Actualització 08 març 2024

Al Carmel es troba un dels espais més bonics, apartats i amb més encant de la ciutat. Estem parlant del mirador del Búnquer del Carmel, situat a la part alta del Turó de la Rovira (al Parc del Guinardó), un lloc des d’on s’observa la que, segurament, sigui la millor panoràmica de la ciutat.

Toda la información sobre los Búnkers del Carmel y el Mirador del Turó de la Rovira

L’espai del Turó de la Rovira pertany al patrimoni de la ciutat de Barcelona i és una de les seus del Museu d’Història de Barcelona. Això no significa que el seu accés sigui restringit o que s’hagi de pagar, ja que l’accés és lliure i gratuït.

Detalls i informació bàsica per a visitar els búnquers del Carmel


Horari d’estiu: de 9:00h a 19:30h.

Horari d’hivern: de 9:00h a 17:30h.

Preu entrada: accés gratis.

Com arribar: tota la informació aquí.

Ostracisme i fama dels Búnquers del Carmel

La situació d’ostracisme en la qual inicialment es trobava el mirador del Carmel ha sofert un important canvi durant els darrers anys, sobretot entre els habitants de la ciutat i en gran part degut a les espectaculars fotografies que, les persones que ja s’havien animat a pujar-hi, compartien a les xarxes socials.

A la promoció d’aquest meravellós mirador també ha ajudat de forma significativa el fet que hagi estat l’escenari escollit d’algunes conegudes pel·lícules (com per exemple “Tengo Ganas de Ti”, protagonitzada per l’actor Mario Casas) així com de nombrosos anuncis de televisió i cartells publicitaris de tot tipus.

Tot això ha fet possible que, pujar fins a l’alt del Turó de la Rovira per gaudir de l’espectacular vista de 360º sigui una activitat imprescindible, tant per als habitants de Barcelona com, cada vegada més, per als turistes que passen uns dies a la ciutat.

Un cop estigueu a dalt de tot del turó, les fantàstiques vistes de 360º no seran les úniques protagonistes, ja que allà hi ha uns búnquers, utilitzats com a bateria antiaèria, que es van construir durant el transcurs de la Guerra Civil Espanyola amb l’objectiu de defensar la ciutat dels bombardejos que la van sacsejar.

posta de sol Turó de la Rovira

Un cop finalitzada la guerra, i amb el pas dels anys, les immediacions de l’emplaçament dels búnquers van ser aprofitades per construir varies barraques que van acabar conformant el conegut com a barri dels Canons, canons que van estar allà fins a començament de la dècada dels 90. Anys després es va realitzar una rehabilitació de l’espai i el 10 de març de 2011 es va inaugurà com l’actual mirador i espai històric.

Com gaudir millor del mirador dels Búnquers del Carmel?

El Turó de la Rovira no disposa de llocs amb ombres on protegir-se del sol, per tant, si hi pugeu algun dels mesos més calorosos de l’any és recomanable fer-ho a mitja tarda, quan la calor comença a afluixar una mica.


A més a més, d’aquesta forma podreu allargar la vostra presència en el mirador per gaudir d’un dels majors plaers que ofereix, el de poder veure el vesprejar sobre Barcelona mentre observeu com es tenyeixen de vermell els edificis i llocs més característics del skyline de Barcelona.

Llocs emblemàtics divisibles des el mirador?

Sagrada Família
W Barcelona Hotel
Torre Mapfre i Hotel Arts
Muntanya del Tibidabo
Torre de Collserola
Central Tèrmica del Besòs

Una altra opció molt recomanable, només reservada a les persones que no els importi matinar, és la de pujar fins al mirador quan encara és de nit per poder gaudir de la sortida del sol des de les altures.

vistes de la Sagrada Familia

I tant si sou aficionats a la fotografia com si no ho sou, no us deixeu la càmera de fotografiar per poder immortalitzar com va canviant el paisatge a mesura que avancen les hores. La veritat és que la ciutat de Barcelona ens ofereix poques coses més boniques que aquesta.

A la nostra pàgina de Facebook podeu veure diverses fotos que hem fet en algunes de les nostres visites al mirador.

Fer un pícnic

I ja que us hem convençut per que us quedeu a veure la posta de sol, o almenys hem fet tot el possible per fer-ho… Per què no aprofitar el moment per fer un picnic per sopar?


El cert és que resulta una experiència ideal, tant si la feu amb amics com si opteu per quelcom més íntim i romàntic en parella. I sinó heu tingut temps de preparar el pícnic us recomanem que us passeu pel bar-restaurant Las Delicias, on podreu comprar alguna cosa per emportar (imprescindible provar les seves patates braves).

Com ja hem comentat anteriorment l’accés al mirador del Turó de la Rovira és gratuït i no es regeix per cap horari (només té un horari predeterminat la visita als espais museístics), així que per l’única cosa que us haureu de preocupar és de mirar la previsió meteorològica per anar-hi un dia en què es pugui gaudir d’unes clares vistes de Barcelona.

Recomanació

Si solament voleu gaudir de les vistes i no teniu intenció de visitar els espais museístics (accessibles dissabtes i diumenges de 10:00h a 15:00h) us recomanem, sempre que us sigui possible, que intenteu pujar al Turó de la Rovira de dilluns a dijous, evitant així els caps de setmana i els dies festius, ja que entre setmana és quant menys gent hi puja i es pot gaudir amb més tranquil·laitat de les vistes i de l’entorn.

Exposició i espai museístic MUHBA Turó de la Rovira

Des de l’any 2015, després d’una sèrie de reformes dutes a terme per l’Ajuntament de Barcelona amb l’objectiu de realitzar la museificació d’alguns dels espais, es pot visitar l’interior de diversos búnquers: el Pavelló d’Oficials, el Pavelló de la Tropa i el Lloc de Comandament de la Bateria.

En el seu interior es troben diversos panells informatius que narren la història dels búnquers així com l’ús que les tropes donaven a cadascun dels espais i com hi vivien durant els anys de la Guerra Civil Espanyola.

Detalls per a visitar millor els Búnquers del Carmel

De maig a octubre
Dimecres de 10:00h a 14:00h.
Dissabte i diumenge de 10:00h a 15:00h.
De juny a setembre
Dimecres, divendres, dissabte i diumenge de 16:00h a 19:00h.

Informació i reserves: reservesmuhba@bcn.cat / 93 256 21 22.
Tancat: 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre (només l’espai museístic).
Preu: Visita gratuïta.

També es pot visitar l’exposició “Barcelona al límit” on s’explica com es van viure als voltants els bombardejos que patia la ciutat així com l’evolució experimentada a la zona després de la finalització de la guerra, on un gran nombre de famílies sense molts recursos van construir les seves barraques.

Galeria de fotos

Mapa i com arribar al Turó de la Rovira i als Búnquers

Si bé la seva ubicació apartada fa que l’accés al mirador no sigui del tot senzill, la veritat és que arribar-hi no és tant complicat com podria semblar, ja que ho podeu fer tant amb transport públic com amb vehicle privat (moto o cotxe). A continuació trobaràs tota la informació per a pujar fins al mirador del Turó de la Rovira.

Amb transport públic

Autobusos:
Línies 22, 24, 86, 119 i V19.

Metro:
Guinardó i Hospital de Sant Pau (línia 4) o El Coll/ La Teixonera (línia 5). El metro us aproxima al Turó de la Rovira però no us deixa precisament molt a prop d’allà, així que si opteu per aquest mitjà de transport haureu de continuar el trajecte una bona estona a peu o agafar un dels autobusos que us hem comentat (línia 4) o El Coll – La Teixonera (línia 5).

Si aneu amb transport públic des de irBarcelona us suggerim l’ús de l’autobús, ja que us apropa molt més al mirador respecte el metro.


Mapa més gran

taxi (reserva online)

Amb vehicle privat

Info
Esdevé relativament fàcil aparcar el cotxe o la moto a les proximitats del mirador, en canvi, no és tant fàcil arribar-hi sense perdre’s. Per aquest motiu, us hem indicat una ruta des del centre de Barcelona fins al mateix mirador del Carmel.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright