Casa Manuel Felip

Actualització 12 juny 2023

La Casa Manuel Felip, també anomenada Casa Felip, és un dels nombrosos edificis modernistes amb els quals compta la ciutat de Barcelona i una de les petites que, afortunadament, gràcies a la iniciativa privada ens resulta possible visitar i descobrir la seva història de primera mà.

L’edifici va ser projectat per l’arquitecte català Telm Fernández i Janot l’any 1901 per encàrrec del conegut industrial tèxtil, Manuel Felip Sintas, amb l’objectiu d’utilitzar la seva planta principal com a residència familiar i llogar la resta de plantes a altres veïns.

Telm Fernández i Janot

Nascut l’any 1855 a Sant Gervasi de Cassoles, aleshores municipi independent de Barcelona i actualment un dels barris de la ciutat, Telm Fernández i Janot va treballar com a arquitecte, principalment, entre finals del segle XIX i principis del XX. No es va tractar d’un arquitecte excessivament prolífic, sent aquest segurament el motiu pel qual tant la seva persona com la seva obra no és molt coneguda actualment. Tot i això, va realitzar diferents projectes, tant en el seu Sant Gervasi de Cassoles natal com en la resta de Barcelona.

Tota la informació sobre la Casa Manuel Felip

Quan Manuel Felip Sintas va morir, la seva dona va continuar vivint a la casa fins a la seva mort, l’any 1935, moment en el qual les seves nebodes van heretar la propietat. Uns anys més tard van cedir l’edifici a l’Ordre dels Germans Salesians del Tibidabo. Amb el passar del temps, l’edifici va passar per diverses mans, sent la seu de l’empresa tèxtil Noguera i Vintró així com del Círculo Condal de Inversiones Inmobiliarias. Finalment, l’any 1997, la planta principal es va convertir en seu de la Fundació Vila Casas. Pel que fa a la resta de plantes de l’edifici, actualment estan habitades per diferents veïns.

façana Casa Manuel Felip

Visitar la Casa Manuel Felip

L’única manera de visitar l’interior de la Casa Manuel Felip és fer-ho mitjançant les visites guiades. L’encarregada de dur a terme aquestes visites és Cases Singulars, que té com a objectiu donar a conèixer algunes de les cases de Barcelona i Catalunya que, sent un llegat històric i arquitectònic, moltes vegades no son prou conegudes. El recorregut comença al vestíbul de la planta baixa, on es realitza una primera explicació genèrica sobre el propietari de l’edifici, Manuel Felip Sintas, i sobre el seu arquitecte, Telm Fernández i Janot. De seguida s’inicia amb l’explicació detallada de la història del propi edifici així com dels diferents elements arquitectònics i decoratius del mateix. Posteriorment s’accedeix a la primera planta, on es troben les oficines de la Fundació Vila Casas, recorrent, sempre acompanyats pel guia, les diferents estàncies repartides en els seus 400m2.

Detalls de la visita guiada

Tot i que no és imprescindible, sí que resulta recomanable fer la reserva prèvia online de les entrades per no arriscar-se a quedar-se sense places, ja que les visites guiades només es realitzen un dia a la setmana i es fan en grups bastant reduïts.

Horaris

Català: els divendres a les 12:00h.
Castellà: els divendres a les 13:00h.
Anglès: els divendres a les 11:00.
Durada: 1 hora.

Preus

Preu: 14,00€.
Reduït: 12,60€ (més grans de 65 anys, persones amb certificat de discapacitat, estudiants i amics de Cases Singulars).
Infantil: 7,00€ per nens de 7 a 12 anys.
Gratis: per a nens fins als 6 anys.

La visita a la Casa Felip no és accessible per a persones amb mobilitat reduïda..

Sales, espais i elements destacats de la visita

Les diferents pintures i finestrals que es veuen durant el recorregut són els originals, com també ho son altres elements del seu interior, com les portes corredisses o el paviment de marbre. No ocorre el mateix amb el mobiliari, que en part es troba al Museu del Modernisme de Barcelona i que a la casa ha estat substituït per un altre mobiliari de l’època (finals del segle XIX i principis del segle XX). A l’interior de l’edifici no falten alguns dels elements més característics del Modernisme Català, com són l’ús del ferro forjat, l’esgrafiat, finestrals decorats, així com les formes curvilínies i la representació de la naturalesa en els diversos elements decoratius; mosaics, figures tallades en fusta o pedra, etc.


Vestíbul
El vestíbul, en el qual predominen les línies curvilínies, és un dels elements més interessants de l’edifici. Realitzat en gran part amb el famós marbre de Carrara, també compta amb una sèrie d’interessants esgrafiats florals en alguna de les seves parets. També cal destacar l’ascensor original, obra de la reconeguda empresa Enrique Cardellach y Hno.

Dormitori
El que va ser un dels dormitoris, segurament el de la dona de Manuel Felip, deixa de banda el Modernisme Català per donar protagonisme a l’Estil Lluís XV, molt més clàssic i el preferit d’una gran part dels cercles més elitistes de l’època.

estil Lluís XV Casa Manuel Felip

Saló – Menjador
Tot just entrar al saló, tota l’atenció es concentra en l’enorme vitrall d’intensos colors on es troben representades Les Tres Gràcies. Al davant es pot observar una impressionant llar de foc realitzada totalment en fusta, obra del polifacètic Lambert Escaler i que, tot i ser totalment funcional, s’usava en poques ocasions. Part del paviment es troba decorat amb un mosaic floral, l’autoria del qual, sembla apuntar al ceramista Lluís Bru.

La façana
La façana de l’edifici està realitzada en pedra, fins i tot la totalitat de les seves balconades (fet que no es dona a les balconades de la façana de la casa adjacent, que també fos propietat de Manuel Felip). Un altre dels elements destacats de la façana són les dues tribunes situades als extrems de la façana i diversos elements decoratius tallats en pedra, com la gran “F”, en honor de Manuel Felip, situada sobre la porta d’entrada a l’edifici.

Espai Volart2
El recorregut finalitza amb la visita a l’Espai Volart2, propietat de la Fundació Vila Casas i situat en el contigu nombre 22 del carrer Ausiàs March. Es tracta de l’espai que ocupaven els antics magatzems de l’edifici i en el qual, en l’actualitat, es mostren diferents exposicions temporals d’art contemporani.

Casa Manuel Felip i Cases Felip

Sobre la manera de referir-se a la Casa Manuel Felip, també coneguda com Casa Felip, de vegades existeix una certa confusió. Això és degut al fet que els nombres contigus a l’edifici, 16 i 18 del carrer Ausiàs March, malgrat construir-se uns anys més tard també eren propietat de Manuel Felip Sintas i van ser projectats per l’arquitecte Telm Fernández i Janot. De vegades, per referir-se al conjunt d’aquests edificis es parla de Cases Felip.

Galeria de fotos

Mapa


Mapa de Barcelona

Adreça

c/ Ausiàs March 20, Barcelona.

Horari de visita

Durant les visites guiades programades. La informació detallada la trobareu més amunt.

Preu de l’entrada

La informació es mostra en l’apartat “detalls” de més amunt.

Com arribar-hi?

Metro: Urquinaona (línies 1 i 4) i Arc de Triomf (línia 1).

Autobusos: línies 7, 19, 22, 24, 39, 40, 41, 42, 50, 54, 55, H12, H16 i V15.

A peu: situat en un dels punts més cèntrics de l’Eixample es pot arribar a peu en pocs minuts des de qualsevol punt proper a la Plaça de Catalunya.

Llocs propers d’interès

Casa Calvet
Església de Sant Pere de Puel·les
Arc del Triomf de Barcelona
Palau de la Música Catalana
Casa de la Seda de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright