Espai Bombers: Museu de Bombers de Barcelona

Actualització 27 maig 2023

Des de fa alguns anys es parlava de la possibilitat de crear el Museu de Bombers de Barcelona, per explicar i documentar gràficament la important tasca que, des de la seva creació, ha dut a terme el cos de bombers a la ciutat.

Tota la informació sobre el Museu dels Bombers de Barcelona

Finalment aquest projecte s’ha fet realitat en el conegut com Espai Bombers, ubita en un edifici propietat de l’Ajuntament de Barcelona, antiga seu de l’antic parc de bombers del carrer Lleida, als peus de la muntanya de Montjuïc.

El Cos de Bombers de Barcelona

Malgrat que Barcelona ha sofert importants incendis al llarg de la seva història, no va ser fins a la meitat del segle XIX quan es va crear la primera companyia dedicada exclusivament a les tasques d’apagar i controlar els incendis que es produïen a la ciutat. Des d’aquesta petita unitat de 25 homes sense gran formació, el cos de bombers de la ciutat no ha parat de professionalitzar-se fins a arribar al seu nivell actual.

L’edifici de l’Espai Bombers de Barcelona

El lloc triat per a ubicar el Museu de Bombers de Barcelona no podia ser millor. Es tracta de l’antic parc de Bombers del carrer Lleida, que va estar en funcionament fins a l’any 2000 i que va ser construït amb motiu de la celebració de l’Exposició Universal de 1929 que va tenir lloc a la muntanya de Montjuïc de Barcelona.


La col·lecció permanent del museu dels Bombers de Barcelona

Tot i que l’edifici de l’Espai Bombers és de grans dimensions, solament la part baixa del mateix està dedicada al Museu dels Bombers de Barcelona. En ell es troba la col·lecció permanent, dividida en cinc areas temàtiques que tenen com a objectiu informar sobre la història del cos de bombers de Barcelona i donar a conèixer el dia a dia de la vida del bomber.

Áreas temáticas del museo

Vehicles

Parcs i casernes

Comunicacions

Els bombers

Equips de treball

Cadascuna d’aquestes àrees temàtiques, compta amb diferents recursos; panells amb textos informatius, fotografies i imatges, objectes i equip de treball utilitzat pels bombers i algun element interactiu.

També s’ofereixen diversos elements audiovisuals en els quals a més d’explicar les funcions bàsiques i altres menys conegudes d’un cos de bombers, es mostren diverses imatges d’algunes actuacions dels bombers de Barcelona. Tot això ajuda a tenir un coneixement de com ha anat evolucionant el cos dels bombers de Barcelona des de la seva creació fins els nostres dies.

La Genoveva i la Bomba de Vapor Merryweather

Sense cap dubte, dos de les peces més destacades de la col·lecció permanent de l’Espai Bombers que es poden veure durant la visita, són la Genoveva i la Bomba de Vapor Merryweather.

En el primer cas, es tracta d’un dels primers vehicles dels bombers de Barcelona que va estar operatiu i l’origen del qual es remunta a l’any 1923. En el segon cas es tracta d’una bomba de vapor de finals del segle XIX i que va suposar en el seu moment un important avanç tecnològic i una gran ajuda per al treball dels bombers.

Exposicions temporales a l’Espai Bombers

En una sala contigua, d’uns 150m2, s’organitzen diferents exposicions temporals que, òbviament, guarden una estreta relació amb la història dels bombers i que permeten conèixer de forma més específica, algunes de les particularitats de l’ofici de bomber.

Amb ganes de visitar altres exposicions?

exposicions temporals i mostres a Barcelona

Galeria de fotos de l’Espai Bombers

Mapa


Mapa de Barcelona gran

Direcció

c/ Lleida,, 2, Barcelona.

Horari de visita

De dilluns a divendres: de 10:00h a 14:00h.

Dissabte: de 10:00h a 14:00h y de 15:00h a 20:00h.

Diumenge i festius: de 10:00h a 15:00h.

Tancat: 1 de gener i 25 i 26 de desembre.

Preu de l’entrada

Gratis.

Com arribar-hi?

Metro: Espanya (linies 1 i 3).

Autobusos: linies 13, 23, 37, 50, 55, 65, 79, 91, 109, 165, D20, H12, H16 i autobús turístic.

FGC i Renfe (rodalies): Espanya.

A peu: des de la plaça d’Espanya, el Parc de Montjuïc o la zona més propera del Poble Sec es pot arribar caminant fins al Museu dels Bombers de Barcelona.

Llocs d’interès propers

Parc de Montjuïc
Plaça d’Espanya de Barcelona
Font Màgica de Montjuïc
MNAC
Jardins del Teatre Grec

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright