Cementiri del Poblenou

Actualització 26 maig 2023

Situat al barri del Poblenou i a poca distància de la platja, el Cementiri del Poblenou, conegut també com cementiri Vell o de l’est, es va projectar l’any 1775 per donar sortida a les habituals d’aquella època i ja saturades fosses de les parròquies. Malgrat això l’actual cementiri data de l’any 1819 ja que l’anterior va ser destruït per les tropes de Napoleó Bonaparte.

Informació d’interès sobre el Cementiri del Poblenou

Amb diverses ampliacions, degut al significatiu augment de la població, va ser l’any 1849 quan es va dur a terme la primera d’elles, corresponent a l’actual segon departament del cementiri.

Segurament es va tractar de la reforma més important ja que va donar lloc a l’espai on actualment es localitzen els panteons monumentals, principalment d’estil neoclàssic encara que també hi ha bons exemples modernistes, pertanyents a importants famílies de l’època (mitjans del segle XIX i meitat del segle XX), que en la majoria dels casos comptaven amb reconeguts comerciants i industrials d’èxit.


Tot i això, no totes les sepultures d’interès del Cementiri del Poblenou es troben situades en aquest segon departament, sent bona mostra d’això l’escultura coneguda amb el nom d’El Petó de la mort, de Jaume Bartra, i que estem convençuts que us causarà un gran impacte.

Altres punts destacats del cementiri són el monument central dedicat als morts per l’epidèmia de febre groga de l’any 1821 i la tomba d’El Santet, pertanyent a un jove del barri del Poblenou que sempre estava disposat a ajudar als altres i que va morir l’any 1899 quan només tenia 22 anys. Més de 100 anys després la seva tomba segueix sent venerada i sempre es troba acompanyada de flors i plantes.

Rutes culturals guiades al cementiri del Poblenou

Cada dues setmanes s’organitzen rutes culturals guiades gratuïtes en castellà i català que permeten conèixer d’una forma més profunda els punts més interessants del cementiri. A més, i com a complement a aquesta proposta, dues vegades a l’any s’organitza una visita nocturna.

Ruta del Cementiri del Poblenou

Què es visita: Durant la visita es fa un recorregut per les 29 sepultures més destacades, tant per pertànyer a algun personatge històric rellevant com per ser obra d’un reconegut arquitecte, tot i que en la majoria dels casos ambdues coses solen anar unides. Per a aquesta visita no es requereix reserva prèvia tret que es tracti d’un grup de més de 10 persones.

Durada: 1 hora i mitja.

Ruta Nocturna

Què es visita: Aquesta visita es fa amb els camins del cementiri il·luminats amb veles, mentre de fons sonen diverses melodies. Part de la ruta nocturna és teatralizada, amb alguns personatges històrics de finals del segle XIX i principis del segle XX. Es tracta doncs, d’una de les moltes propostes desconegudes per a molts però que, sens dubte, no us defraudarà. Resulta imprescindible contactar amb el cementiri, amb suficient antelació, per apuntar-se a aquesta visita guiada.

Durada: 1 hora i mitja.

Informació i reserva rutes guiades

Per obtenier més informació i fer la reserva per la ruta guiada nocturna s’ha de contactar prèviament amb Cementiris de Barcelona:

Telf: 934 841 999 / 902 709 799
Email: cbsa@cbsa.cat

Visita per lliure al Cementiri del Poblenou

Si per motius d’horari no us resulta possible acudir a cap de les rutes guiades o si simplement preferiu fer el recorregut pel cementiri al vostre aire no hi ha cap problema. A l’entrada trobareu un fullet amb un mapa i informació en català, castellà i anglès, dels panteons i tombes que s’inclouen a la ruta guiada.

Codis QR

En el cas que disposeu d’un smartphone i l’aplicació adequada podreu obtenir més informació sobre el Cementiri del Poblenou mitjançant els codis QR situats en l’entrada principal així com en els accessos als departaments 2 i 3 del cementiri, on es troben els mausoleus monumentals. A més dels idiomes anteriorment comentats, els codis QR també inclouen la informació en francès.

En funció del dia i de l’hora en què visiteu el cementiri l’ambient serà un o un altre. El cap de setmana i durant les hores centrals del cia es troba molt més concorregut. Per això us recomanem, sempre que us resulti possible, fer la visita entre setmana.

Guardar silenci

No heu d’oblidar en cap moment que el cementiri és un lloc on molta gent va a plorar a familiars i amics, per aquesta raó es prega guardar silenci i mostrar el màxim respecte possible.

Galeria fotogràfica

On es troba el Cementiri del Poblenou? Mapa i com arribar


Mapa de Barcelona

Adreça

Av. Icaria s/n, Barcelona.

Horari de visita

De dilluns a diumenge: de 08:00h a 18:00h.

Rutes guiades

1er diumenge de mes: Visita guiada a les 10:30h en català i a les 12:30h en castellà.

3er diumenge de mes: Visita guiada a les 10:30h en castellà i a les 12:30h en català.

Preu de l’entrada

Tant l’accés a les instal·lacions per la visita lliure com la visita guiada són gratuïtes.

Com arribar-hi?

Metro: Llacuna (linia 4).

Autobusos: linies 14, 26, 36, 41 y 92.

A peu: Situat a poca distància de la Rambla del Poblenou es pot arribar fent una passejada per ella si us trobeu per la zona.

Llocs propers d’interès

Rambla del Poblenou
Parc de la Ciutadella de Barcelona
Peix Daurat Frank Gehry
Zoo de Barcelona
Torre Glòries

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright