Iglesia Santa Ana Barcelona

Actualització 27 maig 2023

En els seus orígens i durant diversos segles un monestir, l’actual església de Santa Anna es troba en la petita i recòndita placeta de Ramon Amadeu, molt a prop de la plaça Catalunya. Amb l’única companyia d’un petit quiosc de venda de flors i l’esporàdica presència de grups d’estudiants d’un proper institut, és precisament la seva privilegiada ubicació, el que li atorga a l’església una sana protecció contra la gran quantitat de persones que hi passegen a escassos metres d’ella.

Història de l’església de Santa Anna

Van ser uns monjos de l’ordre del Sant Sepulcre els que, enviats durant el segle XII a Barcelona amb la missió d’assentar-se a la ciutat i anar estenent la seva comunitat per tota la península, van encarregar la construcció d’un monestir a l’arquitecte Ramon Amadeu, el mateix que dóna nom a la plaça on es troba l’església. Els treballs es van allargar durant tres segles, fet que explica que s’entremescli l’estil romànic de la seva estructura amb el gòtic de diversos dels seus elements i espais, sent clars exemples d’aquest últim el claustre, la sala capitular i l’arquivolta gòtica de l’entrada.

espelmes església Santa Anna

Monument Nacional

Donada la seva importància històrica, ja l’any 1881 l’església va ser declarada Monument Nacional, per més recentment també ser declarada per la Generalitat de Catalunya Be Cultural d’Interès Nacional.

La visita al claustre i a l’església

Un dels elements que, només accedir a la placeta de Ramon Amadeu, de seguida us cridarà l’atenció és la creu de terme situada al costat de la porta exterior d’accés al claustre de l’església. Es tracta d’una rèplica col·locada l’any 2006 que substitueix a l’original de l’any 1608, traslladada des d’Almatret (Lleida) i que va ser col·locada enfront de l’església de Santa Anna de Barcelona anys després de finalitzar la Guerra Civil Espanyola per més tard ser retornada a Almatret.


Per poder visitar l’interior de l’església s’ha de pagar una entrada. El fet que el cost de la mateixa sigui bastant assequible, 2,00€, permet que la majoria de persones que s’apropen fins a ella decideixin visitar-la. L’entrada dóna accés als espais més importants i significatius de l’església, entre els que hi destaquen el claustre i la sala capitular, tots dos del segle XV i d’estil gòtic.

Noces i altres celebracions

Donada la seva encantadora ubicació i la increïble atmosfera que es respira entre les seves històriques parets i, especialment, en el seu preciós claustre, l’església de Santa Anna és escollida per moltes parelles per casar-s’hi i per famílies per organitzar tot tipus de celebracions religioses. Aquesta és una situació que sol donar-se durant el cap de setmana així que, a l’hora de visitar l’església, us podeu trobar amb que alguna d’aquestes celebracions interrompi durant una estona l’accés al seu interior.

El Claustre de l’església de Santa Anna

En tractar-se d’una construcció del segle XV, el claustre és de clar estil gòtic però en ell ja es comencen a albirar certs detalls propis del renaixement, com es pot veure a les seves mènsules. El claustre segurament és el lloc amb més encant de l’església, sent durant la primavera quan llueix amb major esplendor, ja que la seva gran palmera i el seu solitari pou es veuen acompanyats per la floració de les plantes, donant-li un colorit que en altres mesos de l’any no sol tenir. De línies bastant rectes i sòbries, igual que la resta de l’església, el claustre compta amb 10 arcades per cadascun dels seus costats, observant-se en els capitells de les seves columnes una senzilla però cuidada decoració floral.

claustre església Santa Anna

El claustre és un dels llocs on, durant el Dia del Corpus, es pot gaudir de la tradició de l’Ou Com Balla, que permet gaudir de l’espectacle de veure com un ou balla de forma màgica al ritme de l’aigua.

Concerts

Com succeix en altres esglésies de Barcelona ,com per exemple a Basílica de Santa Maria del Pi, és habitual que en el claustre de l’església de Santa Anna, il·luminat amb veles, es programin una sèrie de concerts nocturns, especialment de guitarra espanyola (ja que solen anar dirigits als turistes) i que s’acompanyen d’una copa de vi que se serveix en finalitzar l’espectacle.

Hora: 19:00h ó 21:00h (depenent del dia)
Durada: 60 minuts

La Sala Capitular

De no gaire grans dimensions i amb accés directe des del propi claustre, la sala capitular era el lloc on els monjos del monestir es reunien amb l’Abat per a la presa de certes decisions. En el seu interior criden l’atenció diversos elements, com és la pila baptismal, regal de la Reina Isabel II, la cúpula gòtica de forma octogonal i la tomba que presideix l’altar, pertanyent al prior Mateu Fernández.

rosassa Sala Capitular

Altres punts d’interès de l’església

PRESBITERI
CAPELLA DE LA PURÍSSIMA
CAPELLA DEL SANT SEPULCRE
CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DE MONTSERRAT
CAPELLA DE LA MARE DE DÉU DE GUADALUPE
CAPELLA DEL SANTÍSSIM

Galeria fotogràfica

Mapa

La plaça on es troba l’església disposa de dos accessos però el més habitual és entrar per l’accés del carrer de Sant Anna (número 29) a la que es pot arribar des de dos dels carrers més cèntrics i transitats de la ciutat, La Rambla i l’Avinguda de Portal de l’Ángel.


Mapa de Barcelona

Direcció

placeta de Ramon Amadeu (c/ Santa Anna, 29), Barcelona.

Horari de visita

De dilluns a dissabte: d’11:00h a 19:00h.

Diumenges i festius: d’11:00h a 14:00h.

Preu de l’entrada

General: 2€.

Com arribar-hi?

Metro: Catalunya (linies 1 i 3) y Urquinaona (linies 1 i 4).

Autobusos: linies 24, 41, 42, 55, 58, 67, 68, H16, V15 i autobús turístic.

A peu: situada a poca distància de la plaça Catalunya s’hi pot arribar caminant des de qualsevol punt del centre de Barcelona.

Llocs propers d’interès

Plaça Catalunya
Les Rambles de Barcelona
Palau de la Música Catalana
Museu de la Moto de Barcelona
Plaça de Sant Felip Neri

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright