Festes de Santa Eulàlia Barcelona

Actualització 04 abr. 2024

Les Festes de Santa Eulàlia de Barcelona, també coneguda com la Festa Major d’Hivern de la ciutat, per celebrar-se durant el període central de l’estació hivernal o, simplement, com “La Laia” (una de les formes en les quals també és anomenada Santa Eulàlia), és segurament la festa popular més important de Barcelona després de La Mercè.

Un dels motius pels quals tenen tanta una gran importància aquestes festes, és perquè es tracta de la celebració en memòria de Santa Eulàlia, co-patrona de Barcelona.

Informació i activitats durant les festes de Santa Eulàlia

La tradició i la cultura popular són el centre de les activitats que es programen durant les Festes de Santa Eulàlia. Ambdues s’uneixen en cada edició amb la intenció d’oferir als Barcelonins, així com a tothom que vulgui unir-se a les celebracions, multitud d’activitats, esdeveniments i propostes d’interès.

Si bé és cert que la immensa majoria de les propostes del programa se centren en la cultura popular i les tradicions, l’oci també és molt present, ja que l’objectiu final és que tothom que hi participi pugui entretenir-se i passar una estona divertida, ja sigui amb la família, amb la parella i, perquè no, també amb els amics.

Programa Santa Eulàlia 2024: Activitats i propostes més interessants i destacades

Edició 2024: Dates, programa oficial i altres dades

Dates: del 9 al 12 de febrer de 2024.
On: diverses localitzacions del districte de Ciutat Vella.
Preu: activitats gratuïtes.


Tot i que el nombre d’activitats i propostes culturals que es programen durant les Festes de Santa Eulàlia és molt nombrós, hi ha algunes d’elles que, per diferents motius, com per exemple una llarga tradició a les seves esquenes, una gran espectacularitat i innovació en la seva posada en escena o la capacitat d’atreure a multitud de persones en cada edició, mereixen una menció especial.

Gràcies al protocol de les festes que regeix des de fa uns quants anys, les activitats programades solen mantenir-se constants. Tot i això, és habitual la incorporació d’algunes novetats en cada edició, amb l’objectiu d’animar als ciutadans de Barcelona i de la resta de Catalunya a seguir participant de les festes.

La Plaça Sant Jaume, escenari principal de diverses activitats

El lloc escollit per dur a terme moltes de les activitats i propostes més representatives de les Festes de Santa Eulàlia és la Plaça de Sant Jaume.

D’entre totes elles destaquem les següents; lectura del tradicional pregó que inaugura les festes i que és llegit des de la balconada de l’Ajuntament de Barcelona; la impressionant exhibició dels Falcons de Barcelona i dels balls tradicionals populars de Catalunya, que tenen lloc sobre un escenari muntat per a l’ocasió; l’esperada exhibició castellera; l’animat ball del bestiari popular de la ciutat durant el conegut com a Protocol de l’Àguila i, fins i tot, alguna de les propostes incloses en el Festival Llum BCN.

Mapa localització esdeveniments destacats de les Festes

Galeria de fotos de les Festes de Santa Eulàlia

Las Laies

La co-patrona de Barcelona, com no podia ser d’una altra forma, és una de les grans protagonistes de diverses activitats que s’organitzen durant les festes. Entre les més destacades es troben el Cercaviles i Ball de Santa Eulàlia, l’exposició de gegants i gigantonas “Les Laies” i l’espectacle de dansa “Eulàlia” que es realitza a l’interior de la Catedral de Barcelona.

On: diversos punts de Ciutat Vella.
+info (2024): programa oficial (és pot consulta mitjançant l’enllaç de més amunt).

Bestiari, gegants i capgrossos

El variat elenc de bestiari, gegants i capgrossos de la ciutat de Barcelona (i en diverses ocasions també d’alguna altra població catalana que és convidada a participar) prenen els carrers i places del districte de Ciutat Vella.

Uns dies abans de la celebració de les festes, aquests elements tan característics de la tradició popular, s’exposen en algun lloc característic del districte, normalment al Palau de la Virreina o al Pati Manning (a tocar del CCCB), tots dos al barri del Raval.

La resta de l’any, la immensa majoria es troben exposats a la Casa dels Entremesos, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera-Born.

Dónde: pl. Sant Jaume i altres espais de de Ciutat Vella.
+info (2024): programa oficial (consulta l’enllaç de més amunt).

Portes obertes 2024: Visites gratis a museus

El mateix 12 de febrer, dia de Santa Eulàlia, o el dissabte o diumenge més proper, diversos museus i espais públics i privats de Barcelona organitzen una jornada de portes obertes que permeten visitar gratis alguns museus i espais culturals de la ciutat.


Fins i tot se solen organitzar activitats i tallers per fer del dia una autèntica jornada festiva. A continuació trobareu una selecció dels llocs que es poden visitar gratis durant les festes de Santa Eulàlia i que considerem més interessants a l’hora de visitar i accedir al seu interior.

Portes obertes Santa Eulàlia 2024

Ajuntament de Barcelona
10 de febrer de 10:00h a 20:00h
CosmoCaixa Barcelona
11 de febrer de 10:00h a 20:00h
reserva prèvia
Fundació Joan Miró
11 de febrer de 10:00h a 19:00h
reserva prèvia
Museu Picasso de Barcelona
11 de febrer de 10:00h a 19:00h
Museu de la Música de Barcelona
11 de febrer de 10:00h a 19:00h
Palau Güell
11 de febrer de 10:00h a 17:30h
reserva prèvia (a partir de les 10:00h del 5 de febrer)
Museu Marítim de Barcelona
11 de febrer de 10:00h a 20:00h
Museu Frederic Marès
11 de febrer de 10:00h a 20:00h

L’horari i condicions d’accés pot variar segons el lloc, sent possible que algun museu o espai decideixi permetre l’accés gratuït no solament el 12 de febrer, sinó durant tots els dies que durin les festes. En alguns casos és imprescindible reservar anticipadament les entrades

Us suggerim visitar el Web oficial de cadascun d’aquests llocs per obtenir més informacióm>

Exhibició castellera, Falcons, balls i altres tradicions

Segurament, un dels esdeveniments que més persones aconsegueix atreure és l’exhibició castellera que se celebra a la Plaça de Sant Jaume. Toti i això, no menys espectacular resulten les figures i formes que realitzen els Falcons de Barcelona, per la qual cosa us animem a acostar-vos, també fins a la Plaça de Sant Jaume, per gaudir de les seves increïbles habilitats.

Altres tradicions populars destacades són les exhibicions de balls populars i les “ballades de Sardanes” així com la “Matinada de Grallers” que, de molt bon matí, es dediquen a despertar amb les seves melodies al Barri Gòtic, i els espectaculars correfocs, que també ofereixen una versió ideada per als nens.

On: diversos carrers i places de Ciutat Vella.
+info (2024): programa oficial (és pot consulta mitjançant l’enllaç de més amunt).

Però… ¿Santa Eulàlia és un dia Festiu a Barcelona?

Per normal general, el dia de Santa Eulàlia (12 de febrer) no és un dia festiu a Barcelona. El que ocorre és que, els anys en els quals algun dia definit com a festiu cau en diumenge, la Generalitat de Catalunya o l’Ajuntament de Barcelona (en funció del tipus de festa que sigui) trien un altre dia considerat particular o de cert interès com a nou festiu.

L’any en què aquesta situació es dona, és habitual que el dia de Santa Eulàlia passi a ser un dia festiu a la ciutat de Barcelona.

Festival Llum BCN: Festes de la Tradició Popular

El Festival Llum BCN és una de les propostes que, en els últims anys, s’han afegit a les celebracions de les Festes de Santa Eulàlia i, com bé indica el seu nom, l’autèntica protagonista de la mateixa és la llum.

Durant la seva celebració, diversos escenaris públics i privats de la ciutat, tant places, patis i altres espais a l’aire lliure com, per exemple, edificis històrics públics, particulars i/o de cert interès, es converteixen en l’escenari d’espectacles lumínics urbans.


Tot i que les propostes canvien en cada edició, és habitual que s’incloguin projeccions de video mapping sobre la façana d’alguns edificis i que es realitzin diversos espectacles i performances que se serveixen d’elements lumínics propis i del gran impacte visual que proporciona la particular il·luminació de cada escenari.

En la seva edició de 2024 i amb l’objectiu de descentralitzar les festes, es trasllada al Poblenou, al districte de Sant Martí. En la seva preparació i execució, solen participar els alumnes de diferents escoles d’il·luminació, disseny, arquitectura i art de Barcelona.

Dades del Festival de la Llum

A causa del gran pes que durant els últims anys ha agafat el Festival Llum BCN i amb l’objectiu que la seva celebració no alteri el programa de les activitats més tradicionals de les Festes de Santa Eulàlia ni l’afluència de públic a les mateixes, en algunes edicions s’opta per celebrar el Festival Llum BCN en unes dates diferents a la de la resta d’activitats de les festes de Santa Eulàlia.

Dates: 2, 3 i 4 de febrer de 2024.
On: carrers, places, patis i edificis del Poblenou.

Descubrint l’origen i l’evolució de les Festes de Santa Eulàlia

Malgrat que la llegenda de Santa Eulàlia data del segle IV d.C., sent canonizada l’any 633, i tenint en compte el fet que va ser oficialment l’única patrona de Barcelona fins a l’any 1868, la celebració de les Festes de Santa Eulàlia, tal com la coneixem en l’actualitat, te un origen bastant recent i fàcilment identificable.

Qui va ser Santa Eulàlia?

Nascuda a l’actual barri de Sarrià de Barcelona, Santa Eulàlia va ser una nena que professava la religió cristiana entre finals del segle III d C. i inicis del segle IV d.C..

Segons conta la llegenda, quan només comptava amb 13 anys i davant les constants repressions dutes a terme per l’emperador Dioclecià contra els cristians, Santa Eulàlia es va dirigir al governador de Barcino, l’actual Barcelona, per recriminar-li aquestes accions.

El governador no es va acoquinar davant la curta edat de la nena i la va obligar a renegar de la religió Cristiana. Davant la seva negativa, Santa Eulàlia va ser condemnada a un total de 13 martiris, els mateixos que anys tenia. Després de suportar estoicament cadascun dels martiris, finalment va ser crucificada.

Les seves restes descansen actualment a la Catedral de Barcelona, el nom oficial de la qual és Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia de Barcelona.

És cert que es té constància en segles passats d’algunes celebracions en memòria de Santa Eulàlia, com balls i jocs populars, però només en períodes puntuals i no van tenir una continuïtat.

L’any 1983, les colles de gegants del Pi i de la Plaça Nova van tenir la iniciativa d’organitzar una sèrie d’activitats per donar forma a unes festes que estiguessin a l’alçada de la figura històrica que representa la co-patrona de Barcelona.

Gràcies al posterior suport de les colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella, finalment es va acabar de tancar un programa que incloïa diverses propostes culturals populars.

El fet que aquestes entitats fossin les encarregades de donar forma a les actuals Festes de Santa Eulàlia, explica el perquè compten amb un nombre tan important d’activitats relacionades amb la tradició i la cultura popular i la raó per la qual la gran majoria de propostes culturals s’organitzen al districte de Ciutat Vella.

En l’actualitat, i des de la dècada dels 90, les festes compten amb un protocol i programa festiu definit, al que se li han anat afegint certes modificacions.

Portals oficials per completar la informació

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright