Actualització 25 maig 2023

El Barri Gòtic de Barcelona atresora multitud de petites sorpreses pels amants de la història, l’arquitectura i l’art en general. Una d’aquestes agradables sorpreses, que no és molt coneguda ni entre molts dels propis habitants de la ciutat, és la Casa de l’Ardiaca, l’antiga residència oficial de la jerarquia eclesiàstica de Barcelona.

Informació d’interès sobre la Casa de l’Ardiaca

L’edifici, catalogat per l’administració de la Generalitat de Catalunya com Bé d’Interès Cultural Nacional i de clar estil gòtic, va sofrir una important reforma a principis del segle XVI per ordre del màxim responsable de la Catedral de Barcelona, l’ardiaca major Lluís Desplà. Durant aquests treballs, es van incorporar diversos elements renaixentistes, sent un clar exemple el portal de l’entrada. També es va aprofitar el fet per construïr un pati interior i dur a terme una ampliació de l’edifici, la qual cosa va acabar per convertir l’edifici en un autèntic palauet.

pati Casa de l’Ardiaca

Després de ser epicentre polític, un jutjat i fins i tot ser adoptat per artistes per crear les seves obres, l’any 1895 va passar a ser la seu del Col·legi d’Advocats de Barcelona. Durant aquest període es van realitzar noves reformes a l’edifici, per les quals van contractar els serveis de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, impregnant-ho d’elements modernistes com, per exemple, la bústia de pedra que sobresurt de la façana.

Bústia de pedra a la façana de l’edifici
bústia Alfons Juyol

Obra de l’escultor Alfons Juyol, la bústia es troba en un dels laterals de l’entrada, i en ell es pot observar amb gran detall la presència d’una tortuga, cinc orenetes i 7 fulles, tots ells elements que guarden cert simbolisme amb la justícia.

La fisonomia actual de la Casa de l’Ardiaca perdura des de la seva última gran reforma, de l’any 1962, i en la qual va destacar l’enderrocament de diversos edificis que es recolzaven sobre la muralla romana de la ciutat així com la reconversió del pati interior en un petit claustre.

Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona

L’any 1920 la Casa de l’Ardiaca va ser comprada per l’Ajuntament de Barcelona, convertint-se un any després, i fins al dia d’avui, en la seu de l´Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB). El seu immens fons documental, amb uns 80.000 volums, inclou una valuosíssima documentació relacionada amb el govern de Barcelona, des del segle XIII fins a començaments del segle XIX així com tot tipus de bibliografia i arxius relacionats amb la ciutat.


Tothom que ho desitgi pot accedir, de forma gratuïta i sota petició prèvia, als documents de l´Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, fet que resulta de gran utilitat per aprofundir en els coneixements sobre l’evolució de la pròpia ciutat així com de la seva estructura de govern.

Visites a la Casa de l’Ardiaca de Barcelona

Tret que sigueu uns estudiosos de Barcelona, estigueu realitzant un treball sobre la ciutat o per algun motiu estigueu buscant una informació concreta sobre la seva història, el més probable és que no estigueu interessats en donar una ullada als documents de l´Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. El que us recomanem es accedir al conegut com Saló de les Pinyes per gaudir del seu artesonat, magníficament decorat.

font Casa de l’Ardiaca

Del que sí que estem convençuts és que us encantarà visitar la part exterior de la Casa de l’Ardiaca, que comprenen el petit i encantador claustre i la terrassa del pis superior, així com accedir a la sala principal on, de tant en tant, s’hi mostra una exposició.

Claustre

El primer que s’observa és la preciosa font central del claustre, sobre la qual es realitza la tradició de l’Ou com Balla, que consisteix a fer ballar un ou el Dia del Corpus, així com una enorme palmera situada al seu costat. Si us fixeu en les parets es pot veure que parteix de les mateixes estan decorades amb un fris de taulells. Just en el fons es troba un dels elements històrics més rellevants de l’edifici, part de l’antiga muralla romana de la ciutat, amb més de 2.000 anys d’història.

Terrassa
Resulta imperdonable abandonar el recinte sense pujar al primer pis, on hi ha una fantàstica terrassa des d’on es pot gaudir d’una bona perspectiva de la Capella de Santa Llúcia i contemplar la magnitud de la palmera. Uns minuts a la Casa de l’Ardiaca permet fer un petit descans i aïllar-se de la gran quantitat de gent que passeja per la zona.

primer pis Casa de l’Ardiaca

Exposicions
Just abans de les dependències de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, es troba una petita sala on, ocasionalment, es realitzen interessants exposicions, la temàtica de les quals sol tenir relació amb la història de la ciutat de Barcelona.

Informacin curiosa

Al mateix carrer de la Casa de l’Ardiaca al carrer de Santa Llúcia cantonada amb el carrer del Bisbe solen actuar alguns artistes, destacant pels seus grans dots musicals un cantant d’òpera que fa les delícies dels seus fidels seguidors així com de tot aquell que s’hi acosta, atret per la seva melòdica veu.

Galeria de fotos

Mapa


Mapa de Barcelona

Adreá

c/ Santa Llúcia 1, Barcelona.

Horari de visita

De l’1 de setembre a l’1 de juliol: de dilluns a divendres de 9:00h a 20:45h i dissabtes de 9:00h a 13:00h.

Del 2 de juliol al 31 d’agost: de dilluns a divendres de 9:00h a 19:30h.

Preu de l’entrada

La visita és gratis.

Com arribar-hi?

Metro: Liceu (línia 3) i Jaume I (línia 4).

Autobusos: línies 45, 59, 120, V13, V15, V17 i autobús turístic.

A peu: situat en un dels punts més cèntrics de la ciutat, es pot arribar a la Casa de l’Ardiaca fent un petit passeig pel Barri Gòtic o, fins i tot, el barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera.

Llocs propers d’interès

Catedral de Barcelona
Plaça Sant Felip Neri
Plaça Sant Jaume de Barcelona
Palau de la Generalitat de Catalunya
La Rambla de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright