Actualització 25 maig 2023

En ple centre de Barcelona, a molt pocs passos de Les Rambles Rambla es troba un dels carrers amb més història i encant de Barcelona, el carrer Petritxol. En els seus escassos 3 metres d’ample i 129 metres de longitud, que uneixen la plaça del Pi amb el carrer Portaferrissa, s’aglutinen diferents negocis i locals, molts d’ells també amb una gran història a les seves esquenes.

Tota la informació sobre el carrer Petritxol de Barcelona

Entre aquests negocis amb història, hi destaquen les famoses granges – xocolateries, on serveixen des de fa diverses dècades una de les millors xocolates desfetes de la ciutat.

A més de les granges, al carrer Petritxol també es troben altres tendes i negocis que li donen una gran vida al carrer, com joieries, papereries i, sobretot, galeries d’art que, com en el cas de les granges, formen part de la història del carrer Petritxol.

La història del Carrer Petritxol

Tot i l’existència de diverses hipòtesis, l’origen del nom del Carrer Petritxol, que compta amb més de 500 anys d’història, segueix sent un enigma, fet que propicia un augment en l’interès per conèixer més coses sobre aquest carrer del Barri Gòtic de Barcelona.


Una de les hipòtesis més acceptades és la que explica que Petritxol era el propietari d’una casa que es trobava just enmig del carrer, impedint que aquesta tingués una sortida cap al carrer de Portaferrissa, fins que a mitjan segle XV es va partir en dos per permetre la continuació del carrer.

També està bastant estesa la idea que el seu nom prové de la paraula ‘pedritxol’, que a la seva vegada deriva de la paraula catalana ‘pedra’, i que avisava als carruatges de la seva presència a l’entrada d’aquesta via, amb el que havien d’anar amb una cura especial.

placa honorífica Lluís Millà i Reig

Si camineu pel Carrer Petritxol, des del carrer de Portaferrissa fins a la Plaça del Pi, després de fer unes quantes passes veureu aparèixer el campanar de l’església de Santa María del Pi, sens dubte una magnífica imatge per fotografiar.

Us recomanem caminar sense presses ja que són numerosos els detalls que hi trobareu. És el cas, per exemple, de les diferents plaques de ceràmica, conegudes com majòliques que, col·locades en les façanes dels edificis, decoren els dos laterals del carrer. La majoria d’aquestes plaques, a manera de vinyetes, fan esment a diversos esdeveniments ocorreguts al carrer i a situacions quotidianes i refranys populars de l’època.


També existeixen algunes plaques que recorden a personatges il·lustres de la ciutat que van viure en aquest carrer, com Joan Salvat-Papasseit, Montserrat Caballé, Ramon Bech i Taberner o Àngel Guimerà, que compta amb una escultura en la veïna Plaça de Sant Josep Oriol.

Una curiositat del carrer Petritxol

Una de les majors curiositats del carrer Petritxol és que l’any 1959, es va prohibir la circulació de qualsevol tipus de vehicle, convertint-se en el primer carrer de Barcelona de pas exclusiu per vianants.

Les històriques Granjes del Carrer Petritxol

Segons el nostre punt de vista, quan més es gaudeix del carrer Petritxol és a l’hivern ja que, amb l’arribada del fred, les ganes d’entrar en una de les seves conegudes granges (les antigues lleteries que es dedicaven a la venda de derivats làctics) per protegir-se del fred augmenten i més si es fa degustant una autèntica xocolata desfeta acompanyada de xurros o melindros, un suís o qualsevol de les seves especialitats.

berenar Granja La Pallaresa

Actualment existeixen diverses pastisseries i chocolaterías en el recorregut del carrer però les dues històriques i a les que us hi recomanem anar són la Granja La Pallaresa i la Granja Dulcinea, aquesta última freqüentada en el seu temps per dos grans noms de la cultura catalana com Angel Guimerà o Salvador Dalí. A Barcelona cadascun té la seva granja preferida però, personalment, a nosaltres ens agradar alternar les dues.

Granja Dulcinea
Adreça: c/ Petritxol 2.
Horari: tots els dies de 09:00h a 13:00h i de 17:00h a 21:00h.
Tancament: tot el mes de juliol, 25 de desembre i 1 de gener.
instagram.com

Granja La Pallaresa
Adreça: c/ Petritxol 11.
Horari: de dilluns a dissabte de 9:00h a 14:00h i de 16:00h a 21:00h. Els diumenges, el mateix horari al matí i a la tarda obre de 17:00h a 21:00h.
Tancament: tres setmanes del mes d’agosto, 25 de desembre i 1 de gener.
granjadulcinea.com

A la tarda tarda dels mesos d’hivern, són típiques les cues per entrar a qualsevol de les dues granjes – xocolateries. Malgrat això, us aconsellem esperar ja que la capacitat d’ambdues granges és més gran del que pugui semblar i la cua normalment avança relativament ràpida. Creieu-nos quan us diem que valdrà la pena l’espera, tant per la qualitat dels seus productes com pel seu preu, bastant ajustat si es tè en compte altres llocs del centre de Barcelona.

Galería de fotos

Mapa amb els punts d’interès del Carrer Petritxol

XocolateriesGaleries d’artVarisJoieries
Granja La Pallaresa
Carrer Petritxol, 11
Galeria Trama
Carrer Petritxol, 5
Art Escudellers
Carrer Petritxol, 8
Joieria Petritxol
Carrer Petritxol, 16
Granja Dulcinea
Carrer Petritxol, 2
Sala Parés
Carrer Petritxol, 5
Papereria Conesa
Carrer Petritxol, 10
By Ktu Bcn
Carrer Petritxol, 1
Xocoa
Carrer Petritxol, 11
Galeria Maxó
Carrer Petritxol, 18
Torrons Vicens
Carrer Petritxol, 15
– – –
– – –
– – –
Le Comptoir de Mathilde
Carrer Petritxol, 17
– – –
error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright