Sant Joan y Verbena Barcelona

Actualització 21 jul. 2023

Tot i que el dia o Diada de Sant Joan és celebra el 24 de juny, la part més coneguda i viscuda de la festivitat és la Revetlla o Nit de Sant Joan, que se celebra durant la nit prèvia, del 23 al 24 de juny.

Història, tradicions i propostes de Sant Joan a Barcelona

Tot sembla indicar que aquesta celebració, molt arrelada tant a Barcelona com en la resta de Catalunya i moltes poblacions d’Espanya, encara que com és normal amb algunes diferències i particularitats i que també té gran importància en altres països d’Europa, és una adaptació cristiana de l’ancestral tradició de celebrar el solstici d’estiu o, el que és el mateix, la nit més curta de l’any.


Així doncs, la data real del solstici d’estiu, que sol ser entre el 20 i el 22 de juny, va passar a celebrar-se la nit del 23 al 24 de juny, aquesta última data del naixement de l’apòstol Sant Joan Baptista.

Què és exactament una “Revetlla”?

Per Revetlla s’entén tot tipus de festa que se celebra a l’aire lliure i a la nit i en la qual la música és part protagonista de la mateixa. Pel que fa a la Revetlla de Sant Joan, l’altre element imprescindible per a la seva celebració és el foc, ja sigui en forma de grans fogueres, torxes, petards o focs artificials. A més, i com sol ocórrer en tota celebració, la gastronomia també té un paper protagonista.

La Foguera de Sant Joan: Origen i simbologia

Origen
L’arrelada tradició d’encendre una foguera durant la nit de Sant Joan prové del ritu pagà que, amb aquesta acció intentava imprimir un extra d’energia a la llum solar que, des d’aquell moment començava a perdre força, fent que els dies fossin cada vegada més curts. Per contra, els textos sagrats diuen que Zacaries a manar encendre una foguera per anunciar als quatre vents el naixement del seu fill Joan.

Simbologia i rituals
La simbologia sobre l’ús del foc i en concret sobre l’encès de fogueres és molt àmplia però podria reduir-se a la creença de que el foc tenia poders purificadores. Amb la intenció de renovar-se, moltes persones cremaven, i encara avui dia solen fer-ho, mobles i objectes vells així com diferents peces de roba. També és tradició saltar per sobre de les fogueres més petites i les flames de les quals són més baixes encara que és alguna cosa que no és precisament del tot segur ;).

On i com se celebra la Nit de Sant Joan a Barcelona?

Per entendre la importància de la Revetlla de Sant Joan a Barcelona i Catalunya la nit del 23 al 24 de juny, és suficient amb comentar que es tracta de la segona nit més esperada i important de l’any, sent a més, molt més viscuda i celebrada que la pròpia festivitat de Sant Joan del dia 24.

Els llocs de celebració són molt variats, des de les cases particulars, fins als propis carrers i places, passant per bars i discoteques i les platges en les poblacions costaneres.

Festes populars de Sant Joan
Molts pobles de la província de Barcelona i de la resta de Catalunya organitzen la seva pròpia festa popular, en la qual els veïns es troben i sopen en grup per festejar la Nit de Sant Joan.

El mateix ocorre a Barcelona, on solen organitzar-se diverses festes populars als diferents barris de la ciutat. En aquests casos, els encarregats d’organitzar les celebracions solen ser les associacions de veïns. Sobretot als pobles, també és habitual gaudir d’un espectacle de focs artificials.

Sant Joan a les Platges
Un altre punt de celebració tradicional i imprescindible a Barcelona, igual que a la resta de poblacions costaneres de Catalunya, són les platges, sobretot entre els més joves. Així doncs, abans de fosquejar, les platges s’omplen d’amics situats en grups més o menys grans i que solen escoltar música per animar la nit.

Es porten el sopar (entrepans, borses de patates, coses per picar i fins i tot en alguns casos preparacions més elaborades a més de refrescos, cervesa, vi i cava).

Per il·luminar-se i donar un toc colorit a la nit, solen col·locar algunes torxes al seu voltant i, per descomptat, disparar alguns petards i llançar focs artificials. També és habitual que els més atrevits gaudeixin d’un bany nocturn al mar.

Sant Joan a les cases i terrats
En moltes cases, les famílies o grups d’amics sopen animadament i després, en moltes ocasions, pugen al terrado o surten a la balconada a tirar uns petards o focs artificials. En el cas de no ser possible, solen baixar al carrer per gaudir de l’ambient festiu en la celebració popular més propera.

Restaurants, bars i discoteques
Altra manera de gaudir de la Revetlla de Sant Joan és sopant en un restaurant dels que solen oferir un menú especial per gaudir de la Nit de Sant Joan. Posteriorment, alguns d’aquests restaurants ofereixen un espectacle i la possibilitat de seguir gaudint de la revetlla dins el local. De no ser així, es pot prosseguir la festa fins a altes hores de la nit als bars i discoteques que organitzen una nit temàtica.

Reserva les millors festes durant la Nit de Sant Joan


Opium Barcelona
Data: 23 juny
Horari: 23:30h-05:00h
Adreça: Passeig Marítim Barceloneta, 34
Preu: 15€ / 30€
Pacha Barcelona
Data: 23 juny
Horari: 23:59h-05:00h
Adreça: Passeig Marítim Barceloneta, 38.
Preu: 10€ / 20€
La tradicional Coca de Sant Joan

Coca de Sant Joan

El producte gastronòmic més conegut a Barcelona i Catalunya per acompanyar la celebració de Sant Joan és la coneguda Coca de Sant Joan. Originalment, era una espècie de coca feta amb ous i de forma rodona, com a clara picada d’ullet al sol.

En l’actualitat, i segurament per sort, les receptes de la Coca de Sant Joan han evolucionat i inclouen nous ingredients (pinyons, fruita seca, llardons, farcit opcional de crema o nata, etc.) i la seva forma s’ha allargat, aconseguint en la seva forma tradicional actual un llarg que sol ser aproximadament el doble del seu ample. La coca es consumeix tant durant la Revetlla, la nit del 23 de juny, com durant el menjar del dia de Sant Joan, el 24 de juny.

Nit de Sant Joan 2024 a Barcelona y Catalunya

Els aspectes més atractius visualment de la Nit de Sant Juán són els focs artificials i les fogueres. I encara que és cert que, almenys a Barcelona, l’encès de fogueres va patir un important descens durant la primera dècada del nou mil·lenni, per sort aquesta dinàmica s’ha revertit durant els últims anys.

Programa oficial Nit de Sant Joan 2024 a Barcelona


Així doncs, les antany tan nombroses fogueres que il·luminaven amb el seu foc i gairebé de manera improvisada gairebé tots els carrers i places de Barcelona, han tornat a incrementar-se, encara que això sí, de forma molt més controlada i segura i amb els permisos necessaris.

Algunes propostes per passar la revetlla Sant Joan 2024 a Barcelona

Informació Sant Joan 2024 per confirmar

Foguera i revetlla a Gràcia
Foguera, revetlla popular i concert
pl. de la Vila de Gràcia i pl. de la Virreina
23 juny
de 18:00h a 03:00h
gratis
Revetlla de Sant Joan al Raval
Sopar popular, concerts, batucada
Rambla del Raval
23 juny
de 18:00h a 00:00h
gratis (sopar 10€)
Revetlla a Sant Antoni
Construcció i encesa de la foguera, correfoc i concerts
c/ Viladomat (entre Floridablanca y Tamarit)
23 juny
de 20:00h a 00:00h
gratis
Revetlla a Sarrià
Cena, bingo y fiesta
pl. de Mañé i Flaquer, 1
23 juny
A partir de les 20:00h
Gratis (opció sopar amb reserva prèvia)

Mapa de les fogueres oficiales Sant Joan 2024 Barcelona

Com moure’s per Barcelona durant la nit de Sant Joan?

El Metro i la resta del transport públic durant la Nit de Sant Joan

METRO: les línies de metro de Barcelona funcionaran de manera ininterrompuda des de les 05:00h del dissabte 23 de juny i fins les 23:59h del diumenge 24 de juny.

ATM: el consorci ATM, de qui depenen els autobusos nocturns de l’àrea metropolitana de Barcelona, reforçarà el nombre d’autobusos per donar un millor servei.

TRAM: el tramvia funcionarà durant tota la nit de Sant Joan amb intervals que varien entre els 15 i els 30 minuts.

FGC: els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya funcionaran fins a les 02:00h de la nit de Sant Joan i reprendran el servei a les 06:00h.

RENFE rodalies: les línies de rodalies de RENFE funcionaran fins a la mitjanit de la nit de Sant Joan i reprendran el servei a les 06:00h del dia 24.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright