
Actualització 01 juny 2023
Tot sembla indicar que el nom de la Plaça del Pi, té el seu origen en un pi que es va plantar a la plaça l’any 1568, perdurant en aquest mateix lloc fins que va patir les conseqüències de la guerra amb França, moment en el que va ser substituït per un altre pi. Des d’aleshores, quan el pi mor se substitueix per un altre. L’actual pi va ser plantat l’any 1985.
Informació sobre la Plaça del Pi de Barcelona
Protegida per diversos edificis i accessible a través del Carrer Petritxol, mítica per les seves galeries d’art, granges i xocolateries, la veïna Plaça de Sant Josep Oriol, i el carrer Cardenal Casañas, la Plaça del Pi té un aire medieval propi de la zona en la qual es troba, el Barri Gòtic.
L’espai que actualment ocupa la Plaça del Pi va ser un dels cementiris de la Basílica de Santa Maria del Pi fins al segle XVI.
L’arribada a la plaça és espectacular, sobretot si s’accedeix des de l’esmentat Carrer Petritxol, ja que en ser un carrer bastant estret dóna la sensació de que la plaça sorgeix del no-res, amb la imponent Basílica de Santa Maria del Pi, al fons.
De forma rectangular, l’ambient de la plaça varia en funció del dia i de l’hora. Entre setmana i a primera hora del matí o de la tarda la plaça transmet una sensació de tranquil·litat. Pel contrari, a partir del mig dia i a mitja tarda sol estar molt més concorreguda, tant per turistes desitjosos de conèixer una mica la zona com per ciutadans de Barcelona que, atrets per l’encant del barri, recorren repetides vegades els seus carrers, moltes vegades a la recerca d’algun dels productes del mercat gastronòmic que se celebra.
En què fixar-se quan es visita la Plaça del Pi?
A més de la basílica gòtica, la plaça té altres atractius, sent els més notables el de la presència de l’edifici de la Casa dels Tenders Revenedors i la del mercat gastronòmic artesanal que se celebra.
Casa dels Tenders Revenedors
L’edifici del que avui anomenariem gremi de comerciants és originari del segle XVIII. Hi destacant els magnífics esgrafiats barrocs de la seva façana, els més antics que es conserven a Barcelona. Si us fixeu be, també observareu en ella una figura, la de l’Arcàngel San Miguel, que era venerat pels membres del gremi.
Fira del Col·lectiu d’Artesans de l’Alimentació
La celebració d’aquesta fira del col·lectiu d’artesans de l’alimentació li transmet un aire bohemi a la plaça que enlluerna a tot aquell que passa. S’organitza coincidint amb el primer i tercer divendres de mes (tant el mateix divendres com el dissabte i el diumenge següent). També se celebra durant algunes dates assenyalades, com les Festes de Nadal.Es tracta d’un fantàstic mercat de carrer, ideal pels qui els hi agradi gaudir de la gastronomia, i on s poden trobar nombroses delícies elaborades artesanalment a Catalunya. Així doncs, els diferentes productors, venen els seus formatges, pastissos, xocolates i torrons, mels, etc. Sens dubte, és gairebé impossible evitar la temptació de comprar algun producte, sobretot quan es cau en la temptació d’accedir a la degustació que de vegades ofereixen.
Galeria de fotos
On és la plaça del Pi de Barcelona? Mapa i com arribar
Adreça
Plaça del Pi, Barcelona.
Horari del Col·lectiu d’Artesans de l’Alimentació
Tenint com a referència el primer divendres de mes, el mercat obre el primer i tercer divendres i el dissabte i diumenge corresponent a aquest cap de setmana (de 10:00h a 21:00).
També obert durant les Festes de la Mercè, Santa Eulàlia i la Diada de Sant Jordi.
Com arribar-hi?
Métro: Liceu (línia 3) i Catalunya (línies 1 i 3).
Autobusos: línies 59, 91 i V13.
FGC i Renfe : Catalunya.
Llocs d’interès propers
Mercat de La Boqueria
Gran Teatre del Liceu
La Rambla de Barcelona
Basílica de Santa Maria del Pi
Plaça de Sant Josep Oriol