Plaça de Sant Felip Neri Barcelona

Actualització 01 juny 2023

Un dels llocs amb més encant que amaga Barcelona, i segurament una de les nostres febleses, és la plaça de Sant Felip Neri. Malgrat trobar-se en un dels punts més transitats del Barri Gòtic, fins fa no massa anys aquesta singular plaça semblava romandre oculta a la multitud de visitants que recorrien el centre de la ciutat. Ara ja no és així però, per sort, durant uns certs moments del dia encara és possible gaudir amb tranquil·litat d’aquest racó (semi) ocult de Barcelona.

Tota la informació sobre la Plaça de Sant Felip Neri de Barcelona

El motiu que fa que encara sigui un lloc desconegut per a moltes persones (tant turistes com propis ciutadans de Barcelona, és que l’accés a la plaça es realitza a través de dos estrets carrers, fet que fa que passi desapercebuda i només s’arribi a ella si realment l’estàs buscant o si sou d’aquelles persones a les quals els encanta “perdre’s” per la ciutat.

Plaça Sant Felip Neri

Una vegada s’arriba a la plaça, alguns dels adjectius que més s’escolten l’hora de definir-la són ‘bella’, ‘romàntica’, ‘meravellosa’, ‘encantadora’ i així fins a un llarg etcètera.

Malgrat la seva bellesa, la plaça de Sant Felip Neri amaga a la seva esquena una tràgica història. Un fet ocorregut durant la Guerra Civil Espanyola i que ha marcat per sempre a la plaça.

Història de la Plaça Sant Felip Neri de Barcelona

Malgrat la seva gran bellesa i encant, la veritat és que darrere l’origen de la plaça de Sant Felip Neri es troba un tràgic fet històric, ja que aquest escenari va ser protagonista d’un dels episodis més cruents ocorreguts durant la Guerra Civil Espanyola.

Va ser exactament el 30 de setembre de 1938, dia en què una bomba va caure sobre l’església de Sant Felip Neri, amb el fatídic resultat de 42 morts. La majoria dels morts, van ser nens de l’escola Sant Felip Neri, contigua a l’església, que s’havien refugiat en ella davant els bombardejos realitzats sobre Barcelona.

església de Sant Felip Neri

A conseqüència d’aquests bombardejos es van destruir diversos edificis de la zona, obrint-se una esplanada fins llavors inexistent i que actualment és la plaça de Sant Felip Neri. Malgrat sofrir importants danys, per sort, l’església va resistir i va romandre en peus.


Per a emplenar part del buit deixat pels edificis derruïts es va decidir, a mitjan segle XX, traslladar pedra a pedra alguns edificis gòtics d’altres parts del centre històric de la ciutat i que, per raons urbanístiques, havien de ser demolits. Així doncs, per a mantenir aquesta harmonia gòtica del conjunt es va cobrir amb pedres la més moderna façana de l’Hotel Neri, donant com a resultat una bella plaça que no és tan antiga com podria semblar en un principi.

En quines coses fixar-se quan es visita la Plaça?

Són molts els elements en els quals fixar-se en arribar a la plaça i com no volem que us deixeu cap us els comentem a continuació.

Marques de metralla a la façana de l’església

A l’hora de visitar la plaça de Sant Felip Neri, una de les coses que criden més l’atenció són les marques visibles a la façana de l’Església de Sant Felip Neri. Aquestes marques, no són una altra cosa que restes de la metralla provocada per la bomba que va caure. Tot i que a vegades es comenta que les marques són restes de metralla producte d’afusellaments duts a terme a la façana de l’església, això no és cert.

L’Església de Sant Felip Neri

Obra de l’arquitecte Pere Bertrán, l’església de Sant Felip Neri es va construir entre els anys 1721 i 1722 i és una de les poques construccions barroques que queden en l’actualitat a la ciutat.

El Perfum: una de les pel·lícules rodades a la plaça Sant Felip Neri

La pel·lícula “El Perfum: història d’un assassí”, adaptació cinematogràfica de la famosa novel·la de Patrick Suskind, és una de les pel·lícules que s’ha rodat en la Plaça de Sant Felip Neri. Concretament destaca una escena nocturna de tràgic final.

També altres carrers del centre del Barri Gòtic van ser escenari de la pel·lícula. A més, altres pel·lícules i sèries han triat com a escenari d’alguna de les seves escenes a l’encantadora plaça de Sant Felip Neri.

La font central de la plaça

Al centre de la petita plaça es troba una font de forma octogonal que li dóna el plus necessari perquè la plaça tingui aquest toc màgic. Cal destacar el gran plaer que produeix escoltar durant la nit l’aigua que brolla de la font.

La terrassa de l’Hotel Neri

Les poques taules de la terrassa del restaurant de l’Hotel Neri són el lloc ideal per descansar mentre es pren alguna cosa. al mateix temps que s’admira i gaudeix de l’encant intrínsec de la plaça i de l’anar i venir de persones.

font i terrassa plaça Sant Felip Neri

Quan és millor visitar la plaça de Sant Felip Neri?

Des de irBarcelona us recomanem visitar la plaça tant de dia com de nit ja que la imatge que projecta és radicalment oposada i en la qual en la majoria de les ocasions es respira una gran pau i tranquil·litat.


Aquesta sensació, solament es veu interrompuda en alguns moments pels nens de l’escola Sant Felip Neri, que solen utilitzar la plaça a manera de pati, per un grup de turistes que fan una visita guiada o per les xerrades que es produeixen en la terrassa del restaurant o, de vegades,

Visitar la Plaça Sant Felip Neri de dia

De dia us recomanaríem que us acostéssiu a la plaça i aprofitéssiu per a prendre-us alguna cosa a la terrassa del bar-restaurant de l’Hotel Neri, gaudint del recés de pau que transmet i que és impossible imaginar-se que pugui existir quan a escassos metres passegen centenars o milers de turistes.

Visitar la Plaça Sant Felip Neri durant la nit

Quan comença a fosquejar és quan la plaça es torna més màgica i romàntica, encara que reconeixem que al tractar-se d’un lloc fosc i apartat en algunes persones pugui provocar una certa sensació incertesa endinsar-se en un dels dos carrers que ens permet arribar a la plaça. Però no us el penseu dues vegades i avanceu, us podem assegurar que realment valdrà la pena.

Abans d’arribar a la plaça us suggerim que, si el temps acompanya, us compreu un gelat en alguna de les gelateries més pròximes. D’aquesta manera, un cop a la plaça, podreu gaudir d’ell asseguts en la font central. Si aneu en parella i arribeu a la plaça a altes hores de la nit podeu tenir la sort de gaudir de la plaça per a vosaltres sols. Fet que ho convertirà en un moment realment romàntic.

Galeria de fotos

On està la Plaça de Sant Felip Neri? Mapa i com arribar

Com hem comentat prèviament, la plaça de Sant Felip Neri es troba en un lloc molt cèntric però apartada del recorregut habitual de persones que transiten per la zona. Situada a pocs metres de la Catedral de Barcelona i de la Plaça de Sant Jaume, arribar a ella és més fàcil del que podria semblar.

Existeixen dos accessos possibles a la plaça. Nosaltres us hem preparat un petit mapa en el qual us mostrem el lloc on es punt on es troba la plaça i el camí de més fàcil accés.

Adreça

plaça de Sant Felip Neri, Barcelona.

Com arribar?

Metro: Catalunya (línia 1 i 3), Liceu (línia 3) i Jaume I (línia 4).

FGC i Renfe: Catalunya.

Autobusos: línies 45, 59, 91, 120, V13, V15, V17 i autobús turístic.

Llocs propers d’interès

Catedral de Barcelona
Mercat de Santa Caterina de Barcelona
Les Ramblas de Barcelona
Plaça Sant Jaume
Palau de la Generalitat de Catalunya

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright