Ou com Balla

Actualització 24 juny 2020

Cada any per al dia del Corpus, a Barcelona i d’altres poblacions de Catalunya, se celebra una curiosa tradició, l’Ou com Balla, que consisteix a fer ballar, de forma literal, un ou damunt de l’aigua que emergeix de les fonts situades en els claustres de les esglésies així com en alguns jardins i patis d’edificis públics. Per a la celebració, aquestes fonts es guarneixen amb flors i fruites, gràcies a les quals s’aconseguix una gran vistositat.

Origen i història de la tradició

Poc se sap sobre el motiu que va originar la tradició de l’Ou com Balla, la primera de les teories indica que l’ou representa l’Eucaristia durant el Corpus mentre que la segona posa l’accent en que l’ou representa la fecunditat i el renéixer d’una nova vida. Sobre el seu origen, tot apunta a que va tenir lloc a la Catedral de Barcelona entre el segle XV i el segle XVII, depenent de les fonts, sent la més acceptada la que apunta a l’any 1637.

Ou Com Balla pati Museu Frederic Marès

Temps després de començar a celebrar-se al claustre de la Catedral, l’Ou com Balla va començar a realitzar-se també a la propera Casa de l’Ardiaca, i des de finals del segle XX es van anar afegint altres llocs, tant de Barcelona com de la resta de Catalunya.


Però… com pot ser possible?

Abans de col·locar l’ou damunt del sortidor de la font, es buida i posteriorment se segella amb cera per tapar el forat creat per al seu buidatge. A continuació es col·loca l’ou damunt del sortidor i aquest comença a girar i girar, donant la sensació de que està ballant, d’aquí el seu nom, l’Ou com Balla.

Vídeo de l’Ou com Balla

On i quan se celebra l’Ou com Balla 2021?

Com ja hem comentat anteriorment, aquesta tradició té lloc el dia del Corpus, que se celebra just 60 dies després del Diumenge de Resurrecció. El dia del Corpus cau en dijous però l’espectacle de l’Ou com Balla es pot gaudir, a gran part dels llocs on se celebra, fins al següent diumenge, perquè tothom tingui la possibilitat d’apropar-se a veure aquesta centenaria tradició.

noia amb l'Ou Com Balla

Encara que són moltes les localitzacions de la ciutat on es pot gaudir de la imatge de l’ou ballarí, la inmensa majoria dels barcelonins s’apropen a veure-ho al claustre de la Catedral, ja que és el lloc més característic i conegut. L’horari per veure l’Ou com Balla varia en funció del lloc, ja que aquest normalment coincideix amb l’horari d’obertura dels diferents espais en els quals es realitza.

Ou com Balla Corpus 2021

Aquest any 2021 la festivitat del Corpus tindrà lloc el dijous 11 de juny. En la majoria dels llocs es podrà veure l’ou ballar des del dia 3 de juny i fins al diumenge 6 de juny, encara que pot donar-se el cas puntual que algun dels llocs únicament es pugui veure el mateix dia del Corpus. A continuació us deixem el programa oficial (2021 – pendent).

Llocs on veure l’Ou com Balla 2021

Claustre Catedral Barcelona
c/ del Bisbe, s/n

Jardins Museu Frederic Marès
pl. de Sant Iu, 5

Casa de l’Ardiaca
c/ de Santa Llúcia, 1

Claustre Església Santa Anna
c/ de Santa Anna, 29

Claustre Basílica Puríssima Concepción
c/ de Aragó, 299

Parroquia Sant Jeroni Montbau
pl. Mossen Ferrán Paláu, 3

Jardí Ateneu Barcelonés
c/ de la Canuda, 6

Pati del Museu Marítim
av. de les Drassanes, s/n

Claustre Monestir Pedralbes
Baixada del Monestir, 9

Taller Escola Sant Camil
c/ Ercilla, 57

Mapa dels llocs de Barcelona on veure l’Ou com Balla

Galeria de fotos de l’ou ballarí