48H Open House Barcelona 2021: Festival Arquitectura

Actualització 22 febr. 2024

48H Open House Barcelona és el festival d’arquitectura que cada any té lloc a la ciutat de Barcelona i que forma part d’Open House Worldwide, una organització internacional centrada en la promoció i difusió de l’arquitectura.

El festival es va celebrar per primera vegada a Barcelona l’any 2010 i el seu èxit va ser immediat. Des de llavors, després de cada edició, la seva fama i transcendència han anat en augment, de la mateixa manera que ho han fet el nombre d’edificis històrics, obres i estructures arquitectòniques de cert interès que es poden visitar i les activitats paral·leles que es programen.

Tota la informació sobre el 48H Open House Barcelona

Si per algun motiu és conegut el Festival 48H Open House Barcelona és per oferir unes jornades de portes obertes a un gran nombre d’edificis, obres i estructures d’un cert interès arquitectònic.


Les visites, que en funció de les característiques de cada lloc i de com ho hagi organitzat el festival, es poden realitzar per lliure, mitjançant recorreguts guiats (duts a terme per arquitectes o estudiants d’arquitectura) o d’ambdues formes, són gratuïtes.

Així doncs, es tracta d’una oportunitat única per accedir a l’interior d’edificis i estructures on l’accés no és possible o es troba restringit a una part de les seves instal·lacions o o de conèixer més profundament, gràcies a les visites guiades que es programen, alguns llocs que, habitualment, sí són accessibles.

Edició 2024 del 48H Open House Barcelona

Tot i que l’edició de 2010 se celebra durant el dissabte i diumenge d’un únic cap de setmana, no tots els edificis i llocs que hi participen poden visitar-se durant aquests dos dies. Per aquest motiu, és molt important consultar si l’edifici o edificis que es volen visitar obren tant el dissabte com el diumenge o només un dels dos dies.

També resulta imprescindible assegurar-se de l’horari de visita (en alguns casos obren durant tot el dia mentre que en d’altres romanen tancats durant l’hora de dinar o només obren al matí.

Dades edició 2024 del 48H Open House Barcelona

Dates: tercer cap de setmana d’octubre (pendent de confirmació).
Horaris: variable, en funció de l’edifici.
Nº Edificis oberts: 220 (consulta el llistat amb tots els edificis (pendent).
Nº Voluntaris: 1000 (aproximadament).
Accés normal: gratis.
Amics del Festival: 50€ (accés prioritari).
Programa complet 2024: disponible al Web oficial.

És necessari reservar per visitar els edificis durant el festival?

Encara que no és el més habitual, per visitar algun dels edificis que participen en el festival i a causa de les característiques o limitacions d’aquests llocs, és obligatori fer una reserva prèvia, sempre gratuïta. Per aquest motiu, us animem a consultar la fitxa de cada edifici al programa oficial, al que es pot accedir mitjançant l’enllaç que es troba unes línies més amunt.

Mapa edificis i llocs destacats 48H Open House Barcelona 2024

Prement sobre la imatge del mapa s’accedeix al mapa oficial, en el qual es mostren tots els edificis i llocs d’interès que participen en l’edició de 2024.

Edició 2024 del 48H Open House Barcelona

Itineraris guiats durant el festival d’arquitectura

A més de les visites guiades, el festival proposa altres activitats, sent segurament una de les més destacades l’organització d’itineraris guiats en els quals, com no podia ser d’una altra manera, es posa el focus d’atenció en l’arquitectura.

Aquests recorreguts es fan tant pels carrers de Barcelona com per algunes zones de certs pobles propers així com per la ciutat convidada, que canvia durant cada edició. Per participar en aquests recorreguts és necessari registrar-se prèviament.

Sortejar les cues sent “Amic del Festival”

La immensa quantitat de persones que participen cada any en les jornades de portes obertes del Festival d’Arquitectura de Barcelona provoca que, per accedir a l’interior d’alguns dels edificis, estructures o obres arquitectòniques de major interès o que es troben situades a les zones mes cèntriques de la ciutat, de seguida es formin llargues cues, fins i tot abans que s’iniciï l’horari de les visites.

La forma més fàcil d’evitar aquestes cues és fer-se “Amic del Festival”. Té un cost de 50€ i, a més de l’accés prioritari a l’interior dels edificis durant el festival, inclou altres beneficis.

Beneficis “Amic del Festival”

Accés prioritari

Visites exclusives

Accessos sense reserva prèvia

Catàleg del Festival

Assistència “Festa d’Amics”

Assistència “Festa de Voluntaris”

Una segona opció, molt més econòmica, per evitar o, almenys, sortejar les cues que es formen, és la d’“estudiar” detalladament el llistat d’edificis que componen l’edició del 48H Open House Barcelona així com els horaris d’obertura de tots aquells que us interessi visitar.


D’aquesta manera es pot organitzar la jornada, escollint d’entre els llocs més importants i a priori més concorreguts el que desperti un major interès en vosaltres i, així, arribar a l’entrada uns minuts abans que obri les seves portes.

A la sortida d’aquesta visita, i com per poder accedir a l’interior d’un altre edifici que tingui una gran fama o que estigui situat al centre Barcelona segurament s’haurà de fer una bona estona de cua, el millor és desplaçar-se a altres zones de la ciutat, més allunyades del centre, on es poden visitar de forma molt més tranquil·la i sense haver de fer gairebé cua llocs realment fantàstics. Si feu aquest pla el dissabte i, com esperem, us funciona… sempre el podeu repetir el diumenge ;).

Objectiu de l'”Open House Worldwide”

L’organització “Open House Worldwide”, també coneguda com “Open House Family”, va néixer a Londres l’any 1992 amb l’objectiu de promocionar l’arquitectura, fent-la més accessible i interessant al major nombre de persones possible.

Per a aquest motiu, i entre altres activitats, es van organitzar jornades de portes obertes a una sèrie d’edificis i obres arquitectòniques particulars, realitzant-se instructives visites guiades per part de diversos arquitectes.

Des d’aquell llunyà 1992, l’organització no ha parat de créixer i ja són unes 40 ciutats les que, cada any i sempre sota la tutela d’“Open House Worldwide”, organitzen el seu propi festival d’arquitectura.

El paper dels voluntaris dins del festival

La participació dels voluntaris per aconseguir treure endavant amb èxit un festival de les característiques del 48H Open House Barcelona és primordial.

Malgrat ser molt nombrosos, els voluntaris es poden dividir bàsicament en dos grups, els que tenen un perfil professional o semiprofesional (com per exemple estudiants o graduats en arquitectura que realitzen les visites guiades als edificis així com diversos arquitectes que han projectat o reformat un edifici i que expliquen tots els detalls del treball realitzat) així com els que no compten amb un perfil relacionat amb l’arquitectura però que ajuden en les nombroses tasques de preparació i organització de l’esdeveniment.

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright