Palau Reial Major Barcelona

Actualització 12 ag. 2023

En ple Barri Gòtic de Barcelona es troba el Palau Reial Major, un dels palaus amb més història de la ciutat. Se li va afegir el terme ‘major’ amb l’objectiu de diferenciar-lo fàcilment del seu germà petit, el Palau Reial Menor, un palau desaparegut del que amb prou feines es poden apreciar unes poques restes a l’actual església de la Mare de Déu de la Victòria.

Informació i història del Palau Real Major de Barcelona

Malgrat les seves més que notables dimensions, el palau pot arribar a passar desapercebut pels que no viuen o per qui no coneix molt be la zona, ja que queda una mica camuflat pels edificis i estrets carrers de la zona. Encara així, a res que estigueu una mica atents estem convençuts que donareu amb el que és un dels palaus més bell de Barcelona i que compta amb història més rica i interessant.

La visita a l’interior del Palau Reial Major de Barcelona

Es poden visitar tots els espais del recinte que formen part del Palau Reial Major, exceptuant algunes estances del Palau del Lloctinent (només accessibles en ocasions especials) i el mirador de la Torre del Rei Martí (rares vegades es pot pujar fins a dalt de la torre).

MUHBA Plaça del Rei

Entrades combinades al Museu d’Història de Barcelona [MUHBA]

Entrades

Inclou la visita al Palau Real Major i a altres espais del Museu d’Història de Barcelona

-5% online

Barcelona Turisme

* Tant el Saló del Tinell com la Capella de Santa Àgata formen part del MUHBA, el Museu d’Història de Barcelona, fet pel qual, el seu accés és de pagament (exceptuant certs horaris).

Horari MUHBA

De dimarts a dissabte: de 10:00h a 19:00h.

Diumenges: de 10:00h a 20:00h.

Tancat: dilluns, 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre.

€ Preu MUHBA

General: 7€.

Descomptes: 5€ (menors de 25 anys i més grans de 65).

Gratis: menors de 16 anys, targeta rosa, membres del ICOM i Associacions Museòlegs. També els diumenges de 15:00h a 20:00h i el primer diumenge de mes durant tot el dia.

Història del Palau Reial Major de Barcelona i els espais més destacats

El Palau Reial Major és un palau medieval d’estil gòtic civil català que compta amb diversos espais destacats. En les seves estades van viure els Comtes de Barcelona i els Reis de la Corona d’Aragó, sent a més el lloc on es prenien les grans decisions del Regne i on es rebien als grans mandataris d’altres països.


Això va ser així fins al segle XV, moment en el qual la Corona d’Aragó es va unir al Regne de Castella, quan es va prendre la decisió de traslladar totes les institucions a Madrid.

escales Palau Reial Major

Saló del Tinell
Construït entre els anys 1359 i 1370 per encàrrec del Rei Pere IV d’Aragó, conegut com a Pere el Cerimoniós, el Saló del Tinell és d’estil gòtic. Aquest espai del Palau Reial Major era utilitzat per a la celebració de diferents cerimònies i recepcions reials. En l’actualitat destaquen algunes restes, no en molt bon estat, del gran mural que representa la Conquesta de Mallorca per part del Rei Jaume I d’Aragó (el Conqueridor). Ocasionalment s’organitzen algunes exposicions.

Capella de Santa Àgata
Construïda l’any 1302 pel reconegut mestre d’obres Bertran Riquer, la seva realització va ser un encàrrec del Rei Jaume II d’Aragó. La capella és d’estil gòtic català i es va aixecar sobre una antiga muralla romana de la ciutat. En l’actualitat encara es pot gaudir del magnífic retaule realitzat pel pintor Jaume Huguet l’any 1465. El seu interior sol ser un espai utilitzat per realitzar algunes exposicions temporals.

Palau del Lloctinent
Quan els Reis de la Corona d’Aragó es van traslladar a Madrid van fer el propi amb les diferents institucions amb seu a Barcelona. En aquell moment es va decidir construir un palau per allotjar al lloctinent (representant dels Reis) a Catalunya, tot i que finalment mai va arribar a usar-se per aquest fi. Actualment el palau és la seu de l’Arxiu de la Corona d’Aragó.

descans gaudint del Palau Reial Major

El Verger
Situat al costat de l’entrada del Museu Frederic Marès, es tracta d’un petit i encantador jardí flanquejat per diversos porxos on destaca una bonica font central. La seva aparença actual contrasta amb el seu ús inicial, ja que va ser la seu del tribunal de la inquisició.

Mirador del Rei Martí
De planta rectangular, el conegut com a mirador del Rei Martí és una gran torre de 5 pisos d’alçada aixecada l’any 1555. Situada en una de les cantonades de la plaça del Rei, a més de ser un excel·lent mirador servia de separació entre el Saló del Tinell i el Palau del Lloctinent.

Suggeriment

La visió del Palau Reial Major, així com de la de la plaça on es troba (Plaça del Rei) i la de la resta de l’entorn ens traslladen a l’època medieval, ja que la immensa majoria dels edificis de la zona daten d’aquella època o van ser reconstruïts en estil gòtic.

Per aquest motiu us aconsellem que no tingueu cap problema a perdre-us pels seus carrers i carrerons, tant durant el dia com a la nit.

Galeria de fotos

Mapa


Mapa més gran

Adreça

Plaça del Rei, Barcelona.

Horari de visita

La información se incluye más arriba.

Preu de l’entrada

La informació s’inclou més amunt.

Com arribar-hi?

Metro: Jaume I (línia 4) com a parada més propera i també Liceu (línia 3).

Autobusos: líneas 17, 19, 40, 45, 59 y autobús turístico.

A peu: Es pot arribar a peu des de qualsevol punt del barri gòtic i des d’uns altres del centre de Barcelona.

Llocs propers d’interès

Museu Frederic Marès
Catedral de Barcelona
Ajuntament de Barcelona
Palau de la Generalitat de Catalunya
La Rambla

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright