Ou com Balla

Actualització 29 maig 2023

Cada any per al dia del Corpus, a Barcelona i d’altres poblacions de Catalunya, se celebra una curiosa tradició, l’Ou com Balla, que consisteix a fer ballar, de forma literal, un ou damunt de l’aigua que emergeix de les fonts situades en els claustres de les esglésies així com en alguns jardins i patis d’edificis públics. Per a la celebració, aquestes fonts es guarneixen amb flors i fruites, gràcies a les quals s’aconseguix una gran vistositat.

Origen i història de la tradició de l’Ou com Balla

Poc se sap sobre el motiu que va originar la tradició de l’Ou com Balla, la primera de les teories indica que l’ou representa l’Eucaristia durant el Corpus mentre que la segona posa l’accent en que l’ou representa la fecunditat i el renéixer d’una nova vida.

Ou Com Balla pati Museu Frederic Marès

Sobre el seu origen, tot apunta a que va tenir lloc a la Catedral de Barcelona entre el segle XV i el segle XVII, depenent de les fonts, sent la més acceptada la que apunta a l’any 1637.


Temps després de començar a celebrar-se al claustre de la Catedral, l’Ou com Balla va començar a realitzar-se també a la propera Casa de l’Ardiaca, i des de finals del segle XX es van anar afegint altres llocs, tant de Barcelona com de la resta de Catalunya.

Però… com pot ser possible que un ou balli?

Abans de col·locar l’ou damunt del sortidor de la font, es buida i posteriorment se segella amb cera per tapar el forat creat per al seu buidatge. A continuació es col·loca l’ou damunt del sortidor i aquest comença a girar i girar, donant la sensació de que està ballant, d’aquí el seu nom, l’Ou com Balla.

Vídeo de l’Ou com Balla en acció

On i quan se celebra l’Ou com Balla 2023?

Com ja hem comentat anteriorment, aquesta tradició té lloc el dia del Corpus, que se celebra just 60 dies després del Diumenge de Resurrecció. El dia del Corpus cau en dijous però l’espectacle de l’Ou com Balla es pot gaudir, a gran part dels llocs on se celebra, fins al següent diumenge, perquè tothom tingui la possibilitat d’apropar-se a veure aquesta centenaria tradició.

noia amb l'Ou Com Balla

Encara que són moltes les localitzacions de la ciutat on es pot gaudir de la imatge de l’ou ballarí, la inmensa majoria dels barcelonins s’apropen a veure-ho al claustre de la Catedral, ja que és el lloc més característic i conegut. L’horari per veure l’Ou com Balla varia en funció del lloc, ja que aquest normalment coincideix amb l’horari d’obertura dels diferents espais en els quals es realitza.

Dates Ou com Balla Corpus 2023

Aquest any 2023 la festivitat del Corpus tindrà lloc el dijous 8 de juny. En la majoria dels llocs es podrà veure l’ou ballar des del dia 8 de juny i fins al diumenge 11 de juny, encara que pot donar-se el cas puntual que algun dels llocs únicament es pugui veure el mateix dia del Corpus.

Programa oficial Ou com Balla Corpus 2023


Llocs on veure l’Ou com Balla 2023

Claustre Catedral Barcelona

c/ del Bisbe, s/n

Jardins Museu Frederic Marès

pl. de Sant Iu, 5

Casa de l’Ardiaca

c/ de Santa Llúcia, 1

Claustre Basílica Puríssima Concepción

c/ de Aragó, 299

Jardí Ateneu Barcelonés

c/ de la Canuda, 6

Pati del Museu Marítim

av. de les Drassanes, s/n

Claustre Monestir Pedralbes

Baixada del Monestir, 9

Taller Escola Sant Camil

c/ Ercilla, 57

Mapa dels llocs de Barcelona on veure l’Ou com Balla

Portes obertes a Barcelona durant la festivitat del Corpus 2023

Ajuntament de Barcelona

8 juny 2023

de 10:00h a 20:00h

Arxiu Històric Casa de l’Ardiaca

8 juny 2023

de 10:00h a 20:00h

Ateneu Barcelonés

8 juny 2023

d’11:00h a 20:00h

La Casa dels Entremesos

8 juny 2023

de 10:00h a 20:00h

La Catedral de Barcelona

8 juny 2023

de 09:30h a 17:30h

Museu Frederic Marès

8 juny 2023

de 10:00h a 19:00h

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

8 juny 2023

de 10:00h a 17:00h

Galeria de fotos de l’ou ballarí

error: @ Contenido protegido por derechos de autor.