Catedral Barcelona Santa Creu i Santa Eulàlia

Actualització 06 març 2024

Al Barri Gòtic, en ple centre de la ciutat, es troba la Catedral de Barcelona. El seu nom oficial és el de Catedral de la Santa Creu i de Santa Eulàlia. Es va afegir el nom de Santa Eulàlia a la seva denominació original, l’any 877, per honorar a la que en aquell temps era l’única patrona de la ciutat, títol que ara comparteix amb la Verge de la Mercè.

Visites a la Catedral de Barcelona

vistes des del terrat de la Catedral de Barcelona

Entrades per a visitar la Catedral de Barcelona

Entrades

Accés al cor, a la sala capitular i al meravellós claustre + experiència Realitat Virtual

Terrat de la Catedral amb espectaculars vistes

idioma català Audioguia

Barcelona Turisme

La Catedral de Barcelona compta amb tres naus, la central i dos laterals, en les quals hi ha nombroses capelles. La Catedral es pot visitar gratis durant l’horari destinat a l’oració, però algunes zones són dáccés restringit. Pel contrari, durant certes hores al dia, anomenat horari de visita turística, l’accès a la Catedral és complet i de pagament. Pagant un suplement, també és possible visitar les terrasses de la Catedral, des d’on es poden observar unes boniques vistes del Barri Gòtic.

Què inclou la visita cultural i turística

Temple i Claustre

Cor cadiram del Toisó d’or

Pujada als Terrats

Museu de la Sala Capitular

Capella del Sant Crist de Lepanto

Fulletó informatiu

Si per falta de temps o per qualsevol altre motiu no voleu visitar totes les instal·lacions que s’inclouen en la visita turística podeu optar per únicament accedir al terrat de la Catedral, pujada que es realitza en ascensor. No són les vistes més increïbles de Barcelona però sí que ens mostren una perspectiva diferent d’un dels llocs més cèntrics i interessants de la ciutat.

sostre Catedral de Barcelona

El claustre de la Catedral de Barcelona

Accessible des de la pròpia catedral i des de l’entrada situada al carrer del Bisbe, el claustre, que data del segle XIV, poc o gens ha d’envejar a la resta del temple en bellesa, sent fins i tot més fotografiat i admirat que la pròpia catedral.

oques al claustre de la Catedral de Barcelona

Gran part de l’admiració que suscita el claustre no és pel seu interès arquitectònic, que ho té i molt, sinó per la presència de 13 oques al seu jardí central de finals del segle XIX. L’origen de l’existència de les oques al claustre té diverses teories però el més probable és que sigui una mescla de totes elles.


Segons sembla, el cant d’unes oques que es trobaven als voltants de la Catedral va evitar el robatori de part del material utilitzat durant la seva construcció. Per aquest motiu, es va decidir mantenir un grup d’oques a l’interior del temple, amb l’objectiu que poguessin alertar davant la presència d’intrusos. Pel que fa al fet que siguin 13 les oques presents i no un altre nombre, guarda relació amb els 13 martiris que va patir Santa Eulàlia per negar-se a renunciar a la seva fe catòlica.

L’Ou com Balla al claustre de la Catedral de Barcelona

Com a curiositat, comentar que el claustre de la Catedral és un dels llocs on se celebra una de les tradicions més maques i visuals que es poden contemplar a la ciutat, l’anomenat ou com balla.

Una altra llegenda explica que Santa Eulalia tenia 13 anys quan va ser condemnada a morir i que aquest és el motiu real pel qual existeix la tradició de mantenir aquests animals i en aquest nombre a l’interior del claustre.

Altres elements destacats de la Catedral de Barcelona

Capella de Sant Oleguer i del Santíssim Sacrament

També coneguda com a Capella del Sant Crist de Lepanto degut al fet s’hi troba aquest Crist del segle XVI, la capella va ser projectada l’any 1407 pel mestre d’obres Arnau Bargués.

Cadiram del cor

El magnífic cadiram del cor de la Catedral és originari dels segle XIV i XV. Encara es poden observar tot tipus de detalls, com el dels diferents escuts de la Insigne Ordre del Toisó d’Or, pintats en cadascun dels respatllers de les cadires del cor.

Tombes reials
Un dels atractius de la catedral, és el de l’existència de sepulcres reials, com el de Ramon Berenguer I, Petronila d’Aragó, Alfons III d’Aragó i Jaume I d’Urgell entre d’altres.

Cripta de Santa Eulàlia

A la cripta de la Catedral es troba el sepulcre de Santa Eulàlia, que alberga les restes de la co-patrona de la ciutat des de l’any 1339, moment en el qual van ser traslladats des de l’església de Santa maria de les Arenes, l’actual Basílica de Santa María del Mar.

Altar Major

L’altar major compta amb una escultura moderna, concretament de l’any 1976, realitzada per l’artista i col·leccionista Frederic Marès. Precisament, a pocs passos de la Catedral, es troba el Museu Frederic Marès, on es troben infinitat de peces d’art així com tot tipus d’objectes que el col·leccionista va donar a l’Ajuntament de Barcelona.

Òrgan

Datat de l’any 1538 i d’estil renaixentista, l’òrgan de la Catedral de Barcelona és, sens dubte, un dels elements més cridaners i valorats de la catedral, sobretot tenint en compte que només es conserven altres tres òrgans com aquest a tota Europa.

El museu de la Catedral

El petit museu de la Catedral es localitza a l’antiga Sala Capitular i malgrat que no compta amb un gran nombre d’obres, aquestes són de gran importància. Hi destacan La Glorificació de Sant Oleguer i Santa Eulàlia i La Pietat, obres del pintor gòtic Bartolomé Bermejo.

Capella de Santa Llúcia

Dedicada a Santa Llúcia, explica la llegenda que en aquest lloc vivia una jove cristiana que posseïa uns ulls absolutament captivadors. Després de rebutjar al cònsol romà aquest va amenaçar amb fer l’impossible per aconseguir aquests ulls que tant desitjava. L’endemà Llúcia es va arrencar els ulls i els hi va lliurar al cònsol però immediatament li van tornar a aparèixer altres ulls tan bonics o més que els anteriors.

A nivell artístic, comentar que la capella és d’estil romànic tardà. Es troba en un edifici contigu a la catedral, el mateix on es localitza el claustre, podent-se accedir a ella tant des del propi claustre com des d’una porta exterior situada al carrer de Santa Llúcia, tot i que en la majoria de les ocasions aquest accés es troba tancat.

Informació destacada sobre la Catedral de Barcelona

De clar estil gòtic, la Catedral de Barcelona es va erigir durant els segles XIII a XV, projectant-se sobre les restes d’altres dues esglésies que es van situar anteriorment en aquest mateix lloc, una d’elles romànica i l’altra paleocristiana (del segle IV) i de la que encara es poden observar algunes restes al MUHBA, el Museu d’Història de Barcelona.

façana lateral Catedral de Barcelona

Cal destacar que la Catedral de Barcelona va romandre incompleta durant diversos segles a causa dels seriosos problemes de finançament. Això es va traduir en la impossibilitat de finalitzar els treballs a la façana principal i en la torre. No va ser fins a finals del segle XIX i principis del XX quan es van poder culminar els treballs de construcció de la Catedral i respectant els plànols originals perquè fos en estil neogòtic

Actualment, la Catedral de la Santa Creu i de Santa Eulàlia és la seu de l’Arquebisbat de Barcelona, fet que demostra la gran importància de la mateixa tant per a Barcelona com per a Catalunya.

Galeria de fotos

On es troba la Catedral de Barcelona? Mapa i com arribar


Mapa més gran de Barcelona

Adreça

pl. de la Seu s/n, Barcelona.

Horari de culte i pregària

De dilluns a divendres: de 8:30h a 12:30h i de 18:00h a 19:30h.

Dissabte i vigílies de festiu: de 8:30h a 12:30h i de 17:00h a 20:00h.

Diumenges i festius: de 8:30h a 13:45h i de 17:00h a 20:00h.

Horari de la visita cultural i turística

De dilluns a divendres: de 10:00h a 18:30h (accés fins a les 18:00h).

Dissabte i vigílies de festiu: de 10:00h a 17:00h (accés fins a les 16:30h).

Diumenges i festius: sense visites.

Preu de la visita turística i cultural

General: 11€.

Com arribar?

Metro: Jaume I (línia 4) i Liceu (línia 3).

Autobusos: línies 47, 59, 120, N8, N9, N28, V13, V15, V17 i autobús turístic.

A peu: a pocs minuts de la Plaça de Catalunya i de la resta del centre de Barcelona, es pot arribar fins a la Catedral donant un petit passeig.

Llocs propers d’interès

Palau de Requesens
Palau Moxó
Palau de la Generalitat de Catalunya
Plaça Sant Jaume
Mercat de Santa Caterina

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright