Gaudir Més BCN: Com visitar gratis la Zona Monumental del Park Güell i molt més!

Fa poc més d’un any que es va fer oficial la decisió de que l’accés a la zona monumental del Park Güell seria de pagament a partir d’octubre de 2013. En un inici molts vam pensar que aquesta decisió era totalment injusta per tots aquells que vivim a Barcelona i volem seguir visitant espais emblemàtics i històricament gratuïts sense haver de pagar. Amb el pas del temps es van anar detallant les condicions de la nova situació i es va comentar que els veïns empadronats als barris adjacents podrien accedir lliurement i sempre que volguessin (obtenint una targeta acreditativa) a la zona monumental del parc i que la resta de persones podríem visitar-la gratuïtament si prèviament ens inscrivíem en un registre anomenat, Gaudir Més BCN.

Malgrat aquesta primera reacció totalment en contra de la decisió presa, després de llegir tota la informació que anava sortint als mitjans de comunicació i escoltar tant les opinions favorables com les quals estaven totalment en contra, em vaig començar a formar la meva pròpia opinió i aquesta no era una altra que, segons la meva manera de veure-ho i malgrat que no estava d’acord amb alguns punts, l’opció escollida per resoldre l’aglomeració de visitants que cada dia visitava el Park Güell potser no resultava tan dolenta.

La meva experiència personal amb Gaudir Més BCN i el Park Güell

Per poder parlar amb propietat dels pros i contres de la mesura adoptada vaig decidir realitzar tot el procés, és a dir, el registre a Gaudir Més BCN i la posterior visita a la zona monumental del Park Güell per, posteriorment, escriure un article sobre la meva experiència.

Zona Monumental Park Güell

Com Registrar-se a Gaudir Més BCN?

Abans de començar amb el procés de registre vaig decidir entrar al Web oficial de Gaudir+BCN i llegir la informació existent, una cosa que us aconsello fer també a vosaltres ja que a mi em va resultar molt útil.


1. Sol·licitar cita prèvia

Els tràmits es realitzen a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC) de Plaça Sant Miquel, Gràcia o Horta i per acudir és imprescindible demanar una cita prèvia mitjançant una de les següents opcions.

Telèfon 010: (de pagament i només des de Barcelona) indicant al tele operador que es truca per registrar-se a Gaudir+BCN.

Portal online de l’Ajuntament: totalment gratuït s’ha d’escollir “Gaudir+BCN”, com a tràmit a realitzar entre les múltiples opcions que s’ofereixen. Pots fer aquest tràmit aquí.

2. Acudir a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà

Registre a l’OAC: S’ha d’acudir el dia i hora escollit, portant amb nosaltres el DNI (passaport o un altre document acreditatiu de la identitat en cas de persones estrangeres) i proporcionant una adreça de correu electrònic a la persona que ens atengui perquè es pugui formalitzar el registre.

Fills menors: En el cas que es tinguin fills menors, aquests poden associar-se al registre d’un dels pares o, si fos el cas, tutors legals. Per poder fer-ho s’ha de presentar el llibre de família o un certificat de convivència (no és necessari que el nen acudeixi a l’OAC).

3. Rebre la confirmació

En el termini aproximat d’una setmana rebreu un email que indica que el registre s’ha realitzat amb èxit i on s’adjunten les dades d’accés a l’àrea privada de Gaudir Més BCN, des d’on es pot realitzar la reserva per accedir a la zona monumental del Park Güell.

I LA TARGETA?
Gaudir Més BCN és merament un registre així que no se’ns lliura cap targeta que ens acrediti com a membres, almenys de moment.
I SI ETS VEÍ DEL PARC?
Tots els veïns empadronats en algun dels barris adjacents al parc (El Coll, Vallcarca – Penitents, La Salut, El Carmel i Can Baró) tenen el dret d’accedir gratis al parc tots els dies de l’any i sense reserva prèvia amb la targeta que poden sol·licitar.

Com sol·licitar la targeta de veí

Online des del Web de l’Ajuntament. (Prem aquí).
Per telèfon trucant al 010..
En les Oficines d’Atenció Ciutadana d’Horta, Gràcia o de la Plaça Sant Miquel.
LA MEVA EXPERIÈNCIA PERSONAL
En el meu cas, tant la reserva de la cita prèvia (feta online) com el tràmit a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (Plaça de Sant Miquel) i la posterior confirmació per email del registre es va dur a terme sense cap incidència, sent un procés ràpid i senzill.

OAC registre Gaudir+BCN

Quins són els requisits?

TOTHOM S’HI POT REGISTRAR
Segons s’informava al Web oficial, totes les persones, visquin a Barcelona ciutat, rodalies, resta de Catalunya, Espanya o qualsevol país del món tenen dret a registrar-se gratis a Gaudir Més BCN. Tot i això quan vaig anar a tramitar el meu propi registre ho vaig preguntar i, efectivament, em van confirmar que aquesta informació era correcta.

SUGGERIMENT
L’única cosa que pot fer que moltes persones que no viuen a Barcelona no es registrin és la mandra d’haver de fer el tràmit. En realitat és molt ràpid i senzill i es pot aprofitar un dia que s’hagi d’anar a Barcelona per sol·licitar la cita prèvia en alguna de les oficines que ofereixen aquesta possibilitat.

ESTRANGERS
En el cas dels estrangers altre handicap afegit és que, per realitzar el tràmit online, s’ha de saber castellà o català ja que el portal de tràmits online de l’Ajuntament la informació únicament es mostra en aquests dos idiomes. En conseqüència el més habitual és que únicament s’arribin a registrar a Gaudir+BCN aquells estrangers que passin una llarga temporada a la nostra ciutat o que a causa del seu origen la seva llengua sigui l’espanyol.

Reservar dia i hora per al Park Güell

Per fer la reserva per visitar la zona monumental del Park Güell hem d’entrar al Web oficial de Gaudir Més BCN i registrar-nos amb les nostres dades (email i la contrasenya que ens hagin enviat prèviament). Una vegada registrats només s’ha d’escollir el dia i l’hora que vulguem i, després de finalitzar el procés, imprimir o guardar en el mòbil el comprovant en PDF que ens enviïn i que serveix per retirar l’entrada el mateix dia de la visita.

A TENIR EN COMPTE
Es pot reservar amb una antelació màxima de 3 mesos.

Es pot afegir a la reserva més d’un usuari (casos de pares amb fills menors).

Es pot convidar a un amic, ja registrat a Gaudir+BCN, durant el procés de reserva (és necessari conèixer l’email amb el qual està registrat el nostre amic).
LA MEVA EXPERIÈNCIA PERSONAL
El procés de reserva és clar i intuïtiu així que es pot dur a terme sense cap problema. Quan vaig fer la reserva vaig poder comprovar que hi havia moltes places disponibles, fins i tot per l’endemà, encara que en hores punta hi havia franges horàries completes.

reserva Park Güell Gaudir+BCN

Si voleu visitar el parc, ja sigui gratuïtament mitjançant Gaudir+BCN o pagant l’entrada sinó teniu la possibilitat de registrar-vos, us aconsellem reservar amb certa antelació, sobretot si penseu anar un cap de setmana, un dia festiu o durant la Setmana Santa o els mesos d’estiu.

El dia de la visita al Park Güell

El dia de la visita ens hem de dirigir a algun dels punts de recollida d’entrades, ja sigui a una de les taquilles que hi ha al costat del parc o apropar-nos fins a alguns dels caixers automàtics disposats al voltant del mateix parc i en les parades de metro de Lesseps i Vallcarca.


Veure llocs recollida entrades zona monumental Park Güell en un mapa més gran

En les taquilles
Haurem de lliurar el paper de confirmació de la reserva o indicar a la persona que ens atengui el nombre d’identificació de la reserva. Pot ser que ens sol·licitin el DNI així que convé portar-ho damunt.

En els caixers automàtics
Per obtenir les entrades s’ha d’apropar el codi QR que es troben en la confirmació que ens hagin enviat per email o en defecte d’això introduir el nombre de la reserva.

Llocs inclosos a la Zona Monumental

zona monumental Park Güell

Plaça de la Natura o Teatre Grec
Sala Hipòstila o de les 100 columnes
Escalinata principal i Salamandra
Pòrtic de la Bugadera
Casa del Guarda

A TENIR EN COMPTE

Arribar amb antelació el dia de la visita ja que si es va alguna cosa just de temps i hi ha prou cua en les taquilles o caixers es pot passar l’hora de la nostra visita.

Pot donar-se la situació que en el moment de retirar l’entrada en les taquilles ens sol·licitin el DNI així que convé portar-ho damunt.

No resulta 100% imprescindible reservar prèviament cita ja que podem apropar-nos a una de les dues taquilles del Park Güell i amb la nostra contrasenya d’accés a Gaudir Més BCN treure l’entrada per a aquest mateix dia. Encara així és preferible reservar prèviament per evitar problemes d’aforament.

Davant qualsevol possible problema us recomanem portar apuntada la contrasenya d’accés a Gaudir+BCN.
LA MEVA EXPERIÈNCIA PERSONAL
El dia de la visita, en arribar a l’estació de metro de Lesseps, vaig buscar el caixer automàtic que es troba en aquesta estació per recollir l’entrada però aquest es trobava fora de servei. Vaig optar per dirigir-me a un dels punts del parc (cantonada del carrer d’Olot amb l’Avinguda del Santuari de Sant Josep de la Muntanya) que compta amb caixers automàtics i taquilles. A la taquilla vaig obtenir l’entrada sense problemes. Només vaig haver de donar el meu nom i el rebut imprès, encara que també poden sol·licitar-te el DNI. Després em vaig dirigir a l’accés d’entrada a la zona monumental i vaig haver d’esperar 5 minuts per entrar (fins que va ser l’hora que tenia reservada).

Salamandra Park Güell

Un dels objectius que tenia en ment era el de fotografiar, per primera vegada i després de diverses visites al parc, la Salamandra de l’escalinata principal sense cap turista de fons i… ho vaig aconseguir! ;)

Quins altres beneficis comporta Gaudir Més BCN?

El que va néixer com un registre per visitar la zona monumental del Park Güell de forma gratuïta s’està convertint en molt més que això, així que a continuació us llistem els altres beneficis que s’inclouen amb el registre a Gaudir Més BCN i que, segurament, vagin en augment durant els propers mesos.

Visitar gratis el Castell de Montjuïc
Des de març de 2014, un altre dels espais gratuïts que han passat a ser de pagament és el Castell de Montjuïc. En aquest cas l’excusa de la massificació no serveix ja que era un lloc que, malgrat ser freqüentat per molts turistes, no requeria d’una regulació per evitar un excés de visitants. Malgrat això i com a mal menor, tots aquells que es registrin a Gaudir+BCN podran seguir entrant gratis al castell i, al contrari del que ocorre amb la zona monumental del Park Güell, sense necessitat de realitzar una reserva prèvia.

Ruta anual gratuïta per Barcelona
Una de les propostes més interessants de Gaudir+BCN és que s’inclou la possibilitat de realitzar una visita guiada anual a un lloc de la ciutat que varia cada any.

Altres descomptes
Des de l’àrea d’usuari es pot accedir a un PDF amb altres descomptes que s’aniran actualitzant. Actualment hi ha un 20% de descompte en l’entrada al Parc d’Atraccions del Tibidabo, un altre 20% per al Zoo i un 30% per a Gaudí Experiència.

Informació trimestral amb novetats culturals
Cada tres mesos s’envia per email informació sobre les novetats més destacades relacionades amb la cultura, on s’inclouen diverses propostes d’interès.

Valoració final i futur de *Gaudir+BCN

A favor

Evitar la massificació: La massificació del Park Güell era un problema evident, tant per als propis visitants que no podien gaudir del mateix durant el seu recorregut com per als soferts veïns del barri que havien de conviure amb les riuades de persones que ho visitaven cada dia i els centenars d’autocars que s’apropaven a la zona. Amb la limitació a 800 visitants per hora s’ha pogut millorar aquest problema.
Ingressar diners per al manteniment: Cal reconèixer que la zona monumental del Park Güell és un espai museístic a l’aire lliure i que en altres ciutats com Roma ja es va fer de pagament l’accés a espais similars, cas del Fòrum Romà. Teòricament, els diners ingressats es dedican al millor manteniment del parc i el que estigui registrat a Gaudir+BCN, sempre el podrà visitar gratis.
En contra

Gestió privada:: No ens sembla adequada la decisió de deixar en una empresa privada la gestió d’un espai públic com és el Park Güell.
Burocràcia per accedir gratis: Malgrat la facilitat amb que es realitzen les gestions, el temps que comporta haver-se de registrar a Gaudir+BCN i posteriorment haver de fer una reserva prèvia per accedir a la zona monumental del parc pot fer que moltes persones no ho facin (potser és això el que vol l’Ajuntament?).
Falta d’improvisació: Degut a que és recomanable fer una reserva prèvia per evitar problemes d’aforament en l’accés a la zona monumental es resta espontaneïtat a tot aquell que s’aixequi un dia, simplement, amb ganes de visitar aquest espai del parc.

La immensa majoria de nosaltres estem orgullosos de que la nostra ciutat sigui un lloc admirat a tot el món i que molts dels viatgers escullin cada any Barcelona com a destinació per a les seves vacances, però tot té els seus pros i les seves contres i una d’aquestes contres és la massificació de certs espais públics de gran interès turístic, com és el cas del Park Güell. L’ideal seria que tot fos com abans però el nombre de viatgers que cada any ens visiten no és els de fa uns anys i, davant tal situació, un mal menor pot ser optar per un registre que permeti als ciutadans de Barcelona i a aquells que passin una llarga temporada a la ciutat, accedir gratis a aquests espais.

Crec que seria molt interessant, gairebé imprescindible, que els beneficis que comporta registrat-se a Gaudir Més BCN anessin progressivament en augment, i quan dic això no em refereixo al fet que s’opti per restringir l’accés a més espais públics de Barcelona que actualment són gratuïts sinó tot el contrari, és a dir, que llocs de la ciutat on històricament s’ha hagut de pagar per accedir-hi passin a ser gratuïts per tots aquells que estiguem registrats a Gaudir+BCN o, almenys, puguem beneficiar-nos d’importants descomptes. Esperem que aquesta sigui la decissió adopti l’Ajuntament.

EL FUTUR DE GAUDIR Més BCN
Pel que sembla, Gaudir+BCN és i serà un registre on tots els que vivim a Barcelona hauríem d’apuntar-nos. Encara que fa por pensar que si funciona massa bé, passat els 4 anys de durada del mateix, l’Ajuntament pensi que seria una bona idea fer pagar per la renovació del registre. I a vosaltres… QUINA OPINIÓ US MEREIX GAUDIR Més BCN?

No Comment

Comments are closed.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright