Casa de la Seda

Actualització 31 ag. 2023

Coneguda sobretot amb el nom de Casa de la Seda, en ocasions també se l’anomena Casa del Gremi de Velers (“velers” en el sentit de fabricants de vels de seda), el seu nom oficial. L’edifici, construït entre els anys 1758 i 1763, es troba al Barri de La Ribera, concretament al carrer de Sant Pere Més Alt. L’elecció de la seva ubicació no fou casual ja que en en aquest mateix carrer i en d’altres adjacents, és on els artesans de l’època que treballaven la seda tenien els seus tallers.

Gremi dels Velers

No va ser fins la meitat del segle XVIII, gràcies a l’auge que van començar a tenir les arts aplicades, quan el Gremi dels Velers va començar a tenir certa rellevància, ressaltant tant davant els altres gremis de la ciutat com, en conseqüència, davant la mateixa societat Barcelonina de l’època. Va ser en aquest moment quan van decidir construir un edifici que fes la funció de seu gremial. Els seus usos anaven des de l’emmagatzematge per guardar tot tipus de materials fins al de centre de reunions internes així com amb altres gremis o estaments de la ciutat.

L’edifici

Situada just davant del magnífic Palau de la Música Catalana, la històrica seu del Gremi de Velers de Barcelona no desmereix en absolut a la modernista obra de Lluís Domènech i Montaner. L’edifici, projectat per l’arquitecte Joan Garrido, va ser declarat Monument Arquitectònic – Artístic d’Interès Nacional, fet que va evitar el seu enderrocament, tal com preveia inicialment el Pla Cerdà (pla urbanístic projectat per Ildefons Cerdà que, entre altres coses, va reformar aquesta zona, obrint un nou carrer, la Via Laietana).

L’exterior

façana Casa de la Seda

De la seva part exterior, l’element més característic i valorat és el dels esgrafiats originals del segle XVIII que decoren dues de les seves façanes, i és que els seus 4 metres d’alçada i el model clàssic de Cariàtides i Atlants en els quals es basa el seu disseny, fan les delícies de tots aquells que s’hi detenen a observar-los. En canvi, els esgrafiats de la façana que dóna a la plaça Lluís Millet, una paret mitgera que el Pla Cerdà va deixar al descobert, són unes reproduccions realitzades l’any 1930 per l’estucador Ferran Serra. Un altre element de la façana que crida l’atenció és la fornícula situada a la cantonada de la Via Laietana amb la plaça de Lluís Millet, on es troba una figura de la Verge de La nostra Senyora dels Àngels, patrona del Gremi dels Velers.

L’interior

saló Gremial Casa de la Seda

El fet que es mantingui gran part del mobiliari i decoració original del seu interior, permet al visitant traslladar-se als anys daurats de la seu del Gremi dels Velers. Així doncs, entre les moltes peces originals que alberga en el seu interior, cal destacar un armari que el gremi tenia a la seva capella del Convent de Santa Caterina i que data de l’any 1683. Un altre dels elements que criden l’atenció del visitant és la sala gremial, utilitzada per la Junta general de Comerç i els gremis (i és que al Gremi de Velers es van afegir més endavant altres gremis, sempre relacionats amb la seda, que també tenien la seva seu a l’edifici) per realitzar tot tipus de reunions i cerimònies solemnes. També cal ressenyar que les parets estan folrades de seda, una mostra més dels detalls que amaga la, fins al moment, única Casa Gremial de Barcelona que pot visitar-se de forma habitual. Un altre detall que no passa desapercebut és la gran quantitat de símbols i referències religioses i és que, a la Barcelona de l’època, la religió era molt important i estava present en tots els àmbits. Per aquest motiu tots els gremis de la ciutat pertanyien a una confraria.

La Visita

El recorregut es realitza a la primera planta de la Casa de la Seda, sempre sota la modalitat de visita guiada i disponible de forma habitual en 4 idiomes (català, castellà, anglès i italià). Si es desitja, i sempre sota petició prèvia i per a grups, també s’organitzen visites guiades en altres idiomes. Un dels motius pels quals resulta molt recomanable la visita és el fet que, a més de poder accedir l’interior d’una casa gremial del segle XVIII i observar diversos mobles i decoració original, el guia que ens acompanya durant tot el recorregut ens descobreix la fascinant història del Gremi dels Velers, el procés de fabricació de la seda, tot tipus de detalls sobre la pròpia casa i, de forma més general, informació sobre la Barcelona de l’època.

entrades Visita Casa de la Seda

Visita guiada Casa de la Seda

Comprar

idioma català Visita guiada en català

Barcelona Turisme

Detalls de la visita

Horari

Alguns dissabte a les 11:00h i a les 12:00h.
11:00h: en castellà i en anglès
12:00h: en català

Durada de la visita: uns 50 minuts.
Accessibilitat: Rampa i ascensor.

Preu

General: 10€.
Reduïda 1: 8€ (joves d’11 a 18 anys, estudiants, jubilats i persones amb discapacitat)
Grups: 8€ (de més de 10 persones)
Gratuït: menors d’11 anys.


Visites privades per a grups

Si es desitja realitzar una visita guiada privada (a partir de 220€), ideal per a empreses o grups ja organitzats que estan de visita per la ciutat, s’ha de contactar prèviament amb la Casa de la Seda, sigui a través del seu email (info@casadelaseda.com) o telefònicament (+34 93 310 77 78).

Idiomes disponibles

Español
Català
Anglès
Italià
Francès
Alemany
Portuguès

Precio: A partir de 280€.

Altres idiomes: contactar directamente amb la Casa de la Seda (info@casadelaseda.com).

Galería de fotos

Mapa


Mapa més gran

Adreça

C/ Sant Pere Més Alt, 1, Barcelona.

Horari de la visita

La informació es troba més amunt

Preu de l’entrada

La informació es troba més amunt

Com arribar-hi?

Metro: Urquinaona (línies 1 i 4).

Autobusos: líneas 19, 39, 40, 42, 45, 55, V15, V17, H16 i autobús turístic.

A peu: En plena frontera entre el Barri Gòtic i el Barri de La Ribera-Born, es pot arribar a peu si us trobeu per aquestes zones.

Llocs propers d’interès

Palau de la Música Catalana
Catedral de Barcelona
Plaça de Catalunya de Barcelona
Museu de la Xocolata de Barcelona
Plaça del Rei de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright