Plaça de Catalunya

Actualització 06 oct. 2023

La Plaça de Catalunya és, sens dubte, l’epicentre de la ciutat. Podríem dir, gairebé sense por d’equivocar-nos, que no hi ha turista que havent visitat Barcelona no l’hagi travessat almenys una vegada així ni barceloní que no hagi fixat una trobada amb amics o amb la parella en un dels seus punts més emblemàtics.

Afortunadament, la Plaça de Catalunya és molt més que el punt més céntric de la ciutat i per aquest motiu a continuació parlarem sobre els seus origens i evolució així com sobre els elements més interessants que s’hi poden veure.

plantes i flors Plaça Catalunya

Informació d’interès sobre la Plaça de Catalunya de Barcelona?

Són molts els aspectes que cal destacar de la tan coneguda Plaça Catalunya, des de la seva història fins al que és i representa en l’actualitat, un punt de trobada dels ciutadans de Barcelona en el qual de tant en tant es realitzen activitats lúdiques així com altres més reivindicatives com a manifestacions i protestes.

Història de la Plaça de Catalunya

A mitjan segle XIX, l’espai que actualment ocupa la plaça, era un gran ras fruit de l’enderrocament de part de les muralles de la ciutat, al qual ja se’l coneixia amb el nom de Plaça de Catalunya.

Amb el pas del temps es van anar construint algunes cases. Passat uns anys, l’ajuntament va decidir fer d’aquest punt una gran plaça que fora el centre neuràlgic de la ciutat, motiu pel qual es van expropiar tant els terrenys com les construccions.

Després de llargs anys d’obres i canvis diversos en el projecte original, finalment la plaça va poder ser inaugurada pel Rei Alfons XIII l’any 1927.

La Plaça de Catalunya en l’actualitat

Situant-nos en el centre de la plaça, en la qual es troba (en el sòl) una enorme rosa dels vents, es poden observar diversos edificis característics de la fisonomia de la ciutat que custodien la plaça. Els més destacats són els grans magatzems d’El Corte Inglés, l’edifici corresponent a la ex-seu del Banc Central de Barcelona, molt conegut per un segrest que va tenir lloc als any 70 així com l’edifici on s’ubica l’Apple Store de Barcelona.


La plaça de Catalunya des d’un altre punt de vista
mirador Plaça Catalunya El Corte Inglés

Si voleu gaudir de la Plaça de Catalunya des d’un altre punt de vista totalment diferent us recomanem que pujeu a la cafeteria situada en l’últim pis d’El Corte Inglés, des d’on es pot gaudir d’una excel·lent panoràmica, que encara resulta més bonica al capvespre, durant la posta de sol.

Els coloms
Una de les icones representatives de la Plaça de Catalunya és la presència en ella d’una gran quantitat de coloms, per la qual cosa, si no us agraden aquests ocells, us recomanem estar bastant atents. Sens dubte, molts dels que em crescut a Barcelona ens hem fet una foto envoltats dels coloms de la plaça Catalunya.

noia jugant amb els coloms plaça Catalunya

Obres escultòriques
En aquest punt no parlarem de les seves fonts, ja que són visibles a primera vista, però sí que ho farem d’algunes obres escultòriques que, a causa de la seva ubicació i dels arbres, moltes vegades acaben passant desapercebudes. A continuació alguna de les escultures més destacades:

La Deessa, de Josep Clarà
El Pastor, de Pablo Gargallo
Monument a Francesc Macià, de Josep Maria Subirachs
El Forjador, de Josep Llimona
Una figura femenina, d’Enrique Casanovas

De dia i de nit
Com tot gran escenari icònic d’una gran ciutat com Barcelona, l’aspecte de la Plaça de Catalunya canvia completament si es realitza la visita durant el dia o si es fa de nit. La seva bellesa continua sent la mateixa, però alguns elements cobren un maig protagonisme durant el dia o la nit. Esment especial mereix la plaça de Catalunya durant les festes nadalenques, quan es decora per a l’ocasió.

Galeria de fotos

Mapa


Mapa més gran

Adreça

Plaça de Catalunya, Barcelona.

Com arribar?

Metro: Catalunya (línia 1 i 3).

FGC i RENFE: Catalunya

Autobusos: línies 24, 41, 42, 55, 59, 66, 91, H16, V13 i V15.

Llocs propers d’interés

Gran Teatre del Liceu
Plaça Universitat de Barcelona
La Rambla de Barcelona
Passeig de Gràcia de Barcelona
Font de Canaletes

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright