Sitges: què fer, veure i visitar

Actualització 21 juny 2023

Sitges és una bonica població costanera de la comarca del Garraf, pertanyent a la província de Barcelona. Es troba a uns 40 km al sud de la ciutat de Barcelona i és precisament la seva proximitat així com el gran nombre d’atractius culturals i d’oci que ofereix, el motiu pel qual molts habitants de Barcelona l’escullen com a destinació a l’hora de fer una escapada d’un dia o, fins i tot, de cap de setmana.

És suficient un dia per visitar Sitges?

La veritat és que podem afirmar amb rotunditat que no és suficient. Un únic dia a Sitges pot servir per veure i gaudir de molts dels seus encants però no per descobrir-los tots i cadascun d’ells. És precisament per aquest motiu que molts Barcelonins i habitants de poblacions relativament properes solen fer, com a mínim, una escapada a l’any a Sitges.

Cert és que sol ser en època estiva i per passar un dia de platja, però afortunadament moltes persones també ho aprofiten per apropar-se a la seva part més cultural, fet que serveix per adonar-se de la gran oferta en aquest àmbit i així, aprofitar altres futures visites a Sitges per seguir aprofundint en el seu ampli ventall de propostes culturals.

Pel que respecte als turistes, cada vegada són més nombrosos els que, gaudint de les seves vacances a Barcelona, dediquen un dia a visitar Sitges. Això els hi dóna l’oportunitat de descobrir només una part dels seus encants, motiu pel qual molts d’ells acaben tornant, mesos o anys més tard, per passar unes vacances senceres a Sitges.

Descobrint Sitges: Què fer, veure i visitar

Si us pregunteu quines coses es poden fer, veure o visitar a Sitges, afortunadament la resposta és moltes i molt variades. Així doncs, Sitges no és solament una magnífica destinació per aquells que volen gaudir del sol i del mar a les seves platges i cales, sinó que també ho és per qui cerca alguna cosa més; una interessant proposta cultural, una variada oferta en oci nocturn (que poc o gens ha d’envejar a la de Barcelona); festes, festivals i esdeveniments tradicionals de gran rellevància; un gran ambient als seus carrers, una deliciosa proposta gastronòmica en els seus bars i restaurants, etc.


Des del nostre particular punt de vista, una de les millors formes de visitar Sitges és perdre’s entre els seus carrerons. Aquests estrets carrers que, amb les seves originals plaques de ceràmica a manera de presentació que indiquen el seu nom, serpentejen entre grandiloqüents palaus modernistes i encantadores casetes de color blanc tenyides pels llamatius colors de les flors que habiten a les seves balconades.

L’Art de la majòlica a Sitges
majòlica Sitges

Sitges és plena de majòlica, unes plaques en ceràmica amb diversos dissenys i frases gravades que fan d’elles una autèntica obra d’art. Es troben en total harmonia amb el seu entorn, unes façanes d’un blanc pur que respiren història i tranquil·litat, una tranquil·litat que només es veu aombrada pel passar de la gent durant les hores punta del dia.

Us animem a aturar-vos davant les diferents majòliques per poder entendre el laboriós treball necessari per a la seva elaboració així com per llegir i observar les frases i dibuixos que es mostren i que expliquen part de la rica i interessant història de Sitges.

Aquests mateixos carreros que, com més estretes i pintorescos són, més secrets amaguen, esperant a ser descoberts pels vianants que, a pocs metres, recorren en grup els carrers més comercials i transitats de Sitges, com el Carrer Major o el carrer Primer de Maig, conegut popularment com el Carrer del Pecat.

Museus, Monuments i Esglésies de Sitges

Museus, monuments i esglésies Sitges

Malgrat albergar una gran quantitat d’importants obres d’art, en molts casos sense res a envejar a d’altres obres que es poden observar en alguns dels museus més destacats de Barcelona o d’altres grans ciutats Europees, lamentablement i en moltes ocasions, l’oferta cultural de Sitges passa desapercebuda entre la seva, a priori, més atractiva oferta de platja, compres i oci diürn i nocturn.


És per aquest motiu que, des de irBarcelona, us animem a no quedar-vos amb la imatge més superficial de Sitges, sinó a aprofundir en el llegat artístic dels seus museus, monuments i esglésies. Gràcies a això podreu descobrir obres d’artistes tan importants com, per exemple, Pablo Picasso, El Greco, Ramon Casas, Santiago Rusiñol o Miquel Utrillo i Morlius.

Museo del Cau Ferrat

Cau Ferrat Sitges
Cau Ferrat
Horari: De dimarts a diumenge de 10:00h a 17:00h / 19:00h / 20:00h.
Adreça: c/ de Fonollar, 6.
Preu: 10€.

Museu de MariCel

Museu MariCel
Complex artístic Maricel
Horari: De dimarts a diumenge de 10:00h a 17:00h / 19:00h / 20:00h.
Adreça: c/ de Fonollar, s/n.
Preu: 10€.

Fundació Stämpfli

Fundació Stämpfli
Antic Mercat del èix
Horari: Consultar en link “info”.
Adreça: pl. de l’Ajuntament, s/n.
Preu: 5€.

Ermita de la Trinitat

Ermita de la Trinitat
Ermita de la Trinitat
Horari: 4rt diumenge del mes.
Adreça: av. Balmes, 4.
Preu: Gratis.

Església Sant Bartomeu i Santa Tecla

Església Sant Bartomeu i Santa Tecla
Sant Bartomeu i Santa Tecla
Horari: Consultar en link “info”.
Adreça: pl. de l’Ajuntament, 20.
Preu: Gratis.

Palau de Maricel

Palacio Maricel
Palau de Maricel
Horari: Només visites guiades.
Adreça: c/ de Fonollar, s/n.
Preu: 5€.

Casa Museu Bacardí

Museu Casa Bacardí
Casa Bacardí
Horari: Variable.
Adreça: c/ de Fonollar, 6.
Preu: 10€ (visita guiada).

Museu Romàntic Can Llopis

Museu Romàntic Can Llopis
Can Llopis
Horari: Tancat per reformes.
Adreça: c/ de Sant Gaudenci, 1.
Preu: Per determinar.

Ermita de Sant Sebastià

Ermita de Sant Sebastià
Ermita de Sant Sebastià
Horari: Per confirmar.
Adreça: .
Preu: Gratis.

I no us oblideu de les estàtues i escultures urbanes
estàtues i escultures urbanes

Si als meravellosos palaus i edificis històrics que hi ha a Sitges, se li afegeix l’encant del gran nombre d’escultures que poblen els seus carrers, places i el tan transitat passeig marítim, en alguns moments, passejar per Sitges és gairebé com fer-ho per un museu a l’aire lliure. Perquè no us perdeu cap detall de totes aquestes boniques estàtues i escultures urbanes, a continuació trobareu un llistat amb algunes de les més importants i destacades.

Santiago Rusiñol
c/ del Port de n’Alegre
Nicolau Ortiz i Serra
1977
Monument a Bacardí
Passeig de La Ribera, s/n
Lorenzo Quinn
2009
Santiago Rusiñol i Ramon Casas
Passeig de La Ribera, s/n
Ramon Cuello
2011
Sitges
av. de Vilafranca
Josep Maria Subirachs
2008
Sirena
c/ del Port de n’Alegre
Pere Jou i Francisco
1965
Monument a El Greco
Passeig de La Ribera
Josep Reynés i Gurguí
1898
Monument als Castells
pl. dels Castellers
Joan Gallego
1974

Dona Mediterrània
Passeig de Sant Sebastià
Lluïsa Granero
2009

Les escultures i estàtues repartides entre els carrers i places del centre històric de Sitges són moltes més així que us convidem a descobrir-les durant el vostre recorregut i a parar atenció al seu autor i a quin personatge estan dedicades, ja que aquests petits monuments a l’aire lliure no deixen de ser un petit tros de la història de Sitges.

Palaus i edificis històrics destacats
arquitectura a Sitges

Sitges està plena de destacats edificis i elements arquitectònics de diferents corrents artístics (Modernisme, Neoclàssic, Noucentisme, Barroc, etc.) que aconsegueixen, amb relativament poc esforç, cridar l’atenció de tots els visitants que s’animen a recórrer els carrers de Sitges amb ulls desperts.

En alguns casos, els responsables de captar aquesta atenció seran coneguts edificis o palaus històrics que, en l’actualitat, són seu d’alguna institució pública o museu (cas de Can Llopis, que alberga el Museu Romàntic o del Cau Ferrat, la que fos casa i estudi de l’artista Santiago Rusiñol), mentre que en d’altres ocasions seran “simples” residències particulars, mostra d’un ric i gloriós passat de les famílies que les van projectar.

