Festes La Mercè 2017

Per la majoria de Barcelonins, així com per gran part dels habitants de l’àrea metropolitana de Barcelona, la fi de l’estiu no solament significa l’arribada de temperatures més agradables i el fet que cada vegada el cel s’enfosqueix abans, sino que la fi de l’estiu és sinònim de Festa Major de Barcelona, o el que és el mateix, la Festa de la Mercè. La festivitat és el 24 de setembre, però les celebracions s’allarguen durant més dies. En l’edició de 2018, la Festa de la Mercé se celebra del 21 al 24 de setembre.

La Mercè, la (co)Patrona de Barcelona

La Verge de la Mare de Déu de la Mercè, també coneguda com Nostra Senyora de Les Mercès i que compta amb una basílica al Barri Gòtic dedicada a la seva figura, és des de l’any 1687, patrona de la ciutat de Barcelona, “títol” que comparteix amb la que, fins aleshores, era l’única patrona de la ciutat, Santa Eulàlia. Des de l’any 1871, la festivitat de La Mercè (24 de setembre) és també la Festa Major de Barcelona.

Informació sobre Les Festes de La Mercè

Molts cops, per referir-nos a la Festa de La Mercè, parlem de les Festes de La Mercè i es que, són tantes i tan variades les activitats que s’organitzen durant els dies que duren les celebracions que, sens dubte, és segurament la forma més correcta per parlar de la Festa Major de Barcelona. Així doncs, es pot dir que tothom troba “la seva festa”, ja que durant aquests dies els protagonistes són la música en directe, amb concerts a l’aire lliure de tot tipus i a diferents punts de la ciutat, la tradició, amb exhibicions castelleres i dels falcons de Barcelona, els diables amb els seus correfocs, el cercaviles, els gegants i capgrossos, el bestiari…, la llum, amb espectacles visuals al carrer i al Parc de la Ciutadella, el vídeo mapping a la Casa de la Ciutat (i, segons l’edició de La Mercè, també a d’altres llocs emblemàtics de la ciutat) i els focs artificials, amb espectacles pirotècnics a la Platja de La Barceloneta i l’acte de cloenda, l’esperat Piromusical davant la Font Màgica de Montjuïc.

Et pots descarregar el programa complet de La Mercè 2018 publicat al Web oficial en PDF (properament).


La Mercè…és un dia festiu?

A la ciutat de Barcelona el dia 24 de setembre és festiu, fet que no s’estén a la resta de Catalunya. Segons el calendari, algunes poblacions adjacents o molt properes a Barcelona, com per exemple Badalona i L’Hospitalet, també opten per fer festa el 24 de setembre. Pel que respecta a la resta de dies en els quals es realitzen activitats lúdiques o culturals amb motiu de La Mercè, no són dies festius (a no ser, òbviament, que es tracti d’un diumenge)

La Mercè 2018: Programa d’activitats

A continuació, trobareu un resum dels diferents tipus d’activitats que propossa l’edició 2018 de la Festa Major de Barcelona. Tot i que moltes de les propostes són comuns en les darreres edicions de La Mercè i molt esperades cada any (espectacle piromusical i resta del Festival del Foc i la Llum, BAM Festival i altres actuacions musicals, Arts de Carrer, etc.) el contingut de les mateixes varia de manera molt significativa, aconseguint d’aquesta manera atreure l’atenció de tots els barcelonins i visitants, tant d’aquí com de fora. En alguns casos, la descripció que us oferim sobre les activitats es complementa amb un link que permet obtenir informació oficial adicional (informació sobre la programació, la seva ubicació precisa i els horaris).

Lisboa: Ciutat Convidada a La Mercè 2018

Cada any, La Festa de la Mercè convida a una ciutat a participar en diferents actes festius. En l’edició de 2018 la ciutat convidada és Lisboa, capital de Portugal, un dels països més de moda els últims anys i que estem convençuts que ens faran gaudir amb totes les seves propostes lúdiques i culturals.

Concerts La Mercè 2018

Amb motiu de les Festes de la Mercè se celebra el Festival BAM, o el que es el mateix, el Barcelona Acció Musical, en el qual es munten diversos escenaris musicals en diferents espais de Barcelona (Parc del Fòrum, Plaça Reial, Plaça de Catalunya, Plaça dels Àngels, Antiga Fàbrica Damm…), on actuen tant grups nacionals com internacionals de diferents estils i tendències musicals. A més a més, es programen altres concerts, englobats dins l’anomenat Mercè Música. Cal destacar que l’entrada per assistir a aquestes actuacions musicals és gratis.

Preu de les activitats: Gratis.
BAM Festival: + info.
Mercè Música: + info.

Parc de la Ciutadella: Arts de Carrer i molta Llum

Un dels escenaris fundamentals de la Festa de La Mercè en totes les seves edicions és el Parc de la Ciutadella. Durant el dia són protagonistes les Arts de Carrer (teatre, música, ball i altres disciplines), moltes d’elles orientades a l’entreteniment dels més petits de la casa. La inmensa majoria d’aquestes activitats es van repetint durant tota la jornada per diferents escenaris del parc i en horaris previament programats. Quan comença a enfosquir-se, és precisament la llum l’element protagonista al parc. Així doncs, es poden observar projeccions de vídeo mapping, arts escèniques, espectacles visuals on destaca la presencia de la llum, etc.

Cartell de La Mercè 2018
(Informació any 2017; Per confirmar el cartell de l’any 2018)

El cartell de la Festa Major de Barcelona de 2017 és una creació de Xavier Mariscal. L’artista, conegut sobretot per la seva faceta com a dissenyador, especialment per haver dissenyat la mascota dels Jocs Olímpics de Barcelona, el Cobi. És precisament per commemorar el 25è aniversari de la celebració de les Olimpiades de 1992 que el Xavier Mariscal ha estat escollit per dissenyar el cartell d’aquestes Festes de La Mercè.


cartell La Mercè 2017

Piromusical i Focs artificials Mercè 2018

La importància dels focs artificials durant les festes és tal que són els encarregats de tancar les Festes de la Mercè, i no ho fan amb un simple espectacle de focs artificials sinó amb un Piromusical (música + focs artificials) que té lloc davant la Font Màgica de Montjuïc. A més del Piromusical, altres dies de les festes, es realitzen espectacles de focs artificials a la platja de Barcelona, concretament entre les platges de Sant Miquel i del Somorrostro.

Piromusical

Font Màgica de Montjuïc.
Diumenge, 24/09/2017.
22:00h.

Focs Artificials

Platja de La Barceloneta.
Per confirmar.
22:00h.

Festes de la Tradició Popular

Les festes tradicionals, tot i programar-se dins de les activitats d’Arts de Carrers, mereixen una menció especial. Així doncs, els Gegants, els Capgroços, els Diables i els seus Correfocs, els Castellers i els Falcons i el Bestiari de la ciutat omplen de vida els carrers de Barcelona. A més a més, cal destacar les ballades de Sardanes que s’organitzen així com les exhibicions de diversos balls tradicionals. Tot i que són molt diverses les localitzacions on tenen lloc tots els actes relacionats amb les tradicions populars, la Plaça de Sant Jaume és un dels escenaris principals d’aquestes activitats.

Plaça Sant Jaume, La Rambla, Via Laietana i altres localitzacions

Cursa de La Mercè 2018

La Cursa de la Mercè és una de les curses més coneguda de totes les que es organzian al llarg de l’any a Barcelona i Catalunya i una de les activitats esportives que compta amb una major participació. Famílies i grups d’amics amb ganes de passar un diumenge diferent s’uneixen als atletes amb ganes de millorar la seva marca personal, tot això en un acte que és tan esportiu com festiu i lúdic. La seva programació no coincideix amb la resta d’activitats del programa de festes (sol organitzar-se un cap de setmana diferent), ja que s’han de tallar un gran nombre de carrers i això afectaria l’organització d’altres activitats.

Plaça d’Espanya.
Per confirmar.
09:00h.
+ info e inscripciones: Aquí.

Portes obertes i visites a edificis emblemàtics

Alguns museus de Barcelona se sumen a la Festa de la Mercè programant una jornada de portes obertes el dia 24 de setembre. A més alguns edificis històrics de gran importància de la ciutat i que normalment no permeten visites, com l’Ajuntament de Barcelona, també obren les seves portes als ciutadans.

Portes obertes La Merce 2018

Monestir de Pedralbes
Casa de la Ciutat
Palau de la Generalitat
Palauet Albéniz
Castell de Montjuïc

*La gran majoria dels espais organitzan una única jornada de portes obertes, el 24 de setembre, però d’altres també obren les seves portes gratuïtament altres dies.

Espectacle aeri a La Festa al Cel

Un dels esdeveniments més espectaculars de les festes és el festival aeri de “La Festa al Cel”. Tot i trobar-se lligat a les Festes de La Mercè, des de fa unes quantes edicions s’ha optat per organitzar-lo fora de la ciutat de Barcelona. Per l’edició de 2018, la localització escollida és (per confirmar).

Per confirmar.
Per confirmar.
+ info (oficial).

Com desplaçar-se durant la Festa Major?

Per moure’s durant la Festa Major, ja sigui per gaudir d’un concert nocturn als diferents escenaris del BAM Festival, anar a gaudir dels espectacles d’Arts de Carrer o assistir al Piromusical es imprescindible fer servir el transport públic. El fet que l’us del transport públic, més que una recomanació sigui gairebé una obligació és degut a la quantitat de persones que es desplacen al mateix lloc a una mateixa hora així com al fet que diversos trams dels carrers més transitats es troben tallats per motius de seguretat o per facilitar la celebració d’algun dels actes festius.

Horaris transport públic: En funció del dia de la festa i dels horaris dels diferents esdeveniments programats l’horari del transport públic, sobretot del metro, s’amplia per facilitar la mobilitat i permetre els desplaçaments en transport públic.

Mapa de les Festes

Tot i que, tal i com hem comentat anteriorment, cada edició de la Festa de La Mercè té les seves pròpies característiques, diverses de les activitats són habituals i solen realitzar-se cada any en els mateixos escenaris. Al mapa que us mostrem a continuació es poden veure algunes de les localitzacions habituals dels actes de La Mercè.

✅ ARTICKET BCN