millors patates braves Barcelona

Actualització 24 juny 2023

Les patates braves o braves són una de les tapes més conegudes de la nostra gastronomia. Tant ès així que la seva gran fama ha traspassat fronteres, sent molts els turistes que visiten Barcelona o qualsevol altre ciutat de Catalunya o Espanya que van a la recerca de qualsevol bar o restaurant on poder-les assetjar.

El problema, tant per ells com per a nosaltres que hi vivim, és que no tots els bars o restaurants ofereixen unes patates braves preparen les patates braves amb patates fresques i no congelades i amb una sala o salses elaborades artesanalment i no amb salses de pot.

Per aquest motiu, en aquest article us hem preparat un llistat i un mapa amb els bars i restaurants de Barcelona en els quals poder menjar les millors patates braves de Barcelona.

On menjar les millors patates braves de Barcelona

Per fortuna, el nombre de bars i restaurants de Barcelona en els quals cuinen unes bones patates braves és molt ampli. I és que, als locals històrics als quals (gairebé) tots els Barcelonins hem anat alguna vegada a prendre unes tapes i, en conseqüència, a menjar unes braves, se’ls han afegit nous bars i restaurants que han intentat, i aconseguit, innovar en la recepta més tradicional per oferir autèntiques delícies gastronòmiques.

Patates Braves Fàbrica Moritz

Aquest nou boom per les patates braves, també ha animat a d’altres bars ha millorar la seva pròpia recepta, amb l’objectiu d’atreure als cada vegada més exigents clients Barcelonins. Així doncs, a continuació us oferim un llistat i un mapa amb els bars i restaurants de la ciutat en els quals us podem assegurar que, cadascun amb la seva pròpia recepta, prepararen unes excel·lents patates braves.

Els millors bars i restaurants on menjar patates braves a Barcelona


QUILLOBAR
c/ del Rec Comtal 2
La Ribera – Born
3,90€
+ info
BAR JAI-CA
c/ de Ginebra 9-13
La Barceloneta
€€ 5,20€
+ info
FRAGMENTS CAFÈ
pl. de la Concòrdia, 12
Les Corts
€€ Por determinar
+ info
TELEFÈRIC RESTAURANT
pl. del Dr. Letamendi, 27
L’Eixample
€€ 5€
+ info
ELSA Y FRED
c/ del Rec Comtal, 11
La Ribera – El Born
€€ Por determinar
+ info
PLA DE LA GARSA
c/ dels Assaonadors, 13
La Ribera – El Born
€€ 6,50€
+ info
L’ESCOPINYA I EL CUCO
c/ de Vallespir, 136
Les Corts
23,25€
+ info
STOP & MOS
Els Encants – Fira Bellcaire
L’Eixample
Por determinar
+ info
LA MUNDANA
c/ de Vallespir, 93
Sants
€€€ 8,50€
+ info
BAR DEL PLA
c/ de Montcada, 2
La Ribera – Born
4€
+ info
BAR EL TOMÁS DE SARRIÀ
c/ Major de Sarrià, 49
Sarrià – Sant Gervasi
2,55€
+ info
LA BOMBETA
c/ de La Maquinista, 3
La Barceloneta
3,90€
+ info
SENYOR VERMUT
c/ de Provença, 85
L’Eixample
2,95€
+ info
SOMORROSTRO
c/ de Sant Carles, 11
La Barceloneta
4€
+ info
PLATERETS
c/ de Milà i Fontanals, 29
Gràcia
€€ 4,70€
+ info
SOL SOLER
pl. del Sol, 21
Gràcia
3,80€
+ info
LA GARCHETTA
c/ de Pujades, 445
El Besòs i El Maresme
3,75€
+ info
VIVANDA
c/ Major de Sarrià, 134
Sarrià – Sant Gervasi
4,50€< + info
BODEGA LA PALMA
c/ de la Palma de Sant Just, 7
Barrio Gótico
€€ 5€
+ info
BARBUT
c/ de Bonavista, 8
Gràcia
€€ 6,50€
+ info
FÀBRICA MORITZ
rnd. de Sant Antoni, 39-41
L’Eixample
3,95€
+ info
BODEGA BARTOLÍ
c/ del Vallespir, 41
Sants
3€
+ info
BAR MENDIZÁBAL
c/ de la Junta de Comerç, 2
El Raval
€€ 4,70€
+ info
ANTÚNEZ
c/ de Neptú, 18
Gràcia
€€ 6,60€
+ info
EL TAP
c/ de Constança, 8
Les Corts
4€
+ info
VERMUTERÍA LOU
c/ de L’escorial, 3
Gràcia
4€
+ info
CÈNTRIC BAR
c/ de Las Ramelleres, 27
El Raval
4€
+ info
SETZE RESTAURANT
c/ de Provença, 85
Les Corts
€€ 4,25€
+ info
LA PORCA
c/ de Mata, 16
Poble Sec
€€ 5€
+ info
L’OLIVERA
c/ Escultors Claperos, 39
El Clot
Por determinar
+ info
BAR LAS DELICIAS
c/ de Mühlberg, 1
El Carmel
3,75€
+ info
RESTAURANT ESCRIBÀ
av. del Litoral, 62
Playa del Bogatell
€€€ 9€
+ info
L’EMPANAT
av. del Litoral, 62
La Sagrera
€€ 5€
+ info
LA ESQUINICA
pg. de Fabra i Puig, 29
Nou Barris
3,80€
+ info
BAR MANDRI
c/ de Mandri, 60
Sarrià – Sant Gervasi
3,10€
+ info
EL ROVELL DEL CLOT
c/ de Rogent, 108
El Clot
4,50€
+ info
TERRAZA MARTÍNEZ
crta. de Miramar, 38 (Jardines Miramar)
Montjuïc
€€ 6€
+ info
LA TAVERNA DEL CLÍNICf
c/ del Rosselló, 155
L’Eixample
€€ 5,80€
+ info
BAR MONTESQUIU
c/ de Mandri, 56
Sarrià – Sant Gervasi
3€
+ info
POPEYE RESTAURANTE
c/ Taquígraf Martí, 32
Les Corts
€€ 5,50€
+ info
KÖNIG
Rbla. Catalunya, 5 | c/ de la Fusina, 3
L’Eixample | El Born
€€ 3,35€
+ info
CASA DELFÍN
pg. del Born, 36
La Ribera – El Born
€€ 4,85€
+ info
LA PLATILLERIA
c/ del Roser, 82
El Poble Sec
3,20€
+ info
LOLITA TAPERIA
c/ de Tamarit, 104
Sant Antoni
€€€ 5,50€
+ info
PACO MERALGO
c/ de Muntaner, 171
L’Eixample
€€ 4,70€
+ info
INFORMAL
c/ de la Plata, 4
La Ribera – El Born
€€€ 8,90€
+ info
EL RACÓ DE L’AGÜIR
c/ de Tamarit, 117
Sant Antoni
Por determinar
+ info
BAR JOANET
pl. de Sant Agustí Vell, 6
La Ribera – El Born
4,50€
+ info
ENTREPANES DÍAZ
c/ de Pau Claris, 189
L’Eixample
€€ 6€
+ info

fins 4,50€ || €€ de 4,50€ a 6,95€ || €€€ més de 6,95€.

Mapa dels millors bars i restaurants de patates braves

Fotos de diversos tipus de patates braves

“Tapa” o “Ració”

Penso que és una cosa coneguda per tothom que viu a Barcelona o a qualsevol altre ciutat o poble de Catalunya però, per si de cas, comentar que en alguns bars és possible que, o bé en la pissarra situada en l’exterior o en la carta de preus que us lliuraran quan us assegueu, trobeu dos preus per a les patates braves així com per altres tapes.

El preu més econòmic fa referència a la “tapa” i un altre preu, una mica més elevat, per a la “ració”. Per tapa s’entén un plat més petit, ideal si sou dues o tres persones o si malgrat ser un grup una mica més nombrós opteu per demanar una gran gran varietat de tapes.

Per contra, la quantitat de patates braves que se serveixen amb una ració és major, sent ideal per a grups més nombrosos així com pels que, malgrat anar en un petit gru, sou uns grans aficionats a les patates braves, com és el meu cas.

Com es preparen unes bones patates braves?

L’elaboració d’unes patates braves sembla senzilla però, segurament, és precisament en la seva senzillesa on radica la seva complexitat. Així doncs, la base són les patates.

Aquestes han de ser d’una bona qualitat i, preferiblement, de producció local que, o fregides (en la majoria dels casos), o bullides (en els menys), s’acompanyen d’una o dues salses que cada bar o restaurant elabora a la seva manera, encara que sempre seguint la premissa primordial que el seu resultat final sigui, com a mínim, una mica picant.

Recepte i secret per cuinar unes bones patates braves

De receptes d’aquesta típica i tradicional tapa es pot dir que n’hi ha tantes com a bars i restaurants experts en la seva elaboració. Tot i això, a continuació us indico una sèrie de passos, pautes i fins i tot petits secrets, que utilitzen molts d’aquests bars i restaurants i que us poden ser molt útils si us animeu a cuinar unes boníssimes patates braves a casa vostra.


Fregir les patates

Es tallen les patates (depenent del bar o restaurant les formes i grandàries canvien, sent el més habitual fer-ho en cubets mitjans i no necessàriament uniformes encara que també es tallen en trossos més petits, en làmines, etc).

Una vegada tallades i rentades les patates, aquestes s’assequen per, posteriorment, fregir-les (encara que alguns pocs bars opten per bullir-les) en oli (que pot ser; oli d’oliva, oli d’oliva verge extra o oli de girasol) a foc baix perquè les patates, a poc a poc, es vagin daurant per fora i fent-se per dins.

Quan observeu que les patates ja estan fetes per dins (podeu comprovant-ho punxant-les amb una forquilla per veure si es punxen amb facilitat, és a dir, que no estan dures per dins) haureu de pujar el foc gairebé fins al màxim per acabar de donar aquest color daurat tan característic a les patates, arribant-se fins i tot a torrar una mica la seva part exterior (encara que, per descomptat, sense arribar a cremar-les).

Elaboració de les salses

Alguns bars opten per elaborar una única salsa, d’una tonalitat rosácea i que sol ser el resultat de barrejar dues salses elaborades prèviament. En aquest cas, primer es prepara una salsa de color blanc o groguenc i bastant espessa, que te com a base una maionesa a la qual en ocasions se li afegeix algun altre ingredient per donar-li un sabor particular.

A continuació es barreja amb una altra salsa, de color vermellós i sabor picant, que sol elaborar-se fregint una mica d’oli i tomàquet al que se li afegeix algun ingredient picant (bitxo, ceba, all, pebre…).

Un altre corrent, sobretot a Barcelona i la resta de Catalunya, és la de servir les patates braves amb dues salses clarament diferenciades. Així doncs, en aquest cas, la maionesa sol convertir-se en un deliciós All i Oli (maionesa a la qual se li afegeix un o més dents d’all), més o menys picante en funció del nombre de dents d’all que s’afegeixen per a la seva elaboració.

Posteriorment s’elabora una segona salsa, de tonalitat vermellosa i densitat variable (en ocasions líquida i elaborada a força de fregir una mica d’oli amb algun bitxo i una mica de pebre vermell preferiblement dolç, mentre que, en altres ocasions, la salsa és bastant espessa i es prepara amb tomàquet natural al que se li pot afegir zorza, ceba, cibulet, etc).

Per finalitzar, se serveixen les patates en un plat i s’afegeixen les dues salses.

Com heu pogut observar, la base i, en conseqüència, el veritable secret per cuinar unes bones patates braves és l’elecció de la millor matèria primera (patates, oli i la resta d’ingredients necessaris per elaborar les salses), fregir be les patates i elaborar les salses de forma totalment artesanal. Ah!, i per descomptat, una mica de pràctica.

Reconec que amb les primeres patates braves que vaig cuinar no vaig obtenir precisament el resultat desitjat, però després d’un parell d’intents vaig aconseguir cuinar unes delicioses patates braves :).

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright