa Barcelona
24 de setembre.
de 10:00h a 20:00h.
MNAC
24 de setembre.
de 10:00h a 20:00h.
reserva prèvia.
Museu Frederic Marès
24 de setembre.
d’11:00h a 20:00h.
Museu de la Música de Barcelona
24 de setembre.
de 10:00h a 19:00h.
Castell de Montjuïc
24 de setembre.
de 10:00h a 20:00h.
Museu Picasso de Barcelona
24 de setembre.
de 10:00h a 20:00h.
MACBA
24 de setembre.
de 10:00h a 20:00h.
Poble Espanyol
pendent de confirmació.
de 10:00h a 20:00h.
reserva prèvia.
Museu del Disseny de Barcelona
24 de setembre.
de 10:00h a 20:00h.
Fundació Miró de Barcelona
24 de setembre.
de 10:00h a 20:00h.
reserva prèvia.

*La gran majoria dels espais organitzan una única jornada de portes obertes, el 24 de setembre, però d’altres també obren les seves portes gratuïtament altres dies. En alguns casos és imprescindible reservar de manera anticipada. Tota la informació en el PDF descargable amb tot el programa de les festes.

Espectacle aeri a La Festa al Cel

Un dels esdeveniments més espectaculars de les festes és el festival aeri de “La Festa al Cel”. Tot i trobar-se lligat a les Festes de La Mercè, des de fa unes quantes edicions s’ha optat per organitzar-lo fora de la ciutat de Barcelona.

Per l’edició de 2024, la localització escollida és l’Aeroport de Lleida – Alguaire (pendent confirmació).

Per confirmar.
Aeroport de Lleida – Alguaire (per confirmar).

Com desplaçar-se durant la Festa Major?

Per moure’s durant la Festa Major, ja sigui per gaudir d’un concert nocturn als diferents escenaris del BAM Festival, anar a gaudir dels espectacles de Mercè Arts de Carrer o assistir al Piromusical es imprescindible fer servir el transport públic.

El fet que l’us del transport públic, més que una recomanació sigui gairebé una obligació és degut a la quantitat de persones que es desplacen al mateix lloc a una mateixa hora així com al fet que diversos trams dels carrers més transitats es troben tallats per motius de seguretat o per facilitar la celebració d’algun dels actes festius.

Horaris transport públic: En funció del dia de la festa i dels horaris dels diferents esdeveniments programats l’horari del transport públic, sobretot del metro, s’amplia per facilitar la mobilitat i permetre els desplaçaments en transport públic.

La Mercè per als més petits

Moltes de les activitats comentades són ideals per anar amb nens, ja que gaudeixen tant amb l’espectacle aeri de la Festa al Cel com amb els espectacles de llums i els focs artificials.

Tot i això, també hi ha una altra sèrie d’actes enfocades exclusivament a la diversió dels més petits, com els contacontes o tallers infantils, perquè puguin potenciar la seva imaginació.

Mapa de les Festes de La Mercè 2024

Tot i que, tal i com hem comentat anteriorment, cada edició de la Festa de La Mercè té les seves pròpies característiques, diverses de les activitats són habituals i solen realitzar-se cada any en els mateixos escenaris.

Al mapa que us mostrem a continuació es poden veure algunes de les localitzacions habituals dels actes de La Mercè.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright