Basílica de La Mercè

Actualització 12 ag. 2023

Lamentablement, la Basílica de la Mare de Déu de la Mercè sol ser a vegades una església oblidada, o almenys situada en un segon pla respecte a altres esglésies de la ciutat, i això malgrat trobar-se a molt poca distància de la La Rambla de Barcelona i del litoral de la ciutat i al fet d’estar dedicada a la que des de l’any 1687 és patrona de la ciudat, la Verge de la Mercè.

La Verge de la Mercè

Segons la llegenda, l’any 1637, Nostra Senyora de la Mercè va alliberar a Barcelona d’una terrible plaga de llagostes i, en agraïment, anys després se la va nomenar patrona de la ciutat. És tal la importància de la verge per a la ciutat que des de l’any 1871 la festivitat de la Mercè coincideix amb la celebració de la Festa Major de Barcelona, la més important de la ciutat.

Informació sobre la Basílica de la Mercè

D’estil barroc, l’actual església de la Mercè data de l’any 1775. Va ser construïda per l’arquitecte Josep Mas i Dordal i es va aixecar sobre la base de l’anterior església, originària del segle XIII. Un dels elements exteriors de l’església que més crida l’atenció és la seva cúpula i la imatge de Nostra senyora de la Mercè, situada al capdamunt. En tots dos casos es tracta d’afegits realitzats l’any 1888 sobre l’estructura original de l’església.

Visita guiada a la Basílica de la Mercè

visita guiada Basílica de La Mercè

Visita a la Basílica de La Mercè

Actualment no disponible

Visita guiada a la basílica + tribunes + òrga + cambril + tribunes + capella del descens

Barcelona Turisme

A causa de les conseqüències de la Guerra Civil Espanyola, la imatge de la verge sobre la cúpula va ser destruïda, substituint-se anys més tard per la imatge que es pot veure ara, una rèplica de major grandària realitzada pels germans Llucià i Miquel Oslé. L’any 1918 l’església va ser consagrada pel Papa Benet XV com a basílica menor, sent la segona església a aconseguir aquest títol, després de la Catedral de Barcelona.

L’interior de la Basílica de la Mercè

A l’interior de la basílica s’accedeix a través de l’entrada situada a la Plaça de la Mercè. Amb una nau central i dos laterals, que compten amb quatre capelles cadascuna, el que més crida l’atenció de l’interior de la Basílica de La Mercè és el seu retaule barroc.


Un dels atractius alhora de visitar l’església de la Mercè és la possibilitat de pujar fins a la primera planta, on hi ha una petita sala amb alguns objectes religiosos i des d’on es pot accedir al cambril de la Verge de la Mercè, una talla d’estil gòtic del segle XVI obra de l’escultor Pere Moragues.

La Plaça de la Mercè

En la mateixa plaça de la Mercè, on es troba la basílica, s’observa la presència d’un edifici de grans dimensions. Es tracta de l’antic Convent de la Mercè que a mitjan segle XIX va passar a ser una escola per a, posteriorment i fins a l’actualitat, ser seu de la Capitania General. Com a element destacat, a la plaça també es troba una font monumental dedicada a Neptú.

Pujar és gratis i solament tindreu que avançar per l’ala esquerra de la nau fins al final, on veureu una petita porta, en creuar-la us trobareu amb unes escales que us conduiran fins a la primera planta.

La façana lateral de la Basílica

Caminant des de la Rambla i posteriorment pel carrer Ample, en deixar enrere la façana principal, observareu una bella façana lateral. Es tracta d’una façana d’estil gòtic flamíger del segle XVI de l’antiga Església de Sant Miquel, que es trobava a la plaça de Sant Miquel, a prop de la Plaça Sant Jaume i que va ser desmuntada i traslladada fins a la Basílica de la Mercé l’any 1870, poc abans que l’església de Sant Miquel fos derrocada per a ampliar les dependències de l’ajuntament.

Recomanació per a gaudir d’una vista particular

Us recomanem que avanceu diversos metres pel carrer Carabassa, quan us gireu en direcció al carrer Ample veureu una imponent imatge de la figura de la Verge de la Mercè sobre la cúpula de la basílica, de la qual us hem volgut incloure una foto a la galeria.

Galeria de fotos

Mapa de la Basílica de La Mercè


Mapa de Barcelona més gran

Adreça

c/ de la Mercè 1, Barcelona.

Horari de visita

De dilluns a diumenge: de 10:00h a 13:00h i de 18:00h a 20:00h.

Preu de l’entrada

Entrada normal: gratis.

Visita guiada: 8€.

Com arribar?

Metro: Drassanes (línia 3) i Barceloneta (línia 4).

Autobusos: línies 14, 17, 19, 36, 40, 45, 59, 120, D20 y autobús turístico.

A peu: pròxima a la Rambla podeu arribar fent una passejada per la zona.

Llocs propers d’interès

Mirador de Cristòfor Colom en Barcelona
Palau Centelles
Museu d’Història de Catalunya
Museu de Cera de Barcelona
Museu de la Marihuana de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright