Ajuntament de Barcelona - Casa Ciutat

Actualització 09 març 2024

L’edifici de l’Ajuntament de Barcelona, també conegut com Casa de la Ciutat es troba a la plaça de Sant Jaume, un dels llocs més cèntrics de la ciutat i en conseqüència transitat per ciutadans i turistes que ens visitan. Just al davant s’aixeca un altre edifici institucional de gran rellevància institucional, el Palau de la Generalitat de Catalunya.

Història i elements a destacar de l’edifici de l’Ajuntament de Barcelona

Des de principis del segle I a.C. els màxims dirigents de, l’aleshores, coneguda com Barcino, ja es reunien en aquesta mateixa zona per dirimir diferents assumptes relacionats amb l’esdevenir de la ciutat.

L’actual edifici de l’Ajuntament de Barcelona es va començar a aixecar amb la construcció del Saló de Cent a mitjan segle XIV. Poc després es va projectar la que és l’actual façana lateral mentre, al llarg de diversos segles, l’edifici anava guanyant espai.

Sense tenir en compte l’annex més modern, finalitzat l’any 1970, les últimes reformes més destacades van ser les dutes a terme pels arquitectes Joaquim Vilaseca, Antoni Falguera i Adolf Florens l’any 1929, en les quals es van escometre importants reformes en gran part de l’edifici.

Les sales nobles de l’Ajuntament de Barcelona

La façana gòtica

La façana gòtica de l’Ajuntament es troba al lateral de l’edifici, al carrer de la Ciutat. La seva construcció data de l’any 1399, quan el reconegut mestre d’obres Arnau Bargués va realitzar l’encàrrec que li va fer el Consell de Cent de la ciutat.

Curiositat

Resulta curiosa veure l’antiga porta principal de l’Ajuntament retallada i és que, amb les reformes de l’actual façana principal, aquesta va quedar tallada, deixant un petit nyap que ara és història.

Encara es poden observar les finestres i vidrieres gòtiques així com els escuts de la ciutat i del Rei Pere el Cerimoniós.

façana lateral Ajuntament

La façana neoclàssica

Aprofitant l’àmplia reforma de la plaça de Sant Jaume es va construir la façana neoclàssica, actual façana principal de l’Ajuntament i molt similar a la del Palau de la Generalitat, situada just al davant.

Als dos costats de l’entrada hi ha dues escultures, una del Rei Jaume I l’altra del seu conseller Joan Fiveller. Si us fixeu bé, veureu una placa on es pot llegir “plaça de la Constitució”, en record a l’anterior nom de la plaça.


El pati

El pati de l’Ajuntament està decorat per diverses escultures d’artistes nascuts a Barcelona o que van tenir una estreta relació amb la ciutat. Hi destaquen obres d’Antoni Miró, Josep Llimona, Pablo Gargallo, Manolo Hugué o Josep Maria Subirachs.

Al lateral dret, entrant per l’accés principal de la Plaça de Sant Jaume, s’observa part de l’antiga Llotja del Trentenari.

L’Escala negra

Només veure-la, un s’adona del perquè del seu nom ja que l’escala està construïda en marbre negre. L’escala negra va des del pati fins a la primera planta, on s’hi troba una escultura de Josep Viladomat i un imponent mural de l’artista Miquel Valdrich.

pati Ajuntament Barcelona

L’Escala d’honor

És l’altra escala que connecta el pati amb la primera planta, concretament amb la Galeria Gòtica. Crida l’atenció la disposició de dos tapissos i d’un escut de pedra, antigament situat al Portal de Sant Antoni, que connectava l’actual barri de Sants amb la ciutat emmurallada.

La galeria gòtica

Situada en la primera planta, la Galeria Gòtica és visible des del pati en el precís moment d’accedir a l’interior de l’edifici. La galeria, coronada amb diverses gàrgoles del segle XVI, compta amb una sèrie d’arcs sostinguts i en una de les columnes es pot apreciar la data gravada en nombres romans, MDLXXVII (1577).

El Saló de les cròniques

Espai reformat l’any 1929, de la seva decoració sobresurten les pintures de les parets i el sostre realitzades per l’artista català Josep Maria Sert. En elles, el pintor va voler representar una al·legoria de Catalunya, mostrant les gestes dels Almogàvares que combatien sota el comandament de Roger de Flor.

Curiositat

En aquest saló, Josep Maria Sert va voler fer, mitjançant l’ús de tècniques pictòriques, una espècie de caixa màgica d’efectes òptics, i us podem assegurar que ho va aconseguir.

Per comprovar-ho, us recomanem que, tot just entrar en el saló, observeu la base de la torre inclinada pintada en el sostre i, mentre seguiu observant-la, doneu la volta al saló.

Observareu com la base de la torre va redreçant-se a poc a poc fins que, finalment, torna a inclinar-se, però aquesta vegada en sentit contrari.

El Saló de la Reina Regent

Actualment utilitzat com a saló de plens de l’Ajuntament de Barcelona, l’origen de la construcció d’aquest saló és bastant curiós, ja que es va realitzar perquè la Reina Maria Cristina pogués tenir un espai on prendre el te amb les seves amigues i al que es desplaçava des de l’hotel de La Rambla, en el qual s’allotjava.
Hi destaca la pintura del sostre, totalment original i en la qual es representa la Virtut, la Indústria i l’Energia. Altres elements originals són els canelobres, encarregats a Versalles per la pròpia Reina, i els brasers. L’arc i les escultures de Santa Eulàlia i Sant Jordi dels laterals es van afegir posteriorment, com les cadires de fusta que utilitzen els consellers de l’Ajuntament durant els plens.

El Saló de Cent

Originàriament anomenat Saló del Trentenari, el Saló de Cent estava destinat a les reunions del Consell de Cent. En l’actualitat, el seu ús està reservat a la celebració de noces i altres actes puntuals.

Del Saló original, de l’any 1639 i obra de Pere Llobet, queden pocs elements ja que s’han anat realitzant moltes reformes al llarg dels seus 7 segles d’història.

Gran part de la imatge actual del saló es deu a la gran reforma i ampliació realitzada per Lluís Domènech i Montaner i en el qual també va col·laborar en part Josep Puig i Cadafalch, autor dels grans llums que pengen del sostre.

Curiosidad

La porta d’accés lateral al Saló de Cent, del segle XVII, era originàriament la porta d’accés principal. Quan segles més tard es va decidir col·locar-la com a porta d’accés lateral es va fer a l’inrevés així que la part que dóna a l’interior hauria d’estar situada en l’exterior.

Com a dada curiosa, comentar que Antoni Gaudí també es va presentar al concurs per realitzar aquest treball però el seu projecte no va ser l’escollit.

sostre Saló de Cent

Quan es pot visitar l’Ajuntament de Barcelona?

L’Ajuntament de Barcelona pot visitar-se tots els diumenges de l’any, excepte en els casos en què un diumenge cau en un dia festiu de gran rellevància, com el 25 de desembre, l’1 o el 6 de gener. Per aquest motiu, i malgrat que no és necessari reservar amb antelació, en aquests casos us recomanem que contacteu directament amb l’Ajuntament per assegurar-vos que la Casa de la Ciutat es pot visitar.

La millor manera de visitar l’Ajuntament de Barcelona és mitjançant les visites guiades que s’organitzen, opció que us recomanem ja que és molt instructiva i gràcies al guia no us perdeu cap detall arquitectònic de l’edifici. També es comenten diferents dades històriques i anècdotes interessants. La visita guiada és gratuïta i inclou l’accés a les sales nobles, tot i que és possible que us trobeu alguna tancada per la celebració d’algun acte.

Informació per visitar l’Ajuntament de Barcelona

Horari de les visites guiades

En català: diumenges a les 10:30h, 11:30h i a les 12:30h.
En castellà: diumenges a les 11:00h i a les 12:00h.
En anglès: diumenges a les 10:00h.

Preu de les visites guiades
Les visites guaides a l’Ajuntament de Barcelona són gratis.

Reserva la teva visita guiada online
No és imprescindible, però es recomana reservar prèviament a través d’aquest enllaç.

Jornades de portes obertes

12 de febrer (Santa Eulàlia)
23 d’abril (Sant Jordi)
Corpus Christi

Recomanació per a les jornades de portes obertes

L’horari de les jornades de portes obertes sol ser de 10:00h a 20:00h encara que, si podeu, és millor visitar la Casa de la Ciutat durant l’horari d’obertura dels diumenges i evitar fer-ho un d’aquests dies, ja que solen formar-se cues i la quantitat de gent que hi ha fa que no es gaudeixi del tot la visita.

Galeria de fotos

On es troba l’Ajuntament de Barcelona? Mapa i com arribar-hi


Mapa més gran

Adreça

Plaça de Sant Jaume, Barcelona.

Horari de visita

Trobareu la informació detallada més amunt.

Preu de l’entrada

Els dies en què es pot visitar l’ajuntament, l’accés és gratis.

Com arribar-hi?

Metro: Jaume I (línia 4) y Liceu (línia 3).

Autobusos: línies 45, 120, V15, V17 i autobús turístic.

A peu: situat en un dels llocs més cèntrics de la ciutat es pot arribar a peu fent una passejada pel centre de Barcelona.

Llocs propers d’interès

Plaça de Sant Jaume
Palau de la Generalitat de Catalunya
Columnes Temple d’August
Catedral de Barcelona
Museu Frederic Marès

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright