Estació de trens de França de Barcelona

Actualització 02 abr. 2024

L’Estació de França de Barcelona és una estació de trens que es troba a tocar del Parc de la Ciutadella, en la que es podria definir com “frontera” entre els barris de la Barceloneta, La Ribera – Born i La Vila Olímpica del Poblenou. Tot i que Barcelona compta amb estacions de trens més modernes, segurament l’Estació de França pugui considerar-se com la més icònica de totes elles i, almenys per a nosaltres, on es respira un encant especial.

Tot sobre l’Estació de França de Barcelona

La construcció original de l’estació data de l’any 1854 però tant l’actual edifici del vestíbul com les seves infraestructures es van projectar entre els anys 1926 i 1929. En l’actualitat, segueix usant-se com a estació de trens, encara que és ben cert que amb la projecció d’altres estacions, com la de Sants Estació i la de la Sagrera, ha perdut la importància i rellevància que va ostentar temps enrere.

exterior Estació de França de Barcelona

És més, des de fa algun temps es parla d’un més que possible tancament de l’Estació de França per escometre una reforma de la mateixa i, així, atorgar-li un nou ús per a la ciutat.

Per què se la coneix amb el nom d”Estació de França”?

Encara que la primera construcció de l’estació va ser batejada amb el nom de “Barcelona 2” (ja que va ser la segona estació de la ciutat després de la de la línia Barcelona – Mataró) i que la nova estació que la va substituir va rebre el nom oficial de “Barcelona – Término“, sempre va ser coneguda popularment amb el nom d’Estació de França. I és que, la destinació final de diversos trens que partien des de l’estació era, precisament, França.

Finalment, i després d’una profunda reforma duta a terme a partir de l’any 1988 amb l’objectiu d’estructurar-la i embellir-la de cara als Jocs Olímpics de 1992, l’estació va adoptar el nom oficial d’Estació de França.


L’Edifici de l’Estació de França

L’actual Estació de França de Barcelona es va inaugurar l’any 1929. Va ser projectada per dues empreses; “Sociedad Material para Ferrocarriles y Construcciones” i “Maquinista Terrestre y Marítima” (la nau dissenyada per albergar les vies de trens) així com per l’enginyer Andreu Muntaner i pels arquitectes Pedro Muguruza, Pelayo Martínez i Raimundo Durán Reynals (l’edifici d’estil noucentista on es troba el vestíbul) amb vista a la celebració de l’Exposició Internacional de Barcelona d’aquest mateix any.

Estació de França de Barcelona

D’aquesta manera se substituïa el ja obsolet edifici que, des de l’any 1854, feia les funcions d’estació de trens en aquest mateix lloc. Com succeïa amb tantes grans estructures d’aquesta època (altres estacions de trens, mercats, monuments, etc.) gran part del material utilitzat per a la construcció, va ser el ferro forjat, en gran simbiosi amb vidrieres.

Com a curiositat, indicar que, almenys el seu aspecte exterior, guarda certes similituds amb l’antiga i famosa estació de trens d’Orsay de París, actualment seu del conegut Museu d’Orsay.

Servei de trens (línies i destinacions) a l’Estació de França

Durant els últims anys, el nombre de línies de trens que tenen com a destinació o punt de sortida l’Estació de França ha disminuït de forma considerable, limitant-se a alguns trens regionals i de mitja distància.

Destinacions unides amb l’Estació de França

Sortides

Flix
Lleida – Pirineus
Reus
Tortosa

Arribades

Alacant
Lleida – Pirineus
Reus
Riba-Roja d’Ebre
Tortosa
Valencia Joaquín

Tot i ser cert que en l’actualitat, l’Estació de trens de Sants és l’estació principal per realitzar els trajectes des de Barcelona fins a França, pels més romàntics encara és possible fer-ho des de l’Estació de França de Barcelona, encara que s’ha de realitzar un canvi de tren durant el recorregut.


Escenari d’esdeveniments i anuncis publicitaris

Donada la seva bellesa, tant del vestíbul com de la gran on es troben les vies i andanes, l’Estació de França és l’escenari d’alguns esdeveniments puntuals. Entre aquests esdeveniments, destaquen algunes fires, exposicions i mercats ambulants, com alguna edició de Flea Market Barcelona, que, quan se celebren, solen atreure a un gran nombre de persones.

Galeria de fotos

Mapa i com arribar a l’Estació de França


Mapa més gran

Parada de Taxis i reserva online

Si heu de marxar de viatge des de l’Estació de França, podeu reservar un taxi online que us reculli a casa vostra, hotel o lloc que necessiteu i us porti directament a l’estació.

En el cas que arribeu a l’Estació de França en tren, segurament la millor opció per arribar al vostre destí final a Barcelona és agafar un taxi a la parada de taxis que es troba davant de l’estació.

Si, per contra, voleu arribar a l’estació de tren en el vostre propi cotxe, us recomanem reservar un pàrquing online proper on poder aparcar el vostre vehicle.
 

Adreça

Avinguda Marqués de l’Argentera, s/n, Barcelona

Horario

De 04:45h a 0:00h.

Venda de billets a la taquilla

De 06:00h a 21:15h.

Com arribar-hi?

Metro: Barceloneta (línia 4).

Autobusos: línies 39, 45, 59, D20, H14, V13 i V15.

Taxi: info i reserva online més amunt.

A peu: Situat en un lloc particular, gairebé a la frontera entre tres barris de Barcelona (Vila Olímpica, La Ribera-Born i La Barceloneta) fa que sigui possible arribar a peu fàcilment des dels punts més propers d’aquests barris.

Llocs d’interès pròxims

Parc de la Ciutadella
Zoo de Barcelona
Basílica de Santa Maria del Mar
El Born Centre Cultural y de la Memoria
Cara de Barcelona

error: @ Contenido protegido por derechos de autor / Content protected by copyright