Torre Bellesguard

Actualització 31 ag. 2023

La Torre Bellesguard, el nom oficial de la qual és Casa Figueras, és el projecte més personal d’Antoni Gaudí, ja que l’arquitecte va comptar amb total llibertat d’acció per a la seva construcció, tenint com a única premissa la de respectar les ruïnes del castell medieval existents a la zona.

Malgrat això i al fet d’estar catalogada com a Bé d’Interès Cultural des de l’any 1969, es tracta d’una de les obres més desconegudes de l’arquitecte modernista, probablement a causa de la seva ubicació allunyada del centre de la ciutat, en el districte de Sarrià-Sant Gervasi i als peus de la serra de Collserola, i també al fet que fins l’any 2013 no es va obrir al públic de forma oficial.

La visita a la Torre Bellesguard de Gaudí

llum Torre Bellesguard

Entrades Torre Bellesguard + Audioguia

Entrades

idioma català Accés sense cues

Tiqets

façana Torre Bellesguard

Visita Guiada Torre Bellesguard

Reservar

idioma català Accés sense cues

Barcelona Turisme

Existeixen dues formes de visitar la Torre Bellesguard. Una d’elles és la visita guiada, on un expert en modernisme i en l’obra de Gaudí en general així com en la construcció i història de la Torre Bellesguard en particular acompanya als visitants durant el recorregut. La segona opció permet visitar la Torre Bellesguard per lliure, gràcies als comentaris d’una audioguía disponible en diversos idiomes.

Visita per lliure

Horari: de dimarts a diumenge de 10:00h a 15:00h.

Adults: 9€.
Reduïda: 7,20€ (menors de 18 anys i més grans de 65).
Gratuïta: nens menors de 8 anys.

Català, castellà, anglès, francès, japonès i rus.

Visita guiada

En català: dissabte a les 13:15h i diumenge a les 12:00h.
En castellà: dissabte a les 12:00h i diumenge a les 13:15h.
En anglès: dissabte i diumenge a les 11:00h.

Adults: 16€.
Reduïda: 12,80€ (menors de 18 anys i més grans de 65).
Gratuïta: nens menors de 8 anys.

1 hora / 1h 15 min

Tancat: els dilluns (excepte els festius), l’1 i 6 de gener i el 25 i 26 de desembre.

Visites per grups

Per reservar visites exclusives per a grups (d’11 a 15 persones) així com per realitzar visites guiades en altres idiomes s’ha de fer una reserva prèvia per email o telèfon.

reserva@bellesguardgaudi.com
(+34) 93 250 40 93

Amb audioguia
Normal: 9€
Reducida: 7,20€
Gratis: menors de 8 anys
Visita guiada
Normal: 14€
Reducida: 12,80€
Gratis: menors de 8 anys

Quins espais de la Torre Bellesguard es poden visitar?

Actualment la Torre Bellesguard segueix sent la residència privada de la família Guilera. Es per aquest motiu que no totes les estances de l’edifici són accessibles als visitants. Tot i això, són nombrosos els espais de la Torre Bellesguard, tant exteriors com interiors, que poden visitar-se.

Sala dels maons
També coneguda com a sala de música, ja que aquesta havia de ser la seva funció, la sala compta amb una magnífica acústica. Es tracta doncs d’un espai únic, ja que en estar inacabat permet observar les “entranyes” d’un espai dissenyat i realitzat per Antoni Gaudí, fet que no es pot apreciar en altres obres de l’arquitecte molt més conegudes i visitades.

Terrassa amb vistes
És un dels espais amb més encant ja que, a més de permetre observar d’aprop el pinacle i la forma de drac que va dissenyar Gaudí, des de la seva magnífica posició, es pot gaudir d’unes magnífiques vistes de la Serra de Collserola i de Barcelona.

Cavallerisses
Es tracta d’una de les antigues cavallerisses de la Torre Bellesguard, un espai on es poden observar els abeuradors originals i visualitzar un vídeo registrat amb un dron.

Jardí Exterior

Els jardins i l’exterior de la Torre Bellesguard

Gran part de l’interès de la visita rau en el seu exterior, ja que és en aquesta zona on s’hi poden apreciar les restes del castell medieval del segle XV. Tot i que aquest és l’element històric més interessant dels jardins, no és l’únic racó ni detall de gran interés de l’exterior de la torre.

bancs el·lipsoides al jardí

Escut de la Corona d’Aragó
Es troba al començament del recorregut pel jardí, a l’estructura afegida a la muralla original del castell. S‘observen dues dates: 1409, en honor a l’obra del castell del Rei Martí i 1909 en memoràndum a la finalització de la Torre Bellesguard. També s’observa un sol naixent, símbol d’aquelles dues èpoques tant glorioses.

Creu de ferro forjat
Es creu que va ser el propi Gaudí, i no un dels seus aprenents, qui es va encarregar de realitzar aquesta creu.

Bancs de la façana
Dos bancs de mosaic realitzats amb la tècnica del Trencadís. Es nota la mà del deixeble Domènec Sugrañes i Gras, el seu autor, ja que el seu Trencadís s’assembla més al de la tècnica realitzada pels romans, més uniforme, que no pas a l’emprada per Gaudí, més desigual.

Bancs en forma d’el·lipsoide
Al jardí hi ha dos bancs grans, un davant de l’altre, l’acústica dels quals permet que dues persones situades una a cada punta puguin comunicar-se parlant molt fluixet.

Muralla del castell
Les restes de la muralla original del castell del Rei Martí són fàcilment visibles al jardí ja que, malgrat la seva similitud respecte la construcció més moderna de començaments del segle XX, es pot diferenciar perfectament la seva estructura.

La façana de la Torre Bellesguard

Malgrat que els elements modernistes són indubtables, l’estil predominant a la façana de la Torre Bellesguard és el neogòtic. A cop d’ull s’observa de seguida com Gaudí trenca amb el seu estil habitual, utilitzant en la majoria d’ocasions les línies rectes, com es pot apreciar en els merlets i al parament.

creu pinacle Bellesguard

El contrapunt l’ofereixen les línies arrodonides amb petites pedres de pissarra provinents de la veïna serra de Collserola, les formes i colors de les quals no són casuals sinó que van ser separades per les característiques esmentades i a petició de Gaudí pels treballadors de l’obra.

Gràcies a aquesta varietat de colors en les pedres i a la seva disposició, la llum solar que es projecta sobre la façana fa que, en funció de l’hora del dia, variï la seva tonalitat de colors, sent aquest un dels encants de la torre.

Pinacle
Ple de simbolisme, s’hi observa la creu en vèrtex que el corona, una de les marques de l’artista, així com les quatre barres de la Corona d’Aragó.

Inscripció a la porta d’entrada
Aquesta inscripció resa “Maria Puríssima sens pecat fou concebuda”.

Estrella de Venus
Vidriera en forma d’estrella de venus, de 8 puntes, a sobre de la porta d’entrada a la casa.

Canonada
L’obsessió de Gaudí per integrar i fins i tot mimetitzar tots els elements de l’edifici amb l’entorn natural on es trobaven fa que fins i tot la canonada de la façana lateral fos dissenyada com si es tractés d’un arbre.

L’interior de la Torre Bellesguard

Si ho comparem amb el seu exterior, l’interior de la Torre Bellesguard no té res a veure amb el seu exterior, ja que és un clar contrapunt respecte el que transmet la torre des de fora, amb les seves formes que ens recordan a un castell. En el seu interior Gaudí va optar clarament per un estil modernista, la qual cosa fa que es reconegui millor la mà de l’arquitecte català.

forma de drac de la terrassa

També s’observa la seva habitual fixació per il·luminar amb llum natural l’interior dels seus edificis, ajudant-se en aquest cas d’unes vidrieres cuidadosament disposades i que, gràcies a les parets recobertes amb guix i pintades de color blanc, aconsegueixen millorar i potenciar la lluminositat natural.

El drac de la terrassa
Des d’una de les cantonades de la terrassa és possible apreciar la forma d’un drac que Gaudí va idear per aquesta part de la torre, un aspecte que des de l’exterior no es pot observar i que crida molt l’atenció de tots els visitants.

La llum de l’entrada
És un dels elements de l’entrada que criden més l’atenció gràcies al seu vidre plomat colorit i a la utilització del ferro forjat.

La llum de la sala de música
Si aquesta es col·loca del revés té la forma de la corona del Rei Martí.

Joc de llums
La vidriera de diferents colors que hi ha al costat del balcó de la petita habitació de la quarta planta té com a objectiu mostrar diferents jocs de llums, en funció de l’hora del dia.

Estrella de Venus
Des de l’interior els preciosos colors de la vidriera de l’estrella de Venus, que també és visible des de l’exterior, adquireix una major esplendor.

Teranyina del sostre
La solució estructural per la qual va optar Gaudí per suportar el pinacle de la torre va ser un sostre amb unes formes semblants a les de la tela d’una aranya o, fins i tot, a les onades del mar.

Suggeriments

Viaducte
Al mateix carrer de Bellesguard hi ha un viaducte realitzat per Antoni Gaudí, la construcció del qual va estar lligada a la de la torre. Es pot visitar lliurament així que no us perdeu l’ocasió de descobrir una de las obres més poc freqüentades de l’arquitecte.

Els voltants
Com que la Torre Bellesguard es troba força allunyada dels llocs més cèntrics de la ciutat us aconsellem que si decidiu visitar-la aprofiteu per agafar el Tramvia Blau, que us portarà fins a la plaça del Dr. Andreu, on podreu prendre alguna cosa en dos dels bars amb millors vistes de la ciutat, el Mirabé i el Mirablau. També podeu visitar el CosmoCaixa (Museu de la Ciència), una visita que esdevé quasi obligatòria en cas que hi aneu amb nens.

Tot sobre La història de la Torre Bellesguard de Gaudí

Projectada a principis del segle XX (1900-1909), la Torre Bellesguard va ser un encàrrec de Maria Sagués Molins, vídua de Jaume Figueras, a Antoni Gaudí. Per a la seva construcció, l’arquitecte, coneixedor del fet que l’encàrrec es portaria a terme en els mateixos terrenys on en el seu dia es va aixecar el castell del Rei Martí, a més a més de mantenir les restes visibles del castell, com és el cas de part de la seva muralla, va voler anar més enllà i es va proposar retre-li un homenatge.

El Castell del Rei Martí

La història de la Torre Bellesguard es remunta a principis del segle XV, quan el Rei Martí I d’Aragó, conegut com a Martí l’Humà, manar construir un castell com a residència al bell mig de la muntanya, un lloc estratègic que li permetia evitar l’aire enrarit que es respirava a prop del mar i que afectava a la seva malmesa salut.

En aquest mateix castell, el Rei Martí es va casar amb Margarida de Prades en una cerimònia assistida per Benet XIII (el Papa Luna) i el dominic Vicent Ferrer. Un any desprès va morir el Rei i això provocar que el castell quedés en un estat d’abandó durant diversos segles, convertint-se fins i tot en el refugi nocturn d’un dels bandolers més coneguts i recordats del segle XVII, en Serrallonga.

Així doncs, la façana de la torre s’assembla més a un castell que no pas a les construccions més conegudes de l’arquitecte, com és el cas de la Casa Batlló o de la Casa Milà. Tot i això hi ha algun aspecte comú amb la resta de la seves obres, la gran càrrega simbòlica de tots els seus elements.

façana Torre Bellesguard

Dissenyada de principi a fi pel propi Antoni Gaudí, diversos elements de la Torre Bellesguard van ser realitzats per algun dels seus col·laboradors, com per exemple els bancs de mosaic que de de seguida cridan l’atenció de tots els visitants, obra de Domènec Sugrañes i Gras mitjançant la tècnica del Trencadís.

Per desgràcia els mobles originals de la Torre Bellesguard no es conserven, ja que desprès de ser confiscada durant la Guerra Civil Española i utilitzada com a orfenat durant aquella època tant convulsa es van cremar tots els mobles per poder mantenir calents els nens que hi vivien durant l’hivern.

Finalitzada la disputa, la casa va ser comprada pel reputat oncòleg Lluís Guilera Molas, qui la va adaptar i reformar per utilitzar-la com a hospital, i de la que, encara ara, es conserva la sala d’autòpsies.

Galeria de fotografies

On es troba la Torre Bellesguard i com arribar-hi?

Malgrat trobar-si una mica apartada i ser d’accés una complicat que d’altres llocs de la ciutat, la visita a la Torre Bellesguard resulta imprescindible, tan pels turistes com per la gent que viu a Barcelona.


Mapa de Barcelona més gran

Adreça

c/ de Bellesguard 16-20, Barcelona.

Horari

La informació sobre els horaris de les visites, guiades i lliures, es mostren de forma detallada més amunt.

Preus

La informació es mostre més amunt.

Com arribar-hi?

Autobusos: línies 60, 123 i 196. Les línies 22, 58 i 75 tenen parada a uns 10 minuts caminant de la Torre Bellesguard.

FGC: Av. Tibidabo i caminar uns 15 mimuts.

Llocs d’interès propers

CosmoCaixa de Barcelona
Tramvia Blau
Restaurant Mirablau
Restaurant Mirabé
Torre Andreu (La Rotonda)

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright