Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB)

Actualització 21 juny 2023

L’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, també conegut com Edifici Històric de la UB, és un dels llocs de la ciutat on molts Barcelonins (exceptuant els propis estudiants de la Universitat), tot i passar-hi per davant en diverses ocasions i a la gran magnificència de la seva façana, no hi entren mai.

Afortunadament, això és una cosa que en els últims anys està canviant, sobretot gràcies a la celebració d’algunes activitats en el seu recinte, com són els diferents mercats i fires a l’aire lliure que solen celebrar-se als dos claustres i al seu preciós jardí, així com als concerts que s’organitzen en el seu jardí durant els coneguts com Els vespres de la UB.

Origen i història de l’edifici històric de la UB

L’edifici es troba situat enfront de la Plaça de la Universitat, al Barri de la Dreta de l’Eixample i fent “frontera” amb els adjacents barris del Raval i de Sant Antoni.

La seva construcció, en estil neomedieval i duta a terme pel restaurador i arquitecte Barceloní Elias Rogent, es va allargar durant 30 anys (entre 1862 i 1893). Malgrat això, la que fora nova seu de la Universitat de Barcelona va començar a ser funcional a partir de l’any 1871 i va inaugurar-se oficialment l’any 1874.

L’Edifici històric de la UB en l’actualitat

Gràcies a una sèrie de reformes que s’han anat realitzant al llarg dels anys, l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona ofereix un bon estat de conservació


L’edifici continua sent una de les seus de la Universitat de Barcelona (UB) i està en ple funcionament. Així doncs, a les seves aules se segueixen cursant algunes carreres universitàries, així com màsters i alguns cursos durant l’inici de l’estiu.

Visitar l’edifici històric de la UB

El recinte de l’edifici es troba obert durant les jornades i horaris lectius. L’accés al mateix, durant aquests dies i horaris, és lliure per a tothom, fet pel qual no hi ha cap problema a l’hora de que qualsevol persona aliena a la Universitat de Barcelona pugui accedir a l’interior de l’edifici històric.

Òbviament, és possible que en funció del moment del dia i degut a l’habitual funcionament de la Universitat us pugueu trobar amb algun impediment a l’hora d’accedir a un espai concret de l’edifici. Un altre bon moment per visitar l’edifici és aprofitar alguna de les activitats lúdiques i culturals que s’organitzen en el seu interior així com, per descomptat, les visites guiades que es programen ocasionalment.

Visites guiades a l’edifici històric de la UB

La Universitat de Barcelona organitza durant tot l’any, una sèrie de visites guiades per recórrer l’Edifici Històric de la UB. Es tracta de la millor manera de conèixer tots els racons i històries que s’amaguen darrere els gairebé 150 anys d’història d’aquest meravellós edifici.

Per poder participar a les visites guiades, que es realitzen en grups no superiors a les 30 persones, s’ha de fer una reserva prèvia contactant amb el departament que ho gestiona. A més a més de les visites guiades ja programades, és possible concertar visites extraordinàries sempre que sigui per a grups de més de 6 persones.

Durada: 1 hora (aproximadament)
Informació i reserves: aquí.


Espais destacats de l’edifici històric de la UB

Façana

Torre del Rellotge

Claustre Central

Claustre de Lletres

Escala Noble

Paranimf

Jardí Ferran Soldevila

Galeria de fotos

Activitats a l’Edifici Històric de la UB

Les activitats lúdiques i culturals que s’organitzen a l’Edifici Històric de la UB solen ser una constant al llarg de l’any. Aquestes propostes són una excusa ideal per animar-se a descobrir un espai singular i ple d’història o, si ja s’ha tingut ocasió de visitar-lo amb anterioritat, per tornar-ho a fer i gaudir d’aquest petit oasis en ple centre de la ciutat.


I tot això mentre es gaudeix d’una agradable estona veient alguna exposició, escoltant música durant un concert o també buscant peces de roba, complements i objectes fets a mà durant un dels mercats i fires que s’organitzen.

En el cas que vulgueu visitar algun racó de l’interior de l’Edifici Històric, és possible que durant la celebració d’alguna d’aquestes activitats no sigui possible fer-ho, ja que solen organitzar-se fora de l’horari lectiu, sent probable que alguns espais de l’edifici romanguin tancats o el seu accés estigui restringit.

Fires i mercats

Des de fa uns anys s’han posat molt de moda els mercats i fires a l’aire lliure. En moltes ocasions els organitzadors busquen espais particulars i, d’entre tots ells, un dels més habituals per celebrar aquests mercats ambulants són els claustres i jardins de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.

Aquests mercats i fires solen focalitzar-se en la venda de roba, complements i diferents articles de regal, en moltes ocasions realitzats per petits emprenedors i / o elaborats de forma artesanal. També se solen trobar-se alguns dels ja habituals foodtrucks, cada vegada més presents en aquests esdeveniments i que ofereixen una gran varietat d’aliments streedfood per menjar o picar alguna cosa.

Els Vespres de la UB

Els Vespres de la UB és una iniciativa amb diverses edicions a la seva esquena que proposa una sèrie de concerts als jardins de la Universitat de Barcelona i en els quals, gràcies a la terrassa que es munta, és possible també prendre alguna cosa en companyia dels amics.

Inicialment s’organitzava solament una vegada a l’any, en concret durant un parell de setmanes del mes de juliol, encara que actualment també s’organitza una sessió hivernal, en aquest cas al paranif de la Universitat.

Més informació sobre Els Vespres de la UB

Mapa


Mapa més gran

Adreça

G.V. Corts Catalanes 585, Barcelona

Preu de l’entrada

L’accés a l’Edifici Històric de la UB és gratis.

Com arribar?

Metro: Universitat (línies 1 i 2), Catalunya (línies 1 i 3) i Passeig de Gràcia (línies 2, 3 i 4).

Autobusos: línies 7, 50, 54, 63, 67, 68, H12 y autobús turístic.

A peu: fàcilment accessible a peu, fent una passejada, des de qualsevol punt proper a la Plaça de Catalunya.

Llocs d’interès pròxims

Plaça de la Universitat de Barcelona
Plaça de Catalunya de Barcelona
CCCB
MACBA
Les Rambles de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright