Antiga Sinagoga Major de Barcelona

Actualització 30 març 2024

La Sinagoga Major de Barcelona, coneguda també com l’Antiga Sinagoga, és un dels numerosos escenaris que proporcionen aquest encant tant particular que es respira mentre es recorre el antic antic de la ciutat.

Així doncs, gràcies a tots aquests llocs, que permeten que diversos racons de Barcelona s’hagin mantingut gairebé intactes amb el passar dels segles, és possible submergir-se a la Barcelona de fa 700 o 800 anys i imaginar-nos com seria poder viure en aquell període.

Visita a l’interior de l’Antiga Sinagoga Major

sala 2 Sinagoga Major

Entrades per a visitar l’Antiga Sinagoga de Barcelona

Entrades

Tiqets

Per accedir a la sinagoga haureu de descendir per unes escales i és que el sòl de l’època està uns dos metres per sota del nivell actual del carrer. El que més sorprèn en visitar la Sinagoga Major de Barcelona són les seves escasses dimensions, d’uns 60 m2, a causa de les restriccions en aquest sentit que existien en l’època.

Aquestes limitacions estructurals també afecten a la seva altura, ja que no podia existir una sinagoga més alta que la més baixa de les esglésies de Barcelona.

La Sinagoga Major de Barcelona en l’actualitat

L'”Associació Call de Barcelona” va recuperar l’edifici i va dur a terme un important treball de de restauració. Finalment, la Sinagoga Major va tornar a obrir les seves portes l’any 2002. Ho va fer com a centre cultural i museu, donant la possibilitat a tot aquell que ho desitgi, de poder conèixer de primera mà el que és un dels edificis històrics més importants de la ciutat.


Activitats a l’Antiga Sinagoga de Barcelona

L'”Associació Call de Barcelona” i altres entitats realitzen diferents activitats complementàries a la visita al museu de la Sinagoga Major, com per exemple el passeig guiat pel Call Jueu, el barri jueu medieval de Barcelona, i en les que, sempre en funció de l’horari i dia en què es faci el recorregut guiat, es pot donar una petita ullada al al Micvé (bany que s’utilitzava per a la purificació de persones en diversos rituals del judaisme) del segle XIII.

La Sinagoga Major compta amb dues sales, en la primera es poden observar una sèrie de restes arqueològiques que es van trobar durant els treballs de recuperació de l’espai, com les de la muralla romana o las de la tintoreria medieval que va començar a funcionar després de l’expulsió jueva de Barcelona.

vitrall amb l'Estrella de David

A la segona sala és on es realitza la visita guiada (en castellà, anglès i hebreu, els caps de setmana també se sol oferir en francès i de forma puntual en català i rus) i on encara s’oficien de forma puntual algunes cerimònies religioses. Els murs d’aquesta sala daten dels segles XIII i XVII, per tant, són originals de l’antiga sinagoga medieval de la ciutat.

Curiositat

Al mateix carrer de la sinagoga, concretament en el número 1, es troba una làpida en hebreu amb el següent text: “Fundació Piula de Samuel ha-Sardí; la seva llum llueixi de forma permanent“.

Podreu comprovar que el text traduït que es troba al costat de la làpida és alguna cosa diferent al que us comentem i és que es van incórrer en certs errors a l’hora de la seva traducció.

La làpida és una rèplica de l’original, localitzada l’any 1820 en aquest mateix lloc, i que actualment es troba en el Museu d’Història de Barcelona.

Història de l’Antiga Sinagoga Major de Barcelona

Originària del segle VI, la Sinagoga Major del Call de Barcelona, l’antic barri jueu de la ciutat, és la sinagoga més antiga d’Espanya i l’única de les 5 sinagogues medievals que es conserva. Els fonaments de l’edifici on es troba són d’època romana i fins i tot es poden apreciar en el seu interior algunes restes de la muralla romana.


Al llarg dels anys, la sinagoga va patir moltes remodelacions, sent algunes tan importants com la de l’any 1267, quan el Rei Jaume I va autoritzar l’ampliació de la seva altura. I es que, en aquella època, la llei indicava que cap sinagoga podia ser més alta que l’església més petita de la ciutat.

El 5 d’agost de l’any 1391 es va produir un dels esdeveniments més sagnants a la ciutat, el saqueig del barri jueu, que va significar la mort de més de 300 membres de la comunitat jueva de Barcelona, deixant als supervivents les úniques opcions de fugir de la ciutat o la de la seva conversió al cristianisme. En aquell moment, totes les possessions dels jueus, inclosa la Sinagoga Major, van passar a ser propietat del Rei.

Durant els segles posteriors, es van realitzar noves modificacions a l’edifici, incloent la construcció de plantes superiors, i se li va donar múltiples usos, com el d’una tintoreria o magatzem de materials elèctrics.

No va ser fins a l’any 1996 quan, gràcies als treballs de recerca realitzats per l’historiador Jaume Rigués i Sans, es va localitzar la ubicació de l’edifici que havia albergat la Sinagoga Major de Barcelona, situada al número 5 del carrer Marlet del Barri Gòtic de Barcelona.

Galeria de fotos i vídeo de l’Antiga Sinagoga Major de Barcelona

Mapa


Mapa més gran

Adreça

c/ de Marlet, 5, Barcelona

Horari de visita

Estiu: de dilluns a divendres de 10:30h a 18:30h. Dissabtes i Diumenges de 10:30 a 14:30h.

Hivern: de dilluns a divendres d’11:00h a 17:30h. Dissabtes i Diumenges d’11:00h a 15:00h.

Preu de l’entrada

General: 5€.

Com arribar-hi?

Metro: Jaume I (línia 4) i Liceu (línia 3).

Autobusos: línies 45, 59, 91, 120, V13, V15, V17 i autobús turístic.

A peu: es pot arribar a peu donant un petit passeig des d’algun dels punts més cèntrics del centre històric de la ciutat.

Llocs propers d’interès

Plaça Sant Felip Neri
Ajuntament de Barcelona
Catedral de Barcelona
Plaça Sant Jaume de Barcelona
Palau de la Generalitat de Catalunya

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright