Encants (Vells) de Barcelona - Fira de Bellcaire

Actualització 27 maig 2023

Encara que és habitual referir-se a ell amb el seu nom més popular, Encants Vells, actualment el nom oficial d’aquest particular mercat és Encants de Barcelona – Fira de Bellcaire.

Aquest nom compost fa referència a la fusió de dos mercats, d’origen i història ben diferent; el de Els Encants, que té les seves arrels en la Barcelona Medieval del segle XIII i el de la Fira de Bellcaire, creada durant els anys en els quals Barcelona va estar sota domini francès (1808-1814).

Què signifiquen les paraules “Encants” i “Bellcaire”?

Encants
En els seus orígens, la paraula “Encant” s’utilitzava per parlar de la subhasta. Per contra, el seu plural, “Encants” es refereix al lloc en el qual s’organitzen aquestes subhastes. Tot i això, a nosaltres ens agrada pensar, pot ser que de manera romàntica i una mica ingenua, que el seu origen també faci referència a que les persones “s’encantin” veient la gran quantitat de variats i interessants articles que s’hi venen.

Bellcaire
Respecte a l’etimologia de la paraula “Bellcaire”, existeixen dues teories; la primera defensa que el seu nom prové d’una població francesa, Beucaire, que organitzava una fira semblant, mentre que la segona teoria parla que l’origen estaria en el nom d’una coneguda família de mercaders de l’època.

En tots dos casos, es va tractar de mercats itinerants, ja que no van disposar d’un lloc fix en el qual desenvolupar la seva activitat. Des de La Rambla, fins a Collblanc, passant per l’entorn del Mercat de Sant Antoni o la Plaça d’Antonio López, aquests van ser alguns dels llocs que un o tots dos mercats van tenir com a lloc d’operacions.


Va ser precisament a la Plaça d’Antonio López quan, a la fi del segle XX, tots dos mercats van coincidir per primera vegada, sent aquest l’origen del que acabaria per provocar la seva, segurament, inevitable fusió.

El mercat dels encants en l’actualitat

Com bé indica el seu nom, els originaris Encants Vells venien mercaderia usada. Per contra, la Fira de Bellcaire venia productes nous d’ocasió, provinents moltes vegades de tendes que no havien venut el seu estoc o de fàbriques que havien produït en excés.

Així doncs, a l’actual mercat és possible trobar ambdues coses. Malgrat que l’any 1928 tots dos mercats van ser traslladats a un ampli descampat de la, en aquells temps, molt llunyana zona de Les Glòries com a mesura temporal fins que es construís un edifici on poder allotjar als paradistas, la promesa es va acabar esvaint amb el pas del temps.

I és que no va ser fins a l’any 2013 quan els paradistas del mercat van veure complerta tal promesa i van ser traslladats, aquesta vegada sí que de forma permanent, a un edifici de nova construcció situat a pocs metres de la seva anterior ubicació. Aquest nou edifici es troba molt proper a d’altres edificis particulars de la ciutat, com són el DHUB, la Torre Glòries o el Teatre Nacional de Catalunya.

activitat Encants - Fira Bellcaire

L’Edifici del mercat

Les modernes i cridaneres formes de l’edifici que alberga els Encants de Barcelona – Fira de Bellcaire suposa un atractiu més a l’hora de visitar aquest característic mercat. Projectat per l’estudi d’arquitectes b720 Fermín Vázquez, l’edifici compta amb una gran coberta d’uns 25 metres d’altura i forma irregular, amb grans panells de cristall que generen múltiples reflexos.

El seu innovador disseny converteix a l’estructura en un espai obert i no en un edifici pròpiament dit, promovent així la sensació entre els visitants d’estar passejant per un carrer i no per l’interior d’un edifici o centre comercial a l’ús.

edifici Encants Barcelona - Fira Bellcaire

Endinsar-se al mercat dels Encants de Barcelona – Fira de Bellcaire és una invitació a perdre’s en ell i, per descomptat, entre les seves parades plenes de curiosos objectes, moltes de les quals amb molta història a les seves esquenes. Tot això provoca en els visitants, sobretot en els qui ho visiten per primera vegada, una mirada de sorpresa i fins i tot de certa emoció, per assistir en ple segle XXI, a un mercat que manté l’essència dels antics mercats d’objectes de 2º mà i d’ocasió.

Així doncs, es tracta d’un lloc ideal per a tots els afeccionats a les antiguitats, al col·leccionisme, a objectes curiosos i a tots aquells que vulguin passar una estona agradable i entretinguda en un lloc diferent. Estem segurs que, encara que no ho tingueu planejat, acabareu comprant alguna cosa i sortireu més tard de l’hora prevista inicialment ;).

Què es pot comprar en Els Encats de Barcelona?

Deguda a la fusió de tots dos mercats en un únic espai, a l’actual mercat és possible trobar tant productes usats, de 2º mà, com d’altres nous d’ocasió. Sens dubte, en tots dos casos els preus són molt atractius, podent-se trobar autèntiques gangues.

A més, en gran part de parades del mercat, està ben vist regatejar així que no dubteu a fer una contraoferta si el preu que indicat us sembla una mica elevat. A continuació, us oferim un llistat d’alguns dels productes que es poden comprar al mercat.

articles Encants Vells Barcelona

Antiguitats
Productes de col·lecció
Discos (CD i Vinil)
Llibres
Pel·lícules
Videojocs
Roba
Complements
Mobles
Inodors

Aquest llistat inclou alguns dels productes més habituals i interessants que es poden trobar i que, en moltes ocasions, identifiquen al mercat dels Encants de Barcelona – Fira de Bellcaire (sobretot les antiguitats de tot tipus i objectes de col·lecció). Tot i això, aquests no són els únics articles que es poden comprar, ja que en els Encants es pot dir que s’hi pot trobar de tot, sent aquest segurament un dels seus atractius més importants.

Horario del mercat i de les subhastes

Horari del Mercat: Dilluns, dimecres, divendres i dissabtes de 9:00h a 20:00h.

Horario de las subastas: Dilluns, dimecres i divendres de 7:30h a 9:30h.

Zona de restauració

Estem convençuts que acabareu passant més temps al mercat del que inicialment teníeu previst; per aquest motiu us animem a visitar la zona de restauració, situada en una cantonada del pis superior i on, a manera de street food, podreu degustar delicioses propostes gastronòmiques de diverses parades. A més, trobareu unes taules i bancs en els quals poder-vos asseure a menjar tranquil·lament el menjar que hageu comprat.

Altres dues bones opcions a l’hora de menjar o prendre alguna cosa són el Bar La Palmera, situat en una cantonada de la planta intermèdia, i el Bar Restaurant El Almirall, situat en la planta baixa i amb accés des de l’exterior de l’edifici.

Galeria de fotos

Mapa


Mapa més gran

Adreça

C/ dels Castillejos, 158, Barcelona.

Horari de visita

La informació es mostra més amunt.

Com arribar-hi?

Metro: Glòries (línia 2).

Autobuses: línies 7, 92, 192 i H12.

TRAM: Glòries (línies, T4, T5 i T6).

Llocs propers d’interès

Teatre Nacional de Catalunya
Museu de la Música de Barcelona
DHUB
Torre Glòries
plaça de braus La Monumental

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright