Una habitació on sempre plou

Actualització 05 juny 2023

Una habitació on sempre plou és un conjunt escultòric inaugurat l’any 1992 que es troba a la plaça del Mar, a tocar de la platja de Sant Miquel del barri de La Barceloneta. Com succeeix amb altres escultures urbanes disposades al llarg del litoral de Barcelona, forma part de la iniciativa que va tenir l‘Ajuntament de proposar una exposició permanent d’escultures d’art contemporani que poblessin el reformat Passeig Marítim després de les accions de gran renovació que es van dur a terme en tota la zona de cara a la celebració dels Jocs Olímpics de 1992.

Qui és Juan Muñoz?

Juan Muñoz (1953-2001) va ser un important escultor madrileny guardonat amb el Premi Nacional d’Arts Plàstiques. Format en reconeguts centres i acadèmies d’Anglaterra i els EUA, Juan Muñoz no solament va exposar la seva obra a Espanya, sinó que aquesta va girar per gairebé tota Europa, obtenint un important reconeixement internacional. Una de les característiques de les seves obres escultòriques, mostrades tant en ambients tancats com oberts, és que solen representar figures d’una grandària menor al natural.

Representació i significat de l’obra

“Una habitació on sempre plou” està conformada per una sèrie de 5 figures humanes d’una grandària reduïda, realitzades en bronze i amb la base esfèrica, que es troben engabiades. Malgrat aquesta situació, que podria ser un motiu d’unió, sembla que cadascuna de les 5 figures, separades les unes de les altres i mirant cap a diferents punts, es troben aïllades les unes de les altres, fet que sembla representar l’aïllament individual d’una societat formada per individus que, malgrat la seva proximitat física, cada vegada estan més distants entre si. El paviment de sorra i els tres frondosos arbres que semblen protegir, o fins i tot amagar, la part escultòrica del conjunt, també formen part de l’obra.

Una habitació on sempre plou

Tot i els nombrosos elements i detalls amb els que conta “Una habitació on sempre plou”, aquesta es troba inacabada. Així doncs, la part inacabada és la instal·lació d’un sistema que havia de permetre la irrigació a l’interior de la gàbia, a manera de pluja. A més, també havia d’instal·lar-se un sistema d’aspiració que permetés recollir les fulles caigudes dels arbres. No es va arribar a realitzar a causa d’uns problemes tècnics que van fer retardar la instal·lació d’aquest sistema. Lamentablement, quan tot semblava que era a punt de resoldre’s, Juan Muñoz va morir. Al no tenir l’aprovació del seu autor per realitzar la instal·lació del sistema tècnic, es va decidir deixar l’obra inacabada i mantenir el seu nom original com a reconeixement a l’autor.


La ironia del seu títol

Aquesta situació provoca que el seu títol, “Una habitació on sempre plou”, no faci justícia al que realment ocorre a l’interior de la gàbia. A més, i irònicament, segurament sigui un dels punts de la zona on menys plou o, millor dit, en els quals menys aigua cau, ja que els frondosos arbres protegeixen l’estructura de la pluja, com si fossin un paraigua natural.

Galeria de fotos

Mapa


Mapa de Barcelona

Adreça

Plaça del Mar, Barcelona.

Com arribar-hi?

Metro: Barceloneta (línia 4).

Autobusos: línies 39, 45, 59, D20, V15 i autobús turístic.

A peu: si us ve de gust fer una agradable passejada, podeu arribar a peu fins a l’escultura des dels carrerons del Barri de La Barceloneta, o des del Passeig Marítim. També us recomanem arribar-hi a peu si us trobeu per la zona de La Ribera – El Born o la part baixa del Barri Gòtic.

Llocs propers d’interès

Estel Ferit
Museu d’Història de Catalunya
Hotel W Barcelona
Aquàrium de Barcelona
Centre Comercial Maremagnum

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright