Colònia Güell i Cripta Gaudí

Actualització 26 ag. 2023

La Cripta Gaudí és considerada l’obra més important de la Colònia Güell. L’industrial Eusebi Güell li va encarregar la seva projecció a Antoni Gaudí l’any 1898. Bona prova de la confiança que l’industrial tenia en l’arquitecte és que li va donar total llibertat per a dur a terme el treball, que començaria 10 anys més tard, després de la projecció d’infinitat de dissenys i maquetes.

Visita i entrades per a la Cripta Gaudí de la Colònia Güell

Si bé és cert que la Cripta de Gaudí és obra d’un artista tan important i reconegut com Antoni Gaudí i que es troba envoltada d’altres edificis de gran interès de la resta de la coneguda com a Colònia Güell, es tracta segurament d’una obra no massa coneguda i visitada.

Cripta Gaudí

Visita a l’interior de la Cripta Gaudí

Entrades

Inclou una audioguia per a recórrer la Colònia Güell

Tiqets

En principi estava previst que l’església tingués dues naus i diverses torres, disseny de les quals recordava, encara que a petita escala, al de la Sagrada Família de Barcelona. Tot es va truncar quan, l’any 1914, els fills d’Eusebi Güell es van negar a continuar finançant la costosa obra. Així doncs, Gaudí solament va poguer finalitzar la construcció de la Cripta, que va ser beneïda pel bisbe de Barcelona uns mesos més tard perquè es poguessin oficiar cerimònies en ella.


La Cripta de Gaudí es troba en un petit turó. Això va provocar que l’arquitecte fes valer tota la seva experiència ei genialitat per a eludir els problemes derivats de construir en un terreny tan irregular. No solament va fer això, sinó que es va valer de materials amb textures i tonalitats el més semblants possibles al sòl i a la vegetació que envoltava la Cripta.

Cripta Gaudí

El disseny de la Cripta Gaudí respira un aire totalment Gaudinià, amb les seves formes corbes, visibles en els seus arcs i murs, així com amb els nombrosos simbolismes que es poden observar en ella, on la naturalesa té un paper protagonista. De l’interior de la cripta destaquen les seves lluminoses i acolorides vidrieres, els bancs amb reclinatori i les magnífiques piles d’aigua beneïda realitzades amb petxines marines originàries de Filipines.

Cripta de Gaudí, Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO

L’any 2005, la UNESCO va declarar la Cripta Gaudí Patrimoni de la Humanitat. Això va fer que es revitalitzés l’interès per una de les obres de Gaudí menys conegudes de l’arquitecte.

No existeix cap restricció a l’hora de fer fotografies, solament es demana que aquestes no es facin des dels 15 minuts previs a l’inici de les cerimònies religioses i fins a la seva finalització.

Galeria de fotos de la Cripta Gaudí

Edificis d’interès de la Colònia Güell

És tal la importància històrica i arquitectònica d’aquest conjunt d’edificis que l’any 1990 la Colònia Güell va ser declarada Bé d’Interès Cultural. Igual que ocorre amb la Cripta Gaudí, la resta d’edificis que conformen la Colònia són d’estil modernista. Encara així, el seu disseny i construcció sempre va tenir molt present l’adequació dels edificis per a l’ús civil i industrial per al qual estaven pensats.

EDIFICIARQUITECTE
ÚS
Ca l’OrdalJoan Rubió i BellverPrivat
Ca l’EspinalJoan Rubió i BellverPrivat
Can Soler de la TorrePrivat
Casa del SecretariConsultori mèdic
Escola i Casa del MestreFrances Berenguer i Mestres
Francesc Berenguer i Bellvehi
Sense ús actual / Privat
Casa ParroquialFrancesc Berenguer i BellvehiDespatx parroquial / Privat/td>
Teatre FontovaAteneu/td>
Casa del MetgePrivat
CooperativaFrancesc Brenguer i Mestres
Joan Rubió i Bellver
Privado
Centre ParroquialCentre Cultural
Convent de les MongesOficines municipals

Malgrat els diferents conflictes socials que es van reproduir per tota Catalunya i que, en conseqüència, van tenir el seu reflex en la pròpia colònia, encara són molts els edificis del complex de la Colònia Güell que es conserven. En l’actualitat, aquestes construccions són de propietat privada o de l’administració pública i, lamentablement, no és possible visitar el seu interior.

Galeria de fotos de la Colònia Güell

Informació d’interès per a visitar la Colònia Güell i la Cripta Gaudí

L’única construcció del complex que es pot visitar per dins i per la qual s’ha de pagar per a fer-ho, és la Cripta Gaudí. Malgrat que la resta dels edificis d’interès de l’antiga Colònia Güell es troben dispersos pels carrers del poble de Santa Coloma de Cervelló i, per tant, es pot admirarla seva arquitectura exterior mentre es passeja, és recomanable fer-ho amb un mapa i una audioguia (s’obté amb la compra de l’entrada a la Cripta Gaudí).


En el cas que no vulgueu visitar la Cripta Gaudí i que simplement opteu per fer un volt pels carrers de l’antiga Colònia i passejar entre els seus edificis, no s’ha de comprar cap entrada, ja que aquests edificis formen part d’algunes dels carrers de l’actual poble de Santa Coloma de Cervelló.

Tipus de visita i preus de les entrades

Visita a la Cripta Gaudí + àudio guia Colònia Güell

L’entrada dóna accés a l’interior de la Cripta Gaudí i al centre d’interpretació de la Colònia Güell. La visita es realitza per lliure, amb l’ajuda d’un mapa i fullet informatiu que també inclou la localització de la resta d’edificis que formaven part de la colònia. La visita també inclou una audioguia en els següents idiomes: català, castellà, anglès, alemany, català, xinès, francès, italià, japonès i rus.
Entrada normal: 10€.
Entrada reduïda: 8€.

Entrada + visita guiada a la Cripta

Entrada normal: 11€.
Entrada reduïda: 9€.
Idioma: català i castellà.

Entrada + visita guiada a la Colònia Güell

Entrada normal: 11€.
Entrada reduïda: 9€.
Idioma: català i castellà.

Entrada + visita guiada a la Cripta i a la Colònia Güell

Entrada normal: 13€.
Entrada reduïda: 10,20€.
Idioma: Català i castellà.
Horari: En català dissabtes a les 12:00h i diumenges a les 12:30h i en castellà dissabtes a les 12:30h i diumenges a les 12:00h.
Reserva prèvia: coloniaguell@adleisure.com.

Visites per a grups

Es recomana realitzar la reserva prèvia amb una antelació de, almenys, 15 dies.
Entrada a la Cripta: 6,70€.
Entrada + visita guiada a la Cripta: 8,90€.
Entrada + visita guiada a la Colònia Güell: 8,90€.
Entrada + visita guiada a la Cripta i a la Colònia Güell: 9,70€.

*La entrada reducida es para estudiantes, pensionistas, jubilados y familias numerosas. En todos los casos se debe mostrar la acreditación correspondiente.

Opció d’entrada amb transport públic inclòs

Si voleu, també podreu comprar on line l’entrada que, a més de l’audioguia, inclou el transport d’anada i volta en els FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. Tots els detalls que necessiteu els trobareu quan es finalitzi el procés de compra.

Quins són els horaris de visita?

Hivern (novembre – abril)
De dilluns a divendres de 10:00h a 17:00h.
Dissabtes, diumenges i festius de 10:00h a 15:00h.

Estiu (maig – octubre)
De dilluns a divendres de 10:00h a 17:00h.
Dissabtes, diumenges i festius 10:00h a 15:00h.

Tancat
1 i 6 de gener i 25 i 26 de desembre.

On menjar o prendre alguna cosa a prop?

Si es visita l’interior de la Cripta Gaudí i, a més, es recorre l’extensió que ocupava l’antiga Colònia Güell, la visita es pot estendre fàcilment fins a les 2 hores o més. Per aquesta raó, és bastant probable és bastant probable acabar menjant a Santa Coloma de Cervelló.

En tal cas, una excel·lent opció és la d’optar per fer un pícnic en algun dels parcs o zones verdes, però si us ve de gust menjar en algun restaurant o prendre alguna cosa en un bar us suggerim Can Serra, El Capritx, El Racó de Can Valentí o el Restaurante Elsara.

Mapa i com arribar a la Colònia Güell?

A 30 – 45 minuts de Barcelona

Els interessats en l’obra de Gaudí i en el Modernisme Català que volguin veure la Colònia Güell i la Cripta Gaudí, s’han de desplaçar fins a Santa Coloma de Cervelló, província de Barcelona, però fora de la ciutat. Això sí, els 30 minuts amb cotxe o 45 minuts amb tren del trajecte, no resulten ser massa i la visita val realment la pena.

Autobús: Es pot anar amb autobús a Santa Coloma de Cervelló amb l’autobús L-61 (sortida des de pl. Francesc Macià de Barcelona.). El trajecte dura 1 hora.

Vehicle privat: Es pot arribar en vehicle privat i aparcar en algun dels pàrquings gratuïts habilitats. S’accedeix a Santa Coloma de Cervelló des de la B-2002 i des de la C-31 (direcció Sant Boi de Llobregat), la C-32 (sortida 53) i, A2 i A7 (direcció Sant Boi de Llobregat). El trajecte dura aproximadament 30 minuts.

FGC: Estació Colònia Güell (des de pl. Espanya les línies Línies S3, S4, S8 i S9). La durada del trajecte és de 25 minuts.

Història de la Colònia Güell des dels seus inicis fins al seu tancament

Per a fugir dels conflictes socials que estaven començant a esclatar a Barcelona a la fi del segle XIX, l’industrial Eusebi Güell va decidir traslladar la seva indústria tèxtil des de Sants, a Barcelona, fins a la més tranquil·la i allunyada població de Santa Coloma de Cervelló, on tenia una de les seves finques, Ca Soler de la Torre.


El projecte de la Colònia Güell, ideat per Eusebi Güell, tenia molt en compte els serveis necessaris per als obrers i les seves famílies (una escola, un hospital, una fonda, una església, etc.). A més, situava els seus habitatges al costat de la fàbrica, amb l’objectiu d’optimitzar recursos i augmentar la productivitat dels seus treballadors.

antiga Casa del Secretari

L’industrial li va encarregar la construcció al seu bon amic Antoni Gaudí, qui per a poder afrontar la gran magnitud i complexitat del projecte va comptar amb la col·laboració d’altres tres arquitectes (Joan Rubió i Bellver, Francesc Berenguer i Josep Canaleta). El mateix Gaudí es va encarregar de la construcció de l’església, de la qual solament va poder acabar d’erigir la seva ja comentada cripta, mentre que de la projecció de la resta d’edificacions es van encarregar els seus col·laboradors.

El declivi i tancament definitiu de la Colònia Güell

Després de diferents conflictes socials esdevinguts a la mateixa colònia, els treballadors van acabar prenent el constrol i van crear una cooperativa per poder afrontar la seva gestió. Anys més tard, ja finalitzada la Guerra Civil Espanyola, la propietat de la fàbrica va retornar a la família Güell, que la va acabar venent a una altra important família de l’època, la família Bertrand Serra.

Després de diversos anys de crisis, la colònia va acabar tancant definitivament l’any 1973 i les seves naus es van vendre a diferents empreses perquè establissin en elles les seves pròpies fàbriques. Després d’una àmplia reforma realitzada a principis del segle XXI, el complex es va transformar en un parc de negocis que encara segueix en funcionament.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright