Actualització 26 maig 2023

Barcelona és un cúmul de sorpreses i llocs d’interès històric i cultural és un fet. Una mostra més en són les Columnes del Temple d’August, de més de 2.000 anys d’antiguitat i que encara s’alcen en peu en ple centre de la ciutat, concretament a l’interior d’un palau medieval del Barri Gòtic, actual seu del Centre Excursionista de Catalunya.

Encara que passejar pels carrers medievals de la zona us faci pensar que és més que improbable que en les proximitats es trobin quatre grans columnes romanes de 9 metres de longitud, us podem assegurar que és ben cert i per trobar-les només cal que us passeu pel número 10 del carrer Paradís.

Visitar les Columnes del Temple d’August de Barcelona

Les columnes del Temple d’August forman part d’una de les seus museístiques del MUHBA, Museu d’Història de Barcelona , i la seva visita és totalment gratuïta.

Abans d’entrar al palau medieval on estan les columnes, us suggerim que gaudiu de l’arquitectura de l’edifici, d’estil renaixentista i que us detingueu un moment davant la paret de la dreta per llegir les explicacions detallades escrites en una placa.

Curiositat

En el sòl de l’entrada al palau on es troben les quatre columnes del Temple d’August es pot veure una pedra de molí que indica el que, en seu moment, era el punt més alt del mont Táber.

A continuació, haureu de seguir fins al fons i girar a mà dreta, on, en baixar unes petites escales, us trobareu amb la impressionant imatge que provoca veure quatre enormes columnes romanes en ple centre de Barcelona i en un espai tan reduït.

palau medieval Columnes Temple August

Us podreu asseure en un banc de pedra per poder admirar cadascun dels detalls de les quatre columnes així com llegir més informació sobre la seva història en els panells informatius que s’han col·locat.


Si voleu fer fotografies, comentar-vos que resulta bastant complicat ja que, com us comentem, l’espai és molt reduït. Per aquest motiu us suggerim que us porteu un objectiu adequat (un gran angular o ull de peix) per poder obtenir una imatge completa de les quatre columnes.

Recomanació

Una vegada acabada la visita i per aprofundir més en la Barcelona romana us recomanem visitar la seu del MUHBA de la Plaça del Rei, a escassos metres d’on es localitzen les Columnes del Temple d’Augusto i on podreu, entre altres coses, observar part dels carrers de Barcino, situades sota la Barcelona actual.

Història i origen de les Columnes del Temple d’August

Les quatre columnes que es poden veure són les úniques que es conserven de totes les que en el seu moment conformaven el Temple d’August. Construït a la fi del segle I en honor a l’emperador August, el temple presidia el Fòrum de Barcino, la Barcelona romana, i es localitzava en el punt més alt del mont Táber, de 16,9m. d’altura.

Amb el pas dels segles, gairebé totes les pedres dels edificis del Fòrum Romà es van reutilitzar per a noves construccions, encara que unes altres es van mantenir en el seu lloc d’origen, reutilitzant-se o mimetitzant-se amb l’entorn de les noves edificacions. Això és el que va ocórrer amb tres de les columnes del Temple d’August, que van formar part de l’interior d’un edifici.


Al segle XV aquest fet es va fer públic i va cobrar grans dimensions, provocant grans discussions sobre l’origen de les columnes. Malgrat això, no va ser fins al segle XIX quan es va constatar que es tractaven de restes d’un temple romà.

explicacions Columnes Templo August

La quarta columna, que es va formar amb les restes de l’edifici que es van esfondrar a mitjans del segle XIX, es va erigir a la Plaça del Rei l’any 1879, on va estar fins a mitjans del segle XX, moment en el qual es va traslladar fins a la seva ubicació actual, al costat de les altres tres columnes del temple, en el lloc original on es van aixecar fa més de 2.000 anys.

Galería de fotos

Mapa i com arribar-hi

Tot i trobar-se en ple centre de la ciutat, degut a que s’hi arriba caminant pels estrets carrers medievals del Barri gòtic és possible que us pugueu arribar a perdre. Per aquesta raó, us hem preparat un mapa on us indiquem com podeu arribar fins a les Columnes del Temple d’August, des de dos punts molt coneguts i propers de la ciutat, la Plaça Sant Jaume i la Catedral de Barcelona.

Adreça

c/ Paradís 10, Barcelona

Horari de visita

Dilluns: de 10:00h a 14:00h.

Dimarts a dissabte: de 10:00h a 19:00h.

Diumenge: de 10:00h a 20:00h.

Horaris especials: 6 de gener, Dilluns de Pentecosta, 15 d’agost, 12 d’octubre, 1 de novembre, 6 i 26 de desembre de 10:00h a 14:00h.

Tancat: 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre.

Preu de l’entrada

L’accés és gratuït.

Com arribar-hi?

Metro: Jaume I (línia 4) i Liceu (línia 3).

Autobusos: línies 14, 17, 19, 40, 45, 59 i autobús turístic.

A peu: tot i trobar-se una mica amagat l’amagat, és relativament fàcil arribar-hi a peu fins a les Columnes del Temple d’August.

Llocs propers d’interès

Catedral de Barcelona
Museu Frederic Marès
Palau de la Generalitat
Plaça de Sant Jaume
Palau Reial Major Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright