Plaça de Sant Jaume

Actualització 01 juny 2023

A la coneguda Plaça de Sant Jaume es troben, un al davant de l’altre, els edificis de les dues institucions més importants i representatives de la ciutat, la Casa de la Ciutat de Barcelona (es a dir, l’edifici de l’Ajuntament) i el Palau de la Generalitat de Catalunya.

La plaça Sant Jaume de Barcelona, un lloc història

Es tracta d’una plaça amb molta història ja que en ella s’emplaçava el Temple d’August del que encara queden tres enormes columnes, dins d’un petit palau medieval, que es poden visitar.

El seu nom prové de l’església medieval que es trobava en aquest mateix punt i que va ser derruïda per aixecar la l’edifici de l’Ajuntament. No és casualitat el fet que aquests dos edificis representatius del poder polític es trobin precisament en aquest lloc, ja que en la Barcelona Romana aquest era el lloc en el qual es trobava el fòrum romà, centre polític de l’època.

Què destacar de la Plaça Sant Jaume

L’estructura rectangular actual de la Plaça de Sant Jaume data de mitjan el segle XIX, i les seves àmplies dimensions destaquen en un entorn, el del casc antic de la ciutat, en el qual no se solen trobar grans espais.


Malgrat que no és una plaça d’us exclusiu per vianants si que dóna la sensació de ser-ho ja que excepte alguns cotxes institucionals, taxis i algun despistat amb prou feines hi passen vehicles.

Ajuntament de Barcelona (Casa de la Ciutat)

Manifestacions reivindicatives i celebracions a la plaça Sant Jaume

La Plaça de Sant Jaume és lloc de trobada dels habitants de Barcelona, tant per realitzar manifestacions de caràcter reivindicatiu com per festejar dates assenyalades com les Festes de la Mercè, les Festes de Santa Eulàlia o diverses jornades castelleres, de gran tradició a Catalunya.

Falcons de Barcelona

El Pessebre durant el Nadal

Durant el període pre nadalenc i nadalenc a Barcelona (des de finals del mes de novembre fins al 6 de gener, es munta un gran pessebre a la plaça Sant Jaume. És una tradició de gran part dels ciutadans de la ciutat així com ara també dels nombrosos turistes que visiten Barcelona, acostar-se fins a la plaça de Sant Jaume per veure el pessebre, després d’haver estat prèviament donant un tomb a la Fira de Santa Llúcia.

Galeria de fotos

On és la plaça Sant Jaume de Barcelona? Mapa i com arribar


Mapa més gran

Adreça

Plaça de Sant Jaume, Barcelona.

How to get there

Metro: Jaume I (línia 4) i Liceu (línia 3).

Buses: línies 45, 59, 91, 120, V13, V15, V17 i autobús turístic.

Nearby places of interest

Palau de la Generalitat
Ajuntament de Barcelona
Plaça del Rei de Barcelona
Antiga Sinagoga Major de Barcelona
Catedral de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright