Obres i monuments d’Antoni Gaudí a Barcelona: La petjada d’un geni

Gràcies a la sort que tinc de viure en aquesta meravellosa ciutat, unit al treball al projecte de irBarcelona que vaig iniciar fa uns anys, he tingut l’oportunitat de conèixer i / o visitar totes i cadascuna de les obres de Gaudí a Barcelona. Aquesta va ser una de les raons que em van portar a recopilar en un únic article els diferentes monuments i obres d’Antoni Gaudí que es troben a la nostra ciutat.

Antoni Gaudí, Patrimoni de la Humanitat

Un total de 7 edificis o obres d’Antoni Gaudí estan declarats per la UNESCO com a Patrimoni de la Humanitat, tots ells localitzats a la província de Barcelona.

Park Güell
Palau Güell
Casa Milà
Casa Vicens
Casa Batlló
Cripta Colònia Güell
Sagrada Família (Façana de la Nativitat i Cripta)

Encara que segurament moltes de les obres d’Antoni Gaudí són ben conegudes per tots vosaltres, és possible que encara tingueu pendent la visita a alguna d’elles. Amb aquest article espero despertar-vos la curiositat que us animi a apropar-vos fins a algun dels monuments més importants, a més de descobrir-vos algunes de les seves obres menys conegudes i que, per sort, encara podem seguir gaudint.


Park Güell

Salamandra Gaudí Park Güell

El Park Güell (1900-1914) va ser dissenyat com una urbanització en plena muntanya. Després de construir-se solament dues de les cases que estaven previstes, el projecte es va paralitzar, quedant en l’oblit durant molts anys. Actualment el parc és una de les obres més conegudes i visitades d’Antoni Gaudí a Barcelona. L’accés és gratuït però no succeeix el mateix amb la seva zona monumental (Salamandra, Sala de les 100 columnes, Plaça de la Naturalesa, Casa del Guarda i el Pòrtic de la Bugadera). Per tots aquells que visqueu a Barcelona o passeu llargues estades a la ciutat us recomanem registrar-vos a Gaudir+BCN, el que us permetrà, entre d’altres coses, visitar gratis la zona monumental del parc.

Detalls

Carrer d’Olot, s/n.
Del 28 d’octubre al 24 de març: de 8:30h a 18:00h.
Del 17 de febrer al 24 de març : de 8:30h a 19:00.
Del 25 de març al 29 d’abril: de 8:00h a 20:30h.
Del 30 d’abril al 26 d’agost: de 8:00h a 21:30h.
Del 27 d’agost al 27 d’Octubre: de 8:00h a 20:30h.
Zona monumental: de 6€ a 8,50€.
Resta del parc: accés gratuït.

Casa Museu Gaudí

Casa Museu Gaudí

Situada a l’interior del Park Güell, la Casa Museu Gaudí (1903-195) és una de les dues cases de la fallida urbanització del parc que es van arribar a construir. En ella va viure el propi Antoni Gaudí durant gairebé 20 anys, des de 1906 fins a 1925, just un any abans de la seva mort. Tots aquells que us animeu a visitar la Casa Museu us trobareu amb tot tipus d’informació sobre Antoni Gaudí i una col·lecció de mobles i objectes dissenyats per l’arquitecte.

Detalls

Interior del Parc Güell.
D’octubre a març: de 10:00h a 18:00h.
D’abril a setembre: de 09:00h a 20:00h.
Entrada: de 4,50€ a 5,50€.

La Sagrada Família

Basílica de La Sagrada FamÍlia

El Temple Expiatori de la Sagrada Família (1882-2026), autèntic símbol per a la ciutat de Barcelona, és l’obra més ambiciosa de Gaudí i a la que l’arquitecte va dedicar més anys, esforç i, segurament, il·lusió. Començada l’any 1882, no va ser fins a un any més tard quan Antoni Gaudí va prendre les regnes de la construcció d’aquesta monumental església, on va treballar fins a la seva mort (1926). Des de llavors han estat altres arquitectes els encarregats de plasmar en la realitat els seus esbossos i plànols.

Detalls

Carrer de Mallorca, 401.
De novembre a febrer: de 9:00h a 18:00h.
Març i octubre: de 9:00h a 19:00h.
D’abril a setembre: de 9:00h a 20:00h.
1 i 6 de gener i 25 i 26 de desembre: de 9:00h a 14:00h.
Entrada: de 15€ a 32€.

Casa Batlló

Casa Batlló

La Casa Batlló (1904-1906), un dels símbols del modernisme que es poden visitar en la coneguda com a mansana de la discòrdia del Passeig de Gràcia, sorprèn als vianants per les seves atrevides formes que no poques crítiques va rebre en la seva època. La Casa Batlló no es tracta d’una construcció original de Gaudí sinó que és una reforma integral d’un edifici ja existent realitzada per l’arquitecte. L’aposta per les noves tecnologies per part de la família propietària de l’edifici, amb l’ús de la Realitat Augmentada al capdavant, suposa un atractiu afegit a la visita d’aquesta magnífica obra d’Antoni Gaudí.

Detalls

Passeig de Gràcia, 43.
De dilluns a diumenge: de 9:00h a 21:00h.
Entrada: de 22€ a 35€.

Casa Milà (La Pedrera)

Casa Milà La Pedrera

De la seva època naturalista, La Pedrera (1906-1910), oficialment anomenada Casa Milà, és una de les obres més importants i conegudes de la trajectòria de Gaudí. Realitzada per encàrrec del matrimoni format per Pere Milà i Camps i Roser Segimon i Artells el seu disseny, igual que havia ocorregut uns anys abans amb la Casa Batlló, va aixecar una gran polèmica, arribant-se a detenir la seva construcció per no respectar les normes urbanístiques fixades per l’Ajuntament. En l’actualitat és una de les obres més visitades, podent-se recórrer una de les seves plantes i pujar al seu terrat, presidit per les seves arrodonides xemeneies i torres de ventilació i des d’on s’observen unes fantàstiques vistes de part del Passeig de Gràcia.

Detalls

Carrer de Provença, 261-265.
De l’1 de març al 3 de novembre: de 9:00h a 20:30h.
Del 4 de novembre al 28 de febrer: de 9:00h a 18:30h.
Tancat: 25 de desembre.
Entrada: de 11€ a 29€.

Casa Vicens

Casa Vicens

El primer treball de gran importància del que es va encarregar Antoni Gaudí va ser el d’aixecar aquesta torre situada a la Vila de Gràcia, en aquella època municipi independent de Barcelona. La coneguda com a Casa Vicens (1883-1888) constitueix una autèntica declaració d’intencions d’Antoni Gaudí en relació a la seva obra. De la façana crida l’atenció les línies rectes, habituals en les primeres obres de l’arquitecte. També s’entreveu la pedra utilitzada per a la seva construcció, encara que aquesta queda camuflada per una colorida decoració en ceràmica de color blanc, verd, groc i maó.

Detalls

Carrer de les Carolines, 24.
Del 15 d’octubre al 31 de març: dilluns de 10:00h a 15:00h i de dimarts a diumenge de de 10:00h a 19:00h.
De l’1 d’abril al 14 d’octubre: de dilluns a diumenge de 10:00h a 20:00h.
Entrada: de 12€ a 16€.

Torre Bellesguard

Torre Bellesguard

Tot i que la Torre Bellesguard (1900-1909) és una de les obres menys conegudes de Gaudí, des que l’any 2013 va obrir les seves portes al públic cada vegada són més les persones que han sentit parlar d’ella i que l’han pogut visitar. Observant la seva façana, que barreja l’estil neogòtic amb certes pinzellades del modernisme més característic de l’arquitecte, es descobreix a un Gaudí diferent. El motiu és la seva voluntat per rendir un homenatge al l’històric emplaçament de la torre, on s’aixecava el castell del Rei Martí l’Humà, (1356 – 1410) i del que encara es conserva part de la seva muralla.

Detalls

Carrer de Bellesguard, 16.
De dimarts a diumenge: de 10:00h a 15:00h.
Tancat: dilluns (excepte els festius), 1 i 6 de gener i 25 i 26 de desembre.
Entrada: de 7,20€ a 16€.

Viaducto Bellesguard

Viaducte Bellesguard

Durant els treballs a la Torre Bellesguard i amb l’objectiu de conservar les restes medievals de les torres del castell del Rei Martí l’Humà, Antoni Gaudí va decidir desviar l’antic camí que travessava la zona. En fer-ho, es va trobar amb que el nou traçat passava al costat d’una riera, així que va decidir construir un viaducte, conegut actualment com a Viaducte Bellesguard (1908). Malgrat que tenen algunes diferències, s’aprecia una gran similitud amb els viaductes que, més tard, hi construiria al Park Güell.

Detalls

Davant de l’entrada de la Torre Bellesguard (Carrer de Bellesguard, 16).
Situada a l’aire lliure, es pot visitar durant tot l’any a qualsevol hora.
Entrada: gratis.

Pavellons Finca Güell

Pavellons Finca Güell Jardí Gaudí

El primer encàrrec de considerable importància que li va encarregar Eusebi Güell a Antoni Gaudí va ser la remodelació de la seva Finca de Pedralbes, coneguda com a Finca Güell. Per a això va realitzar algunes actuacions i millores en el seu jardí i va construir dos pavellons (1884-1887): les cavallerisses i la casa del guarda. A la seva façana es poden observar algunes tècniques que acabaria perfeccionant i utilitzant en les seves obres més reconegudes, com és el cas del Trencadís. També destaca el gran ús de la simbologia per part de Gaudí, un recurs lligat a tota la seva obra, i que també s’observa en el reixat d’entrada a la finca, on crida l’atenció la presència d’un Drac Mitològic encadenat a la mateixa.

Detalls

Av. Pedralbes, 7.
Tots els dies de 10:00h a 16:00h.
Tancat: 1 i 6 de gener i 25 i 26 de desembre.
Entrada: per determinar.

Palau Güell

Palau Güell

La construcció del Palau Güell (1886-1890), residència de la família Güell, va ser encarregada a Gaudí per Eusebi Güell després de l’excel·lent treball realitzat per l’arquitecte en la seva Finca de Pedralbes. Gràcies a això, Gaudí va tenir molta més llibertat i va començar a destapar-se com el que en realitat era, un geni. Durant la visita es recorren totes les plantes de l’edifici, on sobresurt el l’antic estable, situat en el soterrani, la planta noble, on vivia la família Güell, i la fascinant terrassa amb les seves 20 colorides i cridaneres xemeneies que en moltes ocasions són les encarregades d’identificar aquesta obra de Gaudí.

Detalls

Carrer Nou de la Rambla, 3.
D’abril a setembre: de 10:00h a 20:00h.
D’octubre a març: de 10:00h a 17:30h.
Tancat: 1 i 6 de gener, la tercera setmana de gener (per tasques de manteniment), 25 i 26 de desembre i tots els dilluns no festius.
Entrada: de 5€ a 12€.

Casa Calvet

Casa Calvet

La Casa Calvet (1898-1900) va suposar per a Gaudí l’obtenció del premi al millor edifici artístic que atorgava l’Ajuntament de Barcelona. Construït per encàrrec de l’industrial Pere Màrtir Calvet, avui dia segueix sent de propietat privada, motiu pel qual no és possible visitar el seu interior. Malgrat aquest impediment sí que es pot veure part de l’obra de l’arquitecte si entreu a la Xocolateria Brescó o mengeu al Restaurant Calvet, tots dos locals situats a peu de carrer, a la planta baixa de l’edifici.

Detalls

Carrer Casp, 48.
Visites: L’edifici no es pot visitar. Només es pot entrar a la xocolateria i al restaurant de la planta baixa.

Col·legi de les Teresianes

Col·legi de les Teresianes Barcelona

El Col·legi de les Teresianes (1887-1889), que actualment segueix realitzant la mateixa funció per la qual va ser dissenyat, va ser un projecte que Antoni Gaudí va heretar quan ja s’havia començat. Per dur-ho a terme, l’arquitecte va mirar de complir les directrius de l’ordre de les Teresianes, que no eran altres que limitar-se al pressupost acordat i el d’autoimposar-se certa sobrietat en les formes i disseny de l’estructura de l’edifici. Per a això va utilitzar un material econòmic, com era el maó, però es va prendre certes llicències decoratives per poder deixar la seva empremta.

Detalls

Carrer Ganduxer, 85-103.
infosecretaria@ganduxer.escolateresiana.com.
Visites: en tractar-se d’un col·legi el seu accés és alguna cosa limitat.

Portal Miralles

Portal Miralles

Del Portal Miralles, actualment es conserva gran part del portal i reixat original (1901) de formes corbes que va dissenyar Antoni Gaudí per a la finca d’Hermenegild Miralles i Anglès. Malgrat que està realitzada en pedra, en la seva part superior es pot apreciar la utilització de la tècnica del trencadís realitzada amb ceràmica blanca. També crida l’atenció l’ús del ferro forjat en la petita porta lateral, un recurs del que Antoni Gaudí va fer ús en gairebé la totalitat de les seves obres. Després de la restauració, que es va fer durant l’any 2000, es va instal·lar una estàtua amb la figura de l’arquitecte català, anomenada ‘A Antoni Gaudí’, obra de l’escultor Joaquim Camps.

Detalls

Passeig Manuel Girona, 55.
Visites: tant la porta com el reixat són d’accés lliure i visibles des del mateix carrer.

Fanals Plaça Reial i Pla de Palau

fanal Gaudí

Abans de convertir-se en el reconegut arquitecte que va ser, Antoni Gaudí va realitzar obres menors, sent un clar exemple l’encàrrec per part de l’Ajuntament de Barcelona d’uns fanals de gas que es van col·locar a la Plaça Reial i al Pla de Palau. Per sort per tots nosaltres, aquests fanals es mantenen en el mateix lloc i en funcionament així es poden veure al caminar per alguna d’aquestes dues places de Barcelona. Els fanals monumentals de la Plaça Reial, amb 6 braços, l’escut de la ciutat i coronades per un casc alat del Déu Mercuri, es van inaugurar el dia de la Mercè de 1879. Per contra, els 2 fanals del Pla de Palau de Gaudí només compten amb 3 braços i es van instal·lar uns anys més tard, concretament l’any 1890.

Detalls

Plaça Reial.
Pla de Palau.
Visitas: situades a l’aire lliure, es poden veure gratis i a qualsevol hora.

Cascada monumental del Parc de la Ciutadella

Parc de la Ciutadella

Quan encara era un estudiant d’arquitectura que començava a despuntar entre els altres alumnes, Gaudí va col·laborar en la urbanització del Parc de la Ciutadella que realizó Josep Fontserè, un treball que tindria una gran importància per llançar la seva carrera d’arquitecte. Concretament se li atribueix el projecte hidràulic de la cascada monumental i alguns detalls decoratius de la mateixa, com és el cas de dos medallons que compten amb el dibuix en relleu de dos llangardaixos.

Detalls

Passeig de Picasso, 21.
Tots els dies: des de les 10:00h fins a poc abans d’enfosquir-se.
Entrada: gratis.
The Gaudí Exhibition Center
The Gaudí Exhibition Center i Museu Diocesà

Si voleu conèixer de forma més profunda i detallada com Gaudí s’inspirava i dissenyava les seves obres, The Gaudí Exhibition Center, el centre d’interpretació sobre Antoni Gaudí i la seva obra, és el lloc on heu d’anar. Ubicat a l’edifici de la Pia Almoina, just a tocar de la Catedral de Barcelona, la seva visita és el complement ideal per a tots els amants de l’art Gaudinià.

Pla de la Seu, 7
De març a octubre: tots els dies de 10:00h a 20:00h.
De novembre a febrer: tots els dies de 10:00h a 18:00h.
Entrada: de 7,50€ a 15€.

Mapa de las obres de Gaudí a Barcelona

Veure les obres d’Antoni Gaudí a Barcelona en un mapa més gran

Gaudí a la província de Barcelona

Tres obres de Gaudí, tot i que no es troben a la ciutat de Barcelona sí que ho estan a la seva província. Es tracta de la Cripta de la Colònia Gaüell, a Santa Coloma de Cervelló, els Cellers Güell, al Garraf i de la Cooperativa Obrera Mataronense, a Mataró i batejada com Nau Gaudí després de la reforma realitzada fa uns anys i que actualment és la seu de la Col·lecció Bassat d’Art Contemporani de Catalunya.

El Gaudí desaparegut

Desgraciadament, no totes les obres de Gaudí a Barcelona han perdurat fins als nostres dies. A continuació us oferim un llistat d’algunes de les seves obres que, per diferents motius, han desaparegut.

Farmàcia Gibert (1879)
Decoració Bar Torino (1902)

No Comment

Comments are closed.