Les platges i cales més boniques de Sitges

platges i cales de Sitges

Què dir de les platges i cales de Sitges! La costa de Sitges compta amb diverses platges de grans extensions de sorra on es concentren multitud de banyistes, sobretot en les més cèntriques Platja de Sant Sebastià, Platja de la Ribera i Platja de la Bassa Rodona, desitjosos de gaudir dels encants no solament de la ciutat sinó també del seu mar. A continuació us oferim un llistat d’algunes de les platges i cales més destacades del territori de Sitges.

Platja de Terramar
Platja de Sant Sebastià
Roses / La Desenrocada
Les Anquines
Platja de L’Home Mort
Platja del Mort
Platja de Santa Margarida
Platja de L’Estanyol
Platja dels Balmins
Cala Morisca
La Riera Xica
Platja de La Ribera
La Fragata
La Falconera / Cala Bou
La Bassa Rodona
Platja de La Barra
Platja de La Marina
Platja de Pebre
Cala Vallcarca

A la presència d’aquestes extenses platges cal afegir una sèrie de petites cales, més o menys allunyades del centre poblat, en les quals, després d’accedir-hi de forma més o menys complicada, es pot respirar una major tranquil·litat.

Sitges… una població per visitar només a l’estiu?

Òbviament, el fet que Sitges sigui una població costanera i que compti amb una gran extensió de platges al seu territori i encantadores cales molt properes al llarg de tota la costa del Garraf, serveix de magnetisme a l’hora d’atreure a molts turistes i visitants durant els mesos d’estiu.

Tot i això, no es tracta d’una població que únicament pugui gaudir-se durant juny, juliol o agost, sent fins i tot de vegades molt millor fer-ho durant altres mesos de l’any, encara que sempre és recomanable aprofitar un dia assolellat.

D’aquesta manera es pot passejar de forma agradable pels seus carrers mentre es descobreixen inhòspits racons, degustar saboroses tapes o plats tranquil·lament i sense aclaparaments en algun dels seus excel·lents restaurants i bars o visitar alguns dels seus museus, palaus o fundacions d’art sense aglomeracions.

Miradors al Passeig Marítim de Sitges
miradors Passeig Marítim Sitges

Al llarg del Passeig Marítim que recorre la costa de Sitges i que canvia de nom en funció del tram, es troben alguns miradors i punts d’observació que ofereixen una postal idíl·lica de Sitges i en la qual resulta gairebé impossible passar-hi sense fer un bon grapat de fotografies.

Aquests miradors són el lloc ideal per per permetre’s un moment de respir i observar l’enorme bellesa del lloc. Un dels punts des d’on s’observa una vista més bonica, ja sigui a plena llum del dia en general com durant la posta de sol en particular, és el conegut com a Mirador de Miquel Utrillo, al costat del Palau de Maricel.

Altres dos punts destacats i que ofereixen una excel·lent vista de la platja de Sant Sebastià es troben en les proximitats de l’Ermita de Sant Sebastià i a la plaça Vidal i Quadres, al tocar de l’Edifici Miramar.

On menjar a Sitges? Els millors Bars i restaurants

bars i restaurants on menajar a Sitges

El gran nombre de bars i restaurants repartits entre els carrers, places i el passeig marítim de Sitges és una bona mostra de la variada oferta gastronòmica que es pot degustar en aquesta població costanera.


Així que, quan arribi l’hora de dinar o de sopar, el vostre problema més gran serà el d’escollir on anar; bars especialitzats en entrepans i/o tapes; restaurants que aposten per la cuina tradicional, restaurants que basen la seva carta en arrossos, peix i marisc; restaurants que es decanten per una cuina més elaborada i de luxe; restaurants que compten amb una gran quantitat de plats on triar, etc. D’entre les diferents propostes gastronòmiques, a continuació trobareu una selecció d’alguns dels millors bars i restaurants per menjar a Sitges.

El primer xiringuito
El Chiringuito de Sitges

Al costat del mar, situat en ple Passeig de la Ribera de Sitges, i tal com es llegeix en un gravat en majòlica, es troba el que està considerat com el primer xiringuito d’Espanya. Aquest local centenari va ser batejat amb el nom de “Chiringuito” (segons sembla la paraula que s’utilitzava a Cuba per demanar un cafè) per l’escriptor i periodista César González Ruano, que ho freqüentava diàriament i on solia aprofitar per escriure els seus articles per La Vanguardia.

Amb el passar del temps, aquest vocable es va anar popularitzant i expandint per tota Espanya per fer referència al típic bar o local a la platja o a tocar i amb una estructura que en moltes ocasions és provisional.

Millors bars i restaurants de Sitges

Komokieras
c/ Espalter, 23
Cuina internacional (ideal per a ocasions especials)
+ info
El Pou
c/ Sant Bonaventura, 21
Tapes i platerets de disseny
+ info
Guria Taberna
c/ Sant Pere, 30
Pintxos i tapes
+ info
Incognito Cafe
c/ Europa, 14
Cuina variada i de qualitat
+ info
Restaurant Costa Dorada
c/ Port Alegre, 27
Cuina Mediterrània. Paelles i marisc
+ info
Sitges Bon Estar
c/ Parellades, 63
Cuina mediterrània
+ info
Bar Port Alegre
c/ Port Alegre, 33
Bar de tapes a tocar de la platja
+ info
El Café de la Plata
Passeig de les Drassanes, 48
Bar de tapes al costat de la platja
+ info
Restaurant La Zorra
Passeig Marítim, 1-3
Excel·lents arrossos i paelles
+ info
La Salseta
c/ Sant Pau, 33
Cuina local i productes Km 0 de qualitat
+ info
Bar Cal Noi
c/ Mestre Antoni Català, 3
Menjar casolà i tradicional de qualitat
+ info
El Cable
c/ Barcelona, 1
Tapes
+ info
El Chiringuito
Passeig de la Ribera, s/n
El primer xiringuito.
+ info
El Vivero
Passeig Balmins, s/n
Excel·lents vistes
+ info
La Paradeta
c/ Sant Pere, 24
Especialistes en peix i marisc
+ info
La Marinada Restaurant
c/ Rafael Llopart, 49
Cuina espanyola i especialitat en paelles i marisc
+ info
La Pícara
c/ Sant Pere, 3
Tapes
+ info
I un lloc on simplement prendre alguna cosa?

En el cas que només es vulgui berenar o beure alguna cosa, tampoc serà un problema. Es pot optar per les típiques cafeteries o per altres de més modernes, per les gelateries on assaborir cremosos gelats i dolços crepes o per anar a un local de moda especialitzat en l’elaboració dels més increïbles i deliciosos cocktails. Per a això us aconsellem recórrer els carrers de Sitges fins a donar amb el local en el que més us vingui de gust asseure-us a prendre alguna cosa.

Oci nocturn a Sitges: Locals, clubs i discoteques

Pel que fa a l’oci nocturn, Sitges és una de les poblacions que compta amb una major fama i nombre de locals i discoteques. Això fa que les seves nits siguin realment mogudes, sobretot durant l’època estiva, i que fins i tot siguin molts els joves de Barcelona i d’altres poblacions properes que decideixen passar la nit de divendres o dissabte en algun dels locals musicals de Sitges.

En funció del tipus de local la música que sona és d’un estil o un altre, sent el més habitual el Techno, Dance i Disco, House, Pop-Rock espanyol i/o internacional), encara que també hi ha locals on es pot escoltar un altre tipus de música.

Les millors cocteleries, clubs i locals nocturns i discoteques

El Piano
c/ Sant Bonaventura, 37
Bar musical (també música en viu)
+ info
Gin Tub
c/ Parellades, 43
Excel·lent cocteleria
+ info
La Cava Club
c/ Àngel Vidal 17-23
Música en viu i DJs
+ info
Sweet Pacha Sitges
av. Port D’Aiguadolç, 9
La mítica discoteca de la cirera a Sitges
+ info
Pub Voramar
c/ Port Alegre, 55
Ambient relaxat i terrassa a tocar de la platja
+ info
New Ricky’s Sitges
c/ Sant Pau, 25
Ambient relaxat i terrassa al costat de la platja
+ info
Las Vegas Sitges
c/ Primer de Maig, 18
Música variada i terrassa a l’aire lliure
+ info
Casablanca Cocktail Bar
c/ Pau Barrabeig, 5
Cocktail bar gayfriendly
+ info
La Villa Sitges
c/ Joan Tarrida, 8
Bar-terrassa musical
+ info
Sitges: Una població GayFriendly per excel·lència
Sitges Gayfriendly

Segurament Sitges sigui la ciutat gayfriendly més coneguda d’Espanya i és que, des de fa ja diverses dècades, són molts els visitants gais que s’han enamorat de la població, optant per ella com a destinació turística recurrent a l’hora de passar uns dies de relax o, fins i tot, en alguns casos traslladant-se a viure.

És així com molts han optat per muntar els seus propis negocis; bars i discoteques, tendes de roba, hotels, etc. gayfriendly o orientats sobretot al turista o visitant gai. És així com la comunitat gai té un paper imprescindible en la població i ha ajudat en gran manera a la difusió i coneixement de Sitges a tot el món com una destinació turística d’enorme encant i qualitat.

El Carnestoltes, el Festival de Cinema, la Festa Major i altres esdeveniments

esdeveniments a Sitges

Tant el Carnestoltes de Sitges com el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya són dos dels esdeveniments més importants i coneguts que se celebren cada any a Sitges i, en conseqüència, aconsegueixen atreure a una quantitat ingent de persones de Barcelona i moltes altres ciutats i pobles de Catalunya i fins i tot d’altres punts d’Espanya o de l’estranger.

Tot i això, no són els únics esdeveniments destacats que hi tenen lloc, ja que Sitges compta amb altres importants celebracions i festes al seu calendari anual. D’entre totes elles, algunes tan boniques i interessants com la Festa del Corpus, en les qual els patis i carrers de Sitges es decoren amb colorides catifes de flors de diferents colors, o com la Festa de la Verema, durant la qual s’organitza la Mostra de Vins.

Si ja per si mateixa Sitges és un lloc fantàstic per visitar, aprofitar alguna de les festivitats o esdeveniments que es programen resulta un autèntic imant a l’hora d’atreure multitud de visitants.

Carnestoltes de Sitges
Diverses localitzacions
Per confirmar
Ral·li cotxes d’època
Diverses localitzacions
19 i 20 març 2022
+ info
Sitges Gai Pride
Diverses localitzacions
8 – 12 juny 2022
+ info
Festa del Corpus
Diverses localitzacions
Per confirmar
Festa Major
Diverses localitzacions
Per confirma
+ info
Festa Santa Tecla
Diverses localitzacions
Per confirmar
Festa de la Verema
Diverses localitzacions
Per confirmar
Festival Cinema Fantàstic
Diversos espais
Per confirmar
+ info

Informació pràctica i d’interés a l’hora de de visitar Sitges

On dormir a Sitges? Els millors hotels i apartaments

L’oferta hotelera a Sitges, així com la del lloguer d’apartaments turístics, és realment àmplia. Igual que ocorre en totes les poblacions costaneres i que compten amb cert atractiu turístic, els preus sofreixen un augment considerable durant el període de vacances, tant de Setmana Santa, sobretot quan es tracta d’un any en què aquesta setmana cau en el mes d’abril) com del període estiu.

A continuació podeu consultar alguns dels allotjaments més interessants així com utilitzar el cercador per trobar les millors ofertes disponibles per reservar la vostra estada a Sitges.Booking.com

Mapa i informació sobre com arribar a Sitges des de Barcelona

En autocar
Parades Barcelona: Rnd. Universidad, 33 | c/ Sepúlveda / c/ Urgel | Pl. España.
Estació Sitges:
Durada trajecte: 45/55 minutos (en funció del nombre de parades).
Preu: Per confirmar (anada) | Per confirmar (anada i tornada).
+info | +info
* També hi ha una línia d’autobusos des de l’Aeroport de Barcelona fins a Sitges.

En tren (Rodalies Renfe)
Estacions Barcelona: Estació de França | Passeig de Gràcia | Sants.
Estació Sitges: Sitges.
Durada trajecte: 32-50 minuts (depenent de l’estació de Barcelona des d’on s’agafi el tren).
Preu: 4,10€ (només anada).
+info

En vehicle privat
Durada trajecte: Uns 45 minuts (varia en funció del punt exacte de sortida).
Peatge: En funció de la ruta escollida s’ha de pagar peatge.
On aparcar: La gairebé totalitat de llocs per aparcar al carrer al centre de Sitges o a la zona més propera és de pagament (delimitada amb pintura blava), mentre que les places gratis es troben una mica més llunyanes.

Una bona opció per aparcar molt a prop del centre, és optar pel pàrquing privat Copark Avinguda Sofia, al costat del Passeig Marítim, que a més es pot reservar prèviament mitjançant Parkimeter

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright