Basilica Santa Maria del Pi

Actualització 31 ag. 2023

La Basílica de Santa Maria del Pi es troba en un dels barris amb més encant i història de Barcelona, el Barri Gòtic. Concretament molt a prop de La Rambla i envoltada per dues places; la Plaça del Pi i la Plaça de Sant Josep Oriol així com d’una tercera petita plaça, la Placeta del Pi. La seva fisonomia està protegida pels estrets carrerons de la zona però el seu gran campanar és visible des de diversos angles dels carrers més propers.

Breu història de la Basílica de Santa Maria del Pi

Encara que no existeixen documents concloents sobre l’origen de l’església de Santa Maria del Pi, tot sembla apuntar a que aquest es remunta al segle V d.C, quan en aquest mateix punt s’aixecava es trobava una petita església. Després del gran auge econòmic experimentat per la Corona d’Aragó durant els segles XIII i XIV es va prendre la decisió de renovar les esglésies més importants de la ciutat, sent entre els anys 1318 i 1320 quan es comença a aixecar l’actual Basílica de Santa Maria del Pi. A causa de diversos infortunis, entre ells el de la pesta que va assolar gran part de la ciutat, no va ser fins a finals del segle XIV quan es va poder acabar la construcció de l’església. Des d’aquest moment s’han anant fent millores i afegits a l’estructura, com el majestuós campanar.

façana Santa Maria del Pi

Protagonista d’esdeveniments històrics

Són molts els esdeveniments històrics en els quals, per diversos motius, la Basílica de Santa Maria del Pi ha estat protagonista, destacant entre ells la Guerra de Successió, el setge sofert per la ciutat en 1714 i alguns episodis de la Guerra Civil Espanyola.

Visitar l’interior de Santa Maria del Pi

L’entrada als espais museístics de la basílica (campanar, tresor, museu, cripta, i jardí) és a pagament. El preu varia depenent de si s’opta per una visita per lliure o per una visita guiada, així com del contingut dels espais que es visiten.

vistes litoral Barcelona

Visita per lliure / Visita guiada + pujada al campanar

Comprar

idioma català Visita en català

Barcelona Turisme

Visita per lliure

Preu: 4€.
Reduïda: 3€ per a joves de 7 a 16 anys, majors de 65 anys i jubilats, propietaris del carnet d’estudiant i grups (a partir de 20 persones).
Familias: 12€ (amb 2 o més nens).
Gratis: nens fins als 6 anys, personas aturades i persones discapacitades.
Horari: de dilluns a dissabte de 10:00h a 18:00h.
* Existeix l’opció de llogar una guia d’àudio.

Visita guiada + campanari

Català
Espanyol / Anglès
Preu: 8,50€.

Gratis fora de l’horari de visites

Durant els horaris indicats (de 10:00h a 18:00h) previament solament s’ofereixen les visites a pagament. Fora d’aquests horaris (diumenges al matí i també de dilluns a diumenge des del final de l’horari de visites i fins que tanqui la basílica) la visita a l’interior de l’església és gratuïta però no es pot accedir als espais museístics, ja que aquests es troben tancats.

Elements de la Basílica de Santa Maria del Pi

A causa dels seus nombrosos segles de vida la també anomenada església del Pi compta amb una gran quantitat d’elements, tant històrics com arquitectònics, que la fan especial i que la distingeixen d’altres esglésies gòtiques de la ciutat de Barcelona.

La façana

La visió més sorprenent, visible des de la Plaça del Pi, és l’enorme rosassa que corona la façana principal. Malgrat això us recomanem que no us quedeu solament amb la visió de la façana principal i que recorregueu la part exterior de l’església que es pot, i que es pot observar des de la Plaça de Sant Josep Oriol i la Placeta del Pi.


La Rosassa

Els seus 10 metres de diàmetre fan que la rosassa de Santa Maria del Pi sigui la més gran de Catalunya. Lamentablement, no es tracta de la rosassa original, destrossada després d’un gran terratrèmol que es va produir al segle XV. Després d’aquest infortuni es va col·locar una altra rosassa però també va caure sobre la plaça del Pi, aquesta vegada durant l’inici de la Guerra Civil Espanyola, quan uns milicians van cremar l’òrgan de l’església, situat sota la rosassa. En l’actualitat es pot veure una còpia exacta de l’última rosassa, realitzada l’any 1950.

Tot i l’impressionant imatge que transmet la rosassa des de la plaça del Pi, no és fins que s’entra a l’interior de l’església quan es pot gaudir de l’intens colorit de la mateixa. Per aquest motiu és recomanable visitar l’església quan el sol il·lumini la rosassa (això depèn de l’època de l’any però normalment durant les hores centrals del dia).

La cripta

La cripta, de petites dimensions i situada sota l’altar major, normalment es troba tancada, tot i que sol ser possible accedir al seu interior durant l’horari de visites guiades. En certes ocasions s’utilitza com a escenari d’alguna exposició històrica relacionada amb la basílica.

El tresor i el museu

El tresor, situat en una petita sala on originàriament es fonien les campanes de l’església, el conformen valuosíssimes peces d’orfebreria gòtica i barroca pertanyents a l’església des de fa diversos segles, com és el cas de la Custòdia Major i del Lignum Crucis, un reliquiari del finals del segle XV. També es poden observar un parell d’escuts d’armes d’època medieval i dos quadres; “La Sagrada Família” i “L’adoració dels Reis”.

tresor Santa Maria del Pi

A la sala contigua es troba el museu, on gràcies a l’exposició d’algunes peces i als panells informatius es pot conèixer més detalladament la història de l’església.

El campanar

El campanar del Pi, que compta amb 6 campanes, va ser construït durant el segle XV i és un dels elements de l’església més espectaculars. Els seus gairebé 55 metres d’altura, el doble que la nau de l’església, permeten observar unes impressionants vistes del casc antic de la ciutat, i de les quals podreu gaudir durant la visita guiada completa.

vista torre Mapfre i Hotel Arts

Els Gegants del Pi

En l’entrada principal a l’església, des de la plaça del Pi es troben, protegits per una vitrina, “els Gegants del Pi”. Aquests gegants, l’existència dels quals sembla remuntar-se al segle XVI i que sempre s’han guardat a l’interior de l’església, formen part de les tradicions de Barcelona, utilitzant-se encara avui dia en diversos actes festius.

Activitats

A l’interior de la basílica es realitzen diferents activitats, sent les més habituals i significatives els concerts, en els quals en la majoria d’ells la guitarra espanyola és la protagonista. També es duen a terme de forma puntual recorreguts sensorials i visites guiades nocturnes.

Galeria de fotos

Mapa


Mapa de Barcelona

Adreça

pl. del Pi, 7, Barcelona

Horari de visita

La informació s’inclou més amunt.

Preu de l’entrada

La informació s’inclou més amunt.

Com arribar-hi?

Metro: Liceu (línia 3) i Catalunya (línies 1 i 3).

Autobusos: línies 9, 16, 17, 22, 41, 42, 55, 141 i autobús turístico.

FGC i Renfe: Catalunya.

A peu: la Basílica es troba gairebé a tocar de La Rambla. Es pot arribar a peu fins a l’església donant un petit passeig des de la Plaça Catalunya i la resta de la zona.

Llocs propers d’interès

Plaça del Pi
Plaça Sant Josep Oriol
La Rambla
Mercat de La Boqueria
Gran Teatre del Liceu

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright