
Actualització 25 maig 2023
A escassos metres del Passeig de Gràcia i a relativament poca distància de dues de les obres més destacades del modernisme català, la Casa Milà i la Casa Batlló, totes dues obra d’Antoni Gaudí, s’aixeca la Casa Comalat. Per a moltes persones aquest particular edifici és una gran desconegut dins del panorama modernista de la ciutat i això que és un dels edificis inclosos en la denominada Ruta del Modernisme.
Informació sobre la Casa Comalat
Construïda entre els anys 1906 i 1911, la Casa Comalat es va aixecar per encàrrec del senyor Comalat, un prestador de l’època que, igual que altres burgesos coetanis, volia que el seu habitatge fos un fidel reflex del seu poder econòmic. L’encàrrec del projecte va recaure en Salvador Valeri i Pupurull, un arquitecte modernista molt influenciat per l’obra de Gaudí .
Les dues façanes de la Casa Comalat
Una de les característiques més destacades de la Casa Comalat és que compta amb dues façanes. Malgrat que ambdues comparteixen el mateix estil arquitectònic, el modernisme tardà, les diferències entre elles són més que notables.
En la façana de la Casa Comalat que dóna a l’Avinguda Diagonal, realitzada totalment en pedra, s’observen les habituals línies corbes i detalls decoratius típics del modernisme. Aixì doncs, destaca la presència de formes orgàniques i grans balcons o tribunes. Tot i això, aquesta façana de la Casa Comalat destil·la una sobrietat que res té a veure amb el que transmet la façana posterior del carrer Còrsega.
La façana del carrer Còrsega és un excel·lent contrapunt a la façana de l’Avinguda Diagonal. En conseqüència, les formes corbes són molt més accentuades i la façana és molt més acolorida. Gran part d’aquest color, és fruit de l’ús de ceràmica policromada i de les seves cridaneres persianes verdes, que s’encarreguen de cobrir les galeries realitzades en fusta.
El fet que moltes persones trobin semblances raonables entre diversos detalls de la Casa Comalat i els que poden observar-se en algunes obres d’Antoni Gaudí és pel fet que diversos elements guarden una similitud més que evident. A tall d’exemple, el barret d’arlequí revestit amb ceràmica vidriada de color verd que corona la Casa Comalat i que s’assembla molt a les escates de drac de la part superior de la Casa Batlló.
Malgrat la reforma de la façana del carrer Còrsega de l’any 2009, que va permetre que aquesta tornés a lluir com antany, la Casa Comalat és un dels edificis modernistes que menys modificacions i alteracions ha sofert. En conseqüència, tant la seva façana com el seu interior conserven l’aspecte original d’aquest edifici de més de 100 anys d’història.
Debido a la policromía de la cerámica que decora la fachada de la calle Córcega os recomendamos que, a nada que os sea posible, os acerquéis a la Casa Comalat en un día soleado, y en el rango horario que va desde las 11:00h hasta primera hora de la tarde, que es cuando ésta luce en todo su esplendor.
L’interior de l’edifici i les visites a la Casa Comalat
Si bé és cert que la part exterior de l’edifici ens evoca en molts moments a l’obra de Gaudí, amb el seu interior no ocorre el mateix. Així doncs, en ell es denota clarament l’esperit del modernisme però recarregat fins a tal extrem que en alguns moments recorda al Barroc o, fins i tot, al Rococó. Sens dubte, es tracta d’un contrapunt respecte a altres edificis modernistes, que malgrat comptar amb una decoració plena de detalls i colors, aquests no resulten ser tan nombrosos ni recarregats.
Davant la gran bellesa de la seva façana, som molts els que hem volgut visitar l’interior de la Casa Comalat. Lamentablement, en tractar-se d’una residència privada, amb residències i oficines, no pot visitar-se
En el seu interior destaca el persistent ús decoratiu de la ceràmica en parets i sostres, tant de les zones comunes com en les estades privades. També s’observa la presència d’un gran nombre de serigrafies, sostres en relleu i fantàstiques i acolorides vidrieres, realitzades per Rigalt i Granell, un dels tallers de vidre més important de l’època.
La fusta també és protagonista a l’interior de la Casa Comalat, concretament en el vestíbul, on a més de disposar de diferents elements i detalls ornamentals d’aquest material es troba un banc de fusta, autèntica joia de principis del segle XIX. És tracta de l’unic banc del seu estil que es pot trobar actualment en el vestíbul d’un edifici modernista.
Galeria de fotos
On es troba la Casa Comalat? Mapa i com arribar
Adreça
Façana principal: av. Diagonal 442, Barcelona.
Façana posterior: c/ Còrsega 316, Barcelona.
Horari de visita
No es pot visitar.
Com arribar?
Metro: Diagonal (línies 3 i 5).
Autobusos: línies 6, 22, 24, 33, 34, H8, N4, N5 i V17.
A peu: aprofitant un recorregut pel Passeig de Gràcia, podeu arribar caminant fins a la Casa Comalat.
Llocs propers d’interès
Palau Robert
Casa Fuster
Casa Milà, La Pedrera
Casa Terrades, Casa de les Punxes
Casa Batlló