L'Estel Ferit Barcelona

Actualització 30 maig 2023

L’Estel Ferit és una obra escultòrica situada a la platja de Sant Miquel, al Barri de la Barceloneta.

Inaugurada l’any 1992, l’obra va ser encarregada a l’artista alemanya Rebecca Horn, qui va tenir total llibertat per al seu desenvolupament, com a part final del pla urbanístic que va suposar una gran transformació del litoral de Barcelona i en la que també es va incloure la instal·lació d’altres destacades escultures urbanes.

Qui és Rebecca Horn?

Rebecca Horn és una artista visual alemanya molt prolífica i multidisciplinar, ja que també ha exercit com a directora de cinema i escriptora de poesia. Durant l’any 1964 i quan tot just comptava amb 20 anys, va viure a Barcelona. Durant aquesta època, treballant la fibra de vidre sense la deguda protecció, emmalaltir greument, fet que la va marcar profundament en la seva vida personal i professional. Gran part de la seva fama mundial es deu a la realització i experimentació amb diferents performance i a la projecció de diverses instal·lacions artístiques.

Estel Ferit (Rebecca Horn)


Interpretant L’Estel Ferit

Com bé s’intueix pel seu títol, l’escultura representa un estel ferit caigut del cel. Tot i això, i com sol passar quan es tracta d’una obra d’art contemporània, la certa ambigüitat de les seves formes, quatre cubs d’acer i vidre torts i amuntegats en un desordre controlat que arriben als 10 metres d’altura, provoquen que el seu simbolisme sigui fruit de certa controvèrsia.

D’entre les diferents interpretacions de l’Estel Ferit, les dues més acceptades parlen de la seva relació amb el barri de La Barceloneta; la primera d’elles comenta que rememora el record dels antics i una mica atrotinats xiringuitos de la Barceloneta, desapareguts precisament durant les reformes dutes a terme al litoral; per contra, la segona teoria defensa que l’obra representa els diminuts apartaments, d’escassos 30m2, que es van construir al barri durant les primeres dècades del segle XX.

Del que estem segurs és que, sigui una d’aquestes dues interpretacions la certa o una tercera que desconeixem, l’Estel Ferit ret un sincer homenatge a La Barceloneta i s’ha convertit en una de les icones del barri.

Altres escultures destacades a tocar de la platja de Barcelona

Tot i que no es trobin situats pròpiament sobre la sorra, com sí que passa amb l’Estel Ferit de Rebecca Horn, sí que són diverses les escultures d’altres grans artistes que es troben a tocar d’alguna de les platges de Barcelona. A continuació us oferim un llistat amb les més destacades.

Una habitació on sempre plou
de Juan Muñoz + info
Homenatge a la natació
d’Alfredo Lanz
Miraestels
de Robert Llimós + info
Evocació Marinera
de Josep Maria Subirachs
El peix (daurat)
de Frank Gehry + info
Marc
de Robert Llimós
David i Goliat
d’Antoni Llena
El poder de la palabra
d’Auke de Vries

Galeria de fotos

Mapa


Mapa de Barcelona complet

Adreça

Platja de Sant Miquel (Barceloneta), Barcelona.

Com arribar-hi?

Metro: Barceloneta (línia 4).

Autobusos: línies 39, 45, 59, D20, V15 i autobús turístic.

A peu: es pot arribar caminant des de qualsevol punt del Port Vell o des de la zona de la Ribera – El Born o part inferior del Barri Gòtic.

Llocs propers d’interès

Una habitació on sempre plou
Museu d’Història de Catalunya
Hotel W Barcelona
Aquàrium de Barcelona
Centre Comercial Maremagnum

A peu:

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